Światło na tarasie on

Witam, wgrałem do Sonoff Dimmer Tasmotę i podłączyłem żarówki na tarasie. Bardzo ładnie włącza i ściemnia (robi się nastrojowo), lecz po wyłączeniu urządzenia po kilku minutach lub godzinach samo się włącza. Miałem automatyzację, aby po dwóch godzinach po zmierzchu wyłączała Sonoffa i tak działało , ale rano i tak było światło zawsze zapalone. Czy ktoś miał podobny problem?

@fenixjac, pokaż automatyzację :wink: Czy w historii widzisz, o której godzinie nastąpiło ponowne włączenie? Czy może światło nie wyłączało się w ogóle? Miałem raz taką sytuację, ale to był mój błąd w automatyzacji :wink:

Automatyzacja działa poprawnie. W historii doskonale widać poprawne wyłączenie a następnie po kilkunastu minutach lub nawet po kilku godzinach ponowne włączenie.

@fenixjac, wejdź w konfiguracja -> rejestr encji i otwórz zakładkę ‘powiązane’ encji odpowiedzialnej za włączanie światła. Zobacz czy nie ma jej w innej automatyzacji, która może mieć wpływ na włączenie.

Nie było żadnych powiązań, usunąłem wszelkie automatyzacje utworzone dla światła na tarasie. Poprawiłem zasięg wi-fi dodając wzmacniacz mesh i bez zmian. W weekend zostawiłem włączone i okazało się, że potrafi się też samo wyłączyć a następnie po jakimś czasie ponownie włączyć zmieniając też poziom ustawionej jasności. Wg mnie to wina dimmera. Szkoda, że nie sprawdziłem go na oryginalnym sofcie.