Czołem. Dziwna – a przynajmniej dla mnie – sprawa:
Bramkę DEV3 posiadam od jakichś dwóch tygodni. Na początku zabawy, z powodzeniem zaktualizowałem ją do Leona, i zgodnie z przewidywaniem, każde sprawdzenie aktualności wersji generuje komunikat, że wszystko jest aktualne. Buzia uśmiechnięta Ale tabelka z numerami wersji wskazuje na zupełnie coś innego! Na 99% jestem pewien, że zaraz po aktualizacji numerki zgadzały się! Od tamtego czasu kilkukrotnie robiłem kopie i przywracalem konfiguracje – może tu jest przyczyna?
Prawdopodobnie to jakieś głupstwo, ale w oczy kole Warto coś z tym robić, czy po prostu cierpliwe poczekać na Maję?
Zapomniałem dodać – kanał PROD. Tu nic nie zmieniałem.
Edit: nie bardzo wiem jak mógłbym inaczej sprawdzić faktyczne wersje poszczególnych modułów (aktualnie łącze się z bramką zdalnie), ale w konfiguracji Zigbee2Mqtt dotarłem do informacji, że jest to 1.22.1 – czyli ta, która przyszła z Leonem. Zatem tabelka oszukuje…
Faktycznie. Zrobiłem, bo po pierwszej nieudanej aktualizacji do Leona (trwała ponad godzinę!!!), sypało błędami w automatyzacji. Nie byłem w stanie stworzyć i zapamiętać ani jednej! A że bramka była dziewicza, w desperacji i przeświadczeniu, że niczym nie ryzykuję, przywrociłem do ustawień fabrycznych. Po tym zabiegu Leon wskoczył bez problemu (nie licząc znanego problemu z Androidem w wersji 3.0.0 zamiast 3.0.1), mogłem normalnie stworzyć pierwszą automatycje, nie zmienił się identyfikator bramki i generalnie wszystko wyglądało OK.
Kończąc temat: na Portalu Integratora zmieniłem kanał aktualizacji z PROD na BETA, i po sprawdzeniu dostępności aktualizacji na bramce, cyferki w tabelce już się zgadzają.