📣 AI-SPEAKER DEV KIT 1

Plan jest aby zrobić dev1 w obudowie po jakimś starym polskim radiu.
Do tego mikrofon od PS3 :slightly_smiling_face:
Póki co to plan. Ale może wkoncy znajdę czas i to zrobię

@jolka ; @Sebastian - chciałbym podłączyć “pośrednika” pod płytkę BK3266. Chodzi o próbę wykorzystania Ais USB Bridge. Przeczytałem Datasheet ale nie znajduję odpowiedzi z jaką prędkością ustawiona jest komunikacja UART (TTL)? Jeśli to możliwe proszę o garść informacji jak odbywa się komunikacja pomiędzy płytką BK3266 a bramką?

EDIT:
Chciałem sobie sam odpowiedzieć ale w KODZIE znalazłem dwie prędkości dla UART i zgłupiałem…

EDIT:
@araczkowski - co robię nie tak, że BK3266 nie przyjmuje moich komend?

Do wzmacniacza BK3266 używamy ais_amplifier_service.exec_command

czyli tak ja znalazłeś w kodzie stty idzie z parametrem 9600

usługa exec_tonos_command została dodana na życzenie naszego klienta, który wybrał inny wzmacniacz i implementuje własną komunikację.

1 polubienie

W dalszym ciągu próbuję wysterować moduł BK3266 za pomocą konsoli (program CuteCom) ale bez powodzenia. Mam wrażenie, że jest jakiś szczegół, o którym nie wiem :triumph:. @Sebastian - proszę o wskazówki.

Podaję ciekawe źródło informacji dla BK3266:

Ja zazwyczaj używam najprostszego terminala wbudowanego w Arduino IDE: https://www.arduino.cc/en/software

Aby się upewnić, że to problem softu a nie konwertera lub wzmacniacza to spróbuj podłączyć TTLem do bramki i wysteruj go z linii komend:

su -c “stty -F /dev/ttyS0 9600 && echo COM+MBT\r\n > /dev/ttyS0”

Dzięki @Sebastian. Na początku próbowałem Ardiuino. Następnie podejrzewałem, że mam problem z klawiszem ENTER i ustawieniem CR/LF, dlatego zacząłem próby z innymi monitorami portów szeregowych. Wczoraj wykluczyłem problem ze sprzętem i sprawdziłem komunikację odpalając połączone dwa konwertery TTL. Komunikacja dociera na koniec linii. Podejrzewam, że moja dalekowschodnia płytka wzmacniacza z BK3266 jest wadliwa. Nie otrzymuję żadnych odpowiedzi z BK3266. Na linii TX z BK3266 odczytuję jedynie to co widać na obrazku powyżej po wciśnięciu np pauzy przy odtwarzanym dźwięku ze sparowanego po BT telefonu. Drugą myślą jest jakaś blokada programowa w BK3266 ale nie znalazłem żadnej wzmianki o tym w dokumentacji moduły.
Pozostaje chyba wlutowanie się pod DEV1… Nie chciałem rozkręcać obudowy DEV1 (z sentymentu) i użyć smartfona z podpiętym TTL pod OTG/USB pod wzmacniacz. Ewentualnie pobawić się z ESP w formie serial bridge.

Przepraszam za wykopaliska…
Mam pytanie odnośnie wzmacniacza, czy jest jakaś możliwość, aby podłączyć dwa wzmacniacze pod DEV1?
Chodzi o to, że chcę zrobić 2x stereo (dwa pomieszczenia) sygnał audio może być taki sam, ale bardziej chodzi mi o sterowanie: włącz/wyłącz, głośność aby te dwie rzeczy były niezależne dla pomieszczenia.