Witam.
Jak dodać osobno do ekranu głównego ekran z tym co ostatnio powiedziała Jolka?
Przydała by się opcja “powtórz” tak żeby można było zmusić Jolkę aby powiedziała ostatni komunikat ponownie
@jolka czy jest to możliwe wogole ?
To o co mi chodzi zaznaczyłem na screen
Nie mogłem się powstrzymać; przy okazji napiszę:
Używam Jolki już jakiś czas i oczywiście czasami Jolka czegoś nie zrozumie (i mówi o tym), czasami ja coś źle powiem, etc…
Ale wczoraj nauczyłem córkę korzystać z Jolki (głównie z włączania radia czy YouTube). I ona też czasami ma problem ale już ogarnęła to wszystko. Po powrocie do domu mówi mi, że pomyliła się dwa razy z włączeniem radia głosowo a Jolka jej powiedziała: “Mam nadzieję, że wszystko z Tobą w porządku”… Ja tak nigdy nie miałem; chyba złośliwa ta Jolka do kobiet…
Te karty da się edytować- sprawdzić co w nich jest.
sensor.aisknowledgeanswer
A co do powtórzenia to zrób sobie komendę “powtórz” i daj jej zawartość tego sensora.
Nie widzę tego w usługach które mogę wywołać.
I nie wiem za bardzo jak to wywołać
Będę wdzięczny za pomoc.
Sensor już dodałem do dashbord i widzę do powiedziała ale miło by było gdyby można było wydać komendę powtórz
Ponieważ to nie usługa lecz sensor, a ten ma stan:
Rozumiem.
Nie ruszam pliku yaml więc będę zmuszony poczekać. Póki co dodałem sobie okno które mam na dashbord i widze co ostatnio tam Jolka mówiła.
Dziękuję za wsparcie
A co z tym yaml? Nie wiem czy to jest reguła - mi się udało przez jakiś błędny wpis uziemić AIS ale konsola SSH działała, więc łatwo było odwrócić sytuację.
Najprościej jest zainstalować WinSCP połączyć się przez przez protokół sftp login: dom, hasło: dom jako edytor wybrać sobie note++ w nim składnia .yaml Przed edycją robisz sobie kopię yaml a najlepiej całego katalogu AIS (po zatrzymaniu usług) i cały świat jest twój. Działając w ten sposób nie udało mi się ubić bramki przez ostatnie kilka miesięcy.
Sorki, z reguły staram się nie wyręczać innych w nauce, jeśli ktoś napisze że nie wie o co chodzi to dodaję namiary w takim stylu jak tutaj dał @Cezary.K
Jak trzeba to i doedukuję, ale w każdym poście to nie ma sensu.
Co do obaw o yaml’e to nie będę nakłaniać. Może automatyzacją oparta o przycisk, tag?
Dziękuję za Twoje chęci i doceniam je
Zależy mi na stabilności dlatego nie ruszam yaml.
Może kiedyś zespół @jolka i spółka dojdą do wniosku że pomysł z komendą “powtórz” nie jest taki zły i wjedzie na stałe do użycia
Najprościej to mieć Linuxa, ftp wbudowane w manager plików, składnia kodu rozpoznawana automatycznie już w najprostszym edytorze tekstu. Wszystko dostępme od razu po świeżym zainstalowaniu systemu.
można też prostą automatyzacją powtórz
i szablonem:
- szablon
Powtarzam: {{ states('sensor.aisknowledgeanswer') }}
testujemy w narzędziach deweloperskich:
- automatyzacja
akcja
service: ais_ai_service.say_it
data:
text: "Powtarzam: {{ states('sensor.aisknowledgeanswer') }}"
cały kod automatyzacji w YAML:
alias: Powtórz
description: powtarza ostatni tekst powiedziany przez Jolke
trigger: []
condition: []
action:
- service: ais_ai_service.say_it
data:
text: 'Powtarzam: {{ states(''sensor.aisknowledgeanswer'') }}'
mode: single
i głosowo:
prawie idealnie …
Wnioskuje o nagrodę dla @Celina
Dzięki wielkie
Osobiście, z pewnym znanych mi względów widzę w tym potencjał.
Zgłoszę w poniedziałek, żeby zrobić to prościej.
Powinniśmy oznaczać jakoś automatyzację, że jest wywoływana głosowo i po komendzie głosowej powinniśmy szukać tych sentencji w tytułach automatyzacji. Jeżeli się zgadza, to wykonujemy automatyzację. W tym momencie nie potrzeba definiować własnych komend. Definicja nowej komendy może być załatwiona definicją nowej automatyzacji, a to już powinno być prostsze niż definiowanie własnych komend (sentencji, intencji, akcji i całej tej oczywistej magii )
I w taki właśnie sposób, z prostego problemu pojawi się wkrótce nowa funkcjonalność… mam nadzieję
Apropo definiowania wlasnych intencji i sentencji. Po ich utworzeniu np. Dla sprawdzenia temperatury w sypialni, jak powinien wyglądać script, automatyzacja aby dodać w nim własne intencje i sentencje. Może ktoś podac przykład abym mógł się na nim opierać.
Może tu znajdziesz jakiś przykład Definiowanie poleceń głosowych lub Sceny z philips hue
@Kraszewsky Jako, że teraz będziesz widział ostatnio wypowiedziany komunikat na głównej karcie, to za chwilę będziesz się zastanawiał kiedy ona to powiedziała
Dorzucę więc takiego moda z możliwością wprowadzania zapytania i odpowiedzią zawierającą godzinę i minutę zdarzenia (wyciągnięta z last_changed):
Dodajemy jako niestandardową kartę (ostatnia na liście pod przyciskiem DODAJ KARTĘ) i wklejamy poniższy kod:
cards:
- entities:
- entity: input_text.ais_knowledge_query
show_header_toggle: false
title: Asystentka Jolka
type: entities
- content: >
[{{ as_timestamp(states.sensor.aisknowledgeanswer.last_changed) |
timestamp_custom('%H:%M') }}] {{ states.sensor.aisknowledgeanswer.state
}}
type: markdown
type: vertical-stack