Witam.
Jak dodać osobno do ekranu głównego ekran z tym co ostatnio powiedziała Jolka?
Przydała by się opcja “powtórz” tak żeby można było zmusić Jolkę aby powiedziała ostatni komunikat ponownie @jolka czy jest to możliwe wogole ?
To o co mi chodzi zaznaczyłem na screen
Używam Jolki już jakiś czas i oczywiście czasami Jolka czegoś nie zrozumie (i mówi o tym), czasami ja coś źle powiem, etc…
Ale wczoraj nauczyłem córkę korzystać z Jolki (głównie z włączania radia czy YouTube). I ona też czasami ma problem ale już ogarnęła to wszystko. Po powrocie do domu mówi mi, że pomyliła się dwa razy z włączeniem radia głosowo a Jolka jej powiedziała: “Mam nadzieję, że wszystko z Tobą w porządku”… Ja tak nigdy nie miałem; chyba złośliwa ta Jolka do kobiet…
Te karty da się edytować- sprawdzić co w nich jest. sensor.aisknowledgeanswer
A co do powtórzenia to zrób sobie komendę “powtórz” i daj jej zawartość tego sensora.
Nie widzę tego w usługach które mogę wywołać.
I nie wiem za bardzo jak to wywołać
Będę wdzięczny za pomoc.
Sensor już dodałem do dashbord i widzę do powiedziała ale miło by było gdyby można było wydać komendę powtórz
Rozumiem.
Nie ruszam pliku yaml więc będę zmuszony poczekać. Póki co dodałem sobie okno które mam na dashbord i widze co ostatnio tam Jolka mówiła.
Dziękuję za wsparcie
A co z tym yaml? Nie wiem czy to jest reguła - mi się udało przez jakiś błędny wpis uziemić AIS ale konsola SSH działała, więc łatwo było odwrócić sytuację.
Najprościej jest zainstalować WinSCP połączyć się przez przez protokół sftp login: dom, hasło: dom jako edytor wybrać sobie note++ w nim składnia .yaml Przed edycją robisz sobie kopię yaml a najlepiej całego katalogu AIS (po zatrzymaniu usług) i cały świat jest twój. Działając w ten sposób nie udało mi się ubić bramki przez ostatnie kilka miesięcy.
Sorki, z reguły staram się nie wyręczać innych w nauce, jeśli ktoś napisze że nie wie o co chodzi to dodaję namiary w takim stylu jak tutaj dał @Cezary.K
Jak trzeba to i doedukuję, ale w każdym poście to nie ma sensu.
Co do obaw o yaml’e to nie będę nakłaniać. Może automatyzacją oparta o przycisk, tag?
Dziękuję za Twoje chęci i doceniam je
Zależy mi na stabilności dlatego nie ruszam yaml.
Może kiedyś zespół @jolka i spółka dojdą do wniosku że pomysł z komendą “powtórz” nie jest taki zły i wjedzie na stałe do użycia
Najprościej to mieć Linuxa, ftp wbudowane w manager plików, składnia kodu rozpoznawana automatycznie już w najprostszym edytorze tekstu. Wszystko dostępme od razu po świeżym zainstalowaniu systemu.
Osobiście, z pewnym znanych mi względów widzę w tym potencjał.
Zgłoszę w poniedziałek, żeby zrobić to prościej.
Powinniśmy oznaczać jakoś automatyzację, że jest wywoływana głosowo i po komendzie głosowej powinniśmy szukać tych sentencji w tytułach automatyzacji. Jeżeli się zgadza, to wykonujemy automatyzację. W tym momencie nie potrzeba definiować własnych komend. Definicja nowej komendy może być załatwiona definicją nowej automatyzacji, a to już powinno być prostsze niż definiowanie własnych komend (sentencji, intencji, akcji i całej tej oczywistej magii )
I w taki właśnie sposób, z prostego problemu pojawi się wkrótce nowa funkcjonalność… mam nadzieję
Apropo definiowania wlasnych intencji i sentencji. Po ich utworzeniu np. Dla sprawdzenia temperatury w sypialni, jak powinien wyglądać script, automatyzacja aby dodać w nim własne intencje i sentencje. Może ktoś podac przykład abym mógł się na nim opierać.
@Kraszewsky Jako, że teraz będziesz widział ostatnio wypowiedziany komunikat na głównej karcie, to za chwilę będziesz się zastanawiał kiedy ona to powiedziała
Dorzucę więc takiego moda z możliwością wprowadzania zapytania i odpowiedzią zawierającą godzinę i minutę zdarzenia (wyciągnięta z last_changed):
No i elegancko
Dziękuję bardzo.
Wersja light bo resztę steruje głosowo
No i pilnujcie ustawienia czasu na bramce. Ja miałem ustawimy UTC a powinno być gmt+2🙂