Witam , staram się uruchomić sterowanie rolet na wemos d1 . Mam sterownik elmes i będę sterował równolegle z przełącznikami ściennymi.
Utknąłem na tym etapie
Sterownik to elmes 6ch , sterował będę przełącznikami ściennymi tzn. z matrycy sterownika elmes . Nie wie w jaki sposób powiązać pozostałe 3 pary przekaźników.
Teraz wszystkie suwaki sterują pierwszą parą.
Po szybkim i pobieżnym poczytaniu tabeli komend dla tego działu, wydaje mi się, że należy wykonać parowanie przekaźników, a raczej uruchomienie kolejnych par.
Po wpisaniu SetOption80 1 mamy włączoną obsługę rolet/silników itp.
Wydaje mi się, że domyślnie na początek jest skonfigurowana jedna para przekaźników (1 z 2).
Proponuję wpisać kolejno komendy, dla włączenia pozostałych par: ShutterRelay2 1 ShutterRelay3 1 ShutterRelay4 1
Tak jest Cino111, pary zaczynają się od liczb nieparzystych 1, 3, 5, 7.
czyli powinno być: ShutterRelay3 1 ShutterRelay5 1 ShutterRelay7 1
Wczoraj z uwagi na porę, już tego nie zauważyłem i podałem błędnie komendy.
[quote=“Cino111, post:70, topic:130”]
To się robiło jakoś tak: ShutterRelay2 3 czyli roleta 2 zaczyna się od przekaźnika 3 ShutterRelay3 5 czyli roleta 3 zaczyna się od przekaźnika 5
[/quote]
Moduł przekaźników zasilam z wemosa i to powoduje że po odłączeniu zasilania ponownie nie wstaje. Docelowo zastąpię go optoizolatorem.
Za pomoc dziękuję
Czy ktoś już próbował odpalić na tasmocie taką konfigurację: Wemos d1 mini + ULN2003 driver board + 28BYJ-48 stepper motor?
Właśnie podjełem się tego ambitnego planu i nie wychodzi mi , na stronie tasmoty teoretycznie nie ma opisanego tego kontrolera a logika opisanych nie chce zadziałać
@Grubsztyk nie próbowałem, nie wiedzącą nawet o czym piszesz ciężko podpowiedzieć. Może podlinkuj strony z opisami co to za sprzęt?
Osobiście bawiłem się jedynie małymi servonapedami i nie było problemu ale to prosta aplikacja PWM.
Edit:
Słabo wygląda…
Prawdopodobnie łatwiej będzie kupić inny sterownik silnika.
Jest też wzmianka na stronie Tasmota o możliwości modyfikacji tego silniczka z 1-fazowego na 2.
@Cezary.K trafiłem na ten temat co linkujesz podczas lektury do poduszki
faktycznie słabo to wygląda jeśli chodzi o ULN2003 i Tasmotę, zamówiłem dziś 2 szt. A4988 przeróbka silnika to nic skomplikowanego więc będę próbował dalej
Wiem że są projekty pod ULN2003 jednak jakoś nie chcę się nimi bawić.
Ten wątek wydaje mi się odpowiedniejszy, wszak nadal to temat o roletach