Domowa robota.
- Antena teleskopowa od turystycznego TV
- Końcówka o antetki wifi .
Podpiąłem tylko przewód “plusowy” - masę muszę czy nie. Zdjęcie poniżej.
Domowa robota.
Podpiąłem tylko przewód “plusowy” - masę muszę czy nie. Zdjęcie poniżej.
niby działa, ale czas aktualizacji z czujników jest dramatyczny i nie wiem czy sie da jakos to zmienić bo w instrukcji nic o tym nie mówią.
Czyli działa jak się ma antenę…
@Arkop Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę, że “Pokorne cielę dwie matki ssie”
" Przysłowie to oznacza, że „W życiu bardziej popłaca pokora i uległość niż śmiałość i niezależne wypowiadanie własnych sądów. Tak przynajmniej powszechnie się je tłumaczy.Według niektórych, można je jednak tłumaczyć nieco inaczej. A mianowicie odnoszą je do osób, które potrafią czerpać zyski z różnych źródeł, co ma być oznaką sprytu, zaradności i może zasługiwać na pochwałę"
szopen, korzystam z trzech forum przy HA.
Tak czy inaczej , dziękuje:) tak poprostu.
brakło dostępu do kompa, tak all działa , tak jak napisałem poniżej dziękuje all za pomoc. Teraz budowa anteny i moze inne pomysly.
To właśnie miałem na myśli
Pochwal się postępami związanymi z ADSB na forum (obojętnie którym, w sumie myślę że takie rzeczy wszędzie mile widziane), antenka będzie potrzebna inna, ale na początek i kawałek drutu wystarczy (jakkolwiek pewnie będzie potrzebna lepsza konstrukcja np. Easy Homemade 2.4 Ghz Omni Antenna - Gumph tylko wymiary trzeba przeliczyć).
moze kogoś zainteresuje , to nie pepper ale może ktoś szuka, 54 euo z wysyłka
Jest aktualny opis uruchomienia RTL_433 w Termuxa dokładniej proot-distro
i Ubuntu.
TU opis @jolka w nawiązaniu do instalacji Ubuntu na bramce:
Sprowadza się do kompilacji RTL_433 za pomocą tych poleceń:
# open Termux shell
pkg update
pkg install proot-distro
# install and login into Ubuntu overlay in Termux
proot-distro install ubuntu
proot-distro login ubuntu
# inside Ubuntu overlay install dependencies and compile the rtl_433
apt -y update
apt -y install git sudo libtool libusb-1.0-0-dev librtlsdr-dev rtl-sdr build-essential autoconf cmake pkg-config
git clone https://github.com/merbanan/rtl_433
cd rtl_433
cmake .
make
make install
Uruchomienie pakietu i sterownika poleceniami:
# From Termux shell:
# 1) manually start "SDR driver" app and in Advanced mode start the rtl_tcp server
# or start the driver automatically from Termux shell via Intent command:
am start "iqsrc://-a 127.0.0.1 -p 14423 -d 443920000 -s 1024000"
sleep 4
# 2) run the rtl_433
proot-distro login ubuntu -- rtl_433 -d rtl_tcp:127.0.0.1:14423
P.S.
Niestety nie mogę przetestować tego rozwiązania do końca, gdyż brakło miejsca na bramce DEV1.
failed to write (No space left on device)
Może ktoś chce i potrafi odchudzić na tyle pakiety repozytoriom Ubuntu, aby zainstalować potrzebne biblioteki lub użyć innej (lżejszej) dystrybucji z dostępnych pod proot-distro.
EDIT:
@macek - pełen sukces na DEV1 Nie zauważyłem, że w tle chodzi już Debian pod proot. Usunąłem ubuntu proot-distro remove ubuntu
, wyczyściłem proot-distro clear-cache
i spróbowałem kompilacji pod Debianem, który już był wcześniej zainstalowany.
Oto wynik:
Uzupełnię opis uruchomienia RTL_433 na bramce AIS o automatyczne uruchomienie przy pomocy menadżera PM2.
W utworzonym katalogu rtl_433 //data/data/com.termux/files/home/rtl_433
umieściłem, stworzony na podstawie opisu z Github (link post wyżej), plik sh (skrypt).
Zawiera takie wiersze:
#uruchomienie sterownika dla przechwycenia komunikacji ze stick usb
# or start the driver automatically from Termux shell via Intent command:
am start "iqsrc://-a 127.0.0.1 -p 14423 -d 443920000 -s 1024000"
sleep 4
# 2) run the rtl_433 for debian
proot-distro login debian -- rtl_433 -d rtl_tcp:127.0.0.1:14423
Następnie w konsoli bramki wpisuję komendę dla uruchomienia skryptu przez PM2:
pm2 start ~/rtl_433/rtl_433.sh --name rtl_433 --output /dev/null --error /dev/null --restart-delay=150000
Po komunikacie Done sprawdzam odczyty komendą pm2 logs rtl_433
Na koniec komenda pm2 save
zapisująca działanie bieżących usług, między innymi wczytanie skryptu dla uruchomienia sterownika do odczytu danych z RTL283X i wcześniej skompilowanego pod Debianem pakietu rtl_433.
Dla zainteresowanych załączam próbkę z htop
na DEV1 gdzie chodzi rtl_433:
A co jeśli na bramce DEV zainstalowaliśmy CoreELEC i chcemy użyć RTL_433.
Nic łatwiejszego, bo pakiet jest dostarczany przez repozytorium ENTWare.
Wystarczą komendy:
installentware
opkg install rtl_433
A jak chcemy mieć podgląd działania oprogramowania przez przeglądarkę, to wpisujemy rtl_433 -F http
Port dla WebUI to 8433
Kurcze a da sie ten program do dekodowania stacji pogodowej odpalić jakoś na windows? Bo niestety nie rozumiem tego… A cel mam taki aby za pomocą SDR odbierać dane z mojej stacji pogodowej Znalazłem na SDR ten sygnał i widze że moja stacja pogody jest wspierana przez ten proglem - tylko nie wiem jak go odpalić
Witamy na forum.
Da się pewnie odpalić na windzie. Możesz zrobić to na kilka sposobów.
Jest też dodatek w dla Visual Studio 2017
Osobiście preferuję Docker. Rodzaj wirtualizacji, który najlepiej wykorzystuje zasoby hosta, bo dzieli je wspólnie z nim.
Ciekawy przegląd możliwości instalacji:
P.S.
Polecam gorąco - wygrzeb jakikolwiek komputer i zainstaluj np Ubuntu, Mint lub coś lżejszego z innej dystrybucji debianowych Linux’ów. Zobacz sam jak wielkie i różne możliwości daje oprogramowanie open source.
apt-get install rtl-433