Witam.
Mam problem ze znikającymi komentarzami w kodzie yaml. Kiedy piszę kod w Edytorze YAML dla np. karty poziomy stos tworzę sobie komentarz zaczynający się znakiem #, np. #jakiś komentarz i po zapisaniu takiego kodu i ponownym otwarciu edycji kodu tego komentarza już nie ma.
W jaki sposób włączyć komentarze w kodzie yaml, tak aby nie znikały?
Dzięki za podpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie. Na podstawie tutorialu dostępnego w sieci napisałem kod, który powinien przełączyć tło widoku pulpitu. Chodzi o to, że po kliknięciu w przycisk nic się nie dzieje.
Poniżej kod:
Zamierzony efekt:
Po kliknięciu w przycisk 0 powinien pojawić się obraz poddasza, a ikona 0 zmienić na ikonę 1:
Teraz jest tak, że przycisk 0 nie reaguje na krótkie przyciśnięcie, natomiast przy dłuższym przytrzymaniu pojawia się otoczka ikony i to działa prawidłowo…
Gdzie zrobiłem błąd? Czy może muszę coś zmienić w ustawieniach AIS, aby taka funkcja zadziałała?
Moje hinty być może nie poprawne
linia 68 nie ma chyba sensu
linia 52 j.w.
Wrzuć kod do pliku jako załącznik następnym razem to będzie łatwiej debugować.
Podsyłam plik konfiguracyjny z grafikami:
dane.7z (3,1 MB)
Wieczorem lub jutro rano do tego usiądę. Fajnie że z grafikami.
Czekam na info z niecierpliwością
floorplan.yaml (1,4 KB)
Literówki miałeś. Wszystko działa.
1 polubienie
Jak to się mówi… Bóg zapłać
Mam jeszcze jedną prośbę… Możesz coś poradzić w poniższym temacie? Jak to widzisz? Da radę coś takiego ogarnąć?
Integracja wideofonu Dahua - konfiguracja - AI-Speaker (ai-speaker.discourse.group)
Coś jednak jest nie tak…
Poprawiony przez Ciebie kod wygląda tak:
U mnie mam taki efekt na pulpicie…
Kiedy dodam do kodu jedną linijkę:
mam taki efekt:
Niestety i tak i tak u mnie przycisk nie reaguje na kliknięcia… Efekt na filmiku poniżej…
Sprawdzałem ten kod na AIS dev.1 oraz na czyściutkim dev.2. I tu i tu przełączanie nie działa…
Co może być nie tak?
Pokaz definicję input_select.select_floorplan
Tutaj był pies pogrzebany. Poprawiłem co nieco i jest o tyle dobrze, że po naciśnięciu przycisku przełącza się widok z poddasza na parter i odwrotnie.
Mam tylko problem z tym jak zrobić, aby przełączanie zadziałało automatycznie po naciśnięciu w przycisk? teraz jest tak, że pojawia się pole wyboru z dwoma opcjami - Parter i Poddasze…
Poniżej kod:
input_select:
select_floorplan:
name: Floorplan
options:
- Parter
- Poddasze
initial: Parter
automation:
- alias: Floorplan
trigger:
platform: event
event_type: tigger
action:
- service: input_select.select_next
data:
entity_id: input_select.select_floorplan
options: [“Parter”, “Poddasze”]
Przycisk powrót zrobiłem najprościej przez nawiguj do:
Porównaj sobie kod który Ci wysłałem z tym co używasz bo widzę że znów masz literówki, top_action zamiast tap_action.
Mała literówka i wielki problem… Teraz jest ok, tak jak chciałem.
Bardzo wielkie dzięki za pomoc.
1 polubienie