Klucze USB są fabrycznie parowane z pilotami (sprzedajemy tylko takie komplety) i normalnie wystarczy tylko włożyć klucz do bramk, Jolka powie “Dodano pilot radiowy z mikrofonem, producent AI-Speaker” i mikrofon w pilocie działa - można sterować głosowo.
Można “doparować” dodatkowe piloty do jednego klucza, ale nie jest to jakiś bardzo typowy scenariusz, więc nie ma do tego opisu.
Tu jest instrukcja parowania pilota z kluczem USB
Antenka zewnętrzna była by pewnie możliwa, ale trzeba przeciąć ścieżki do tej wbudowanej antenki i się dolutować z zewnętrzną:
Witam.
Zakupiłem na allegro zestaw do samodzielnego montażu. Dzisiaj go złożyłem i pomalowałem. Podłączyłem do bramki. I tu martwa cisza. Zaraz po podłączeniu zasilania bramki słychać w głośniku coś po angielsku. Po włożeniu pendrive słychać co podłączyłem. Już mam dźwięk w głośniku ale czy to tyle, bo uważam ,że słabo słychać. Pod głosiłem w bramce na max i wydaje mi się, że słabo gra, za cicho.
Gratulujemy zakupu jednego z pierwszych egzemplarzy polskiego inteligentnego głośnika
Pamiętaj, że ten głośnik przejdzie do historii i będzie warty więcej niż Atari 65xe albo Polonez Caro
to 2 komunikaty - tryb sterowania
“AUX mode” lub “Bluetooth mode” żebyś wiedział na starcie w jakim jest trybie. Jak Ci to przeszkadza to możesz to wyłączyć komendą z instrukcji, potem przy pszełączaniu trybów AUX/BT Jollka będzie mówiła po polsku w jakim jest trybie…
inną komendą możesz zmienić nazwę urządzenia po BT, sterować głośnością itd…
instrukcje sterujące wpisujesz w narzędziach deweloperskich:
Super dzięki takim ludziom jak Wy mamy jeszcze większą motywację to rozwijania tego projektu. Dziękujemy!
Ps
Cena głośnika może wydawać się dość wysoka… Mieliśmy opory żeby wystawiać głośnik w tej cenie i to pomimo, że pytaliśmy firm drukujących 3D, nikt nie chciał nam w takiej cenie wydrukować.
Wykonanie tego głośnika nie jest proste. Nie zawsze się uda (patrz załącznik z dzisiaj) i kosztuje nas to czasami więcej czasu niż można sobie wyobrazić.
Tu wystarczyło podnieść temperturę na dyszy o 10 stopni i już jest ok… a projekt i materiał ten sam, chyba wilgotność się nam tylko zmieniła.
Ps2
Ten dev kit to dla nas bardzo dobre doświadczenie. Sporo pomysłów się dzięki temu pojawiło.
Super że to zrobiliśmy razem!
Ps3 @Sebastian i @araczkowski i @Celina - ten Chivas wieloletni już czeka w biurze to my mamy pierwszy inteligentny polski głośnik … Teraz jeszcze tylko musimy dokończyć ten drewniany i uruchomić masową produkcję - jak to mówią… bułka z masłem
Witam. @jolka, dziękuję za odpowiedź. Ale nie mam pojęcia w jakim jest stanie, czy AUX mode czy Bluetooth. Nie wiem jak to sprawdzić. Moim zadaniem głośnik za cicho gra. I tu też nie wiem jaką komendę wydać żeby grał głośniej. Po prostu nie rozumiem tych komend z instrukcji.
Już wiem. Doczytałem.
Pozdrawiam
@Sebastian@jolka a może dla posiadaczy płytki wzmacniacza zrobić kartę pilota z przyciskami, pod którymi zaszyte będą komendy sterujące wzmacniaczem.Następnie udostępnić kod yaml takiego okna do zaimportowania. Tak aby każdy mógł sobie stworzyć kartę tam gdzie mu wygodnie, czy dostosować do własnych upodobań.
Może już ktoś z forumowiczów wykonał tę pracę? Prośba o udostępnienie
Witam.
Dzięki @Sebastian za odpowiedź. @Cezary.K ma super pomysł, może ktoś to zrobi. @sdsi to nie jest zestaw super kina domowego ale jest wystarczająco głośno i wyraźnie.
Pozdrawiam
chyba każdy kto coś takiego chciałby dodać powinien być w stanie wyklikać wg własnego pomysłu/potrzeb
na dom-demo pokazujemy taką przykładową kartę - pilot
to jest emulacja przycisków naszego pilota, można to zstosować jako przykład
Tak sobie myślę, że moglibyście zaprojektować i wystawić do pobrania także prostszą i tańszą obudowę do zestawu DIV - link>>>. Np, po prostu sześcian (jak wspomniałem - byłby tańszy w wydruku i mniej skomplikowany, niż ta kula).
Wiem, że zainteresowany może sam sobie taką zaprojektować ale pewnie Wy to zrobicie lepiej a nie każdy też umie
To chyba dobry moment bo wprowadzacie DEV3 i PRO, tak więc pewnie ktoś tam się tym zainteresuje. Kula - super; sam ją mam (dzięki) ale opcja prostsza i tańsza może być również interesująca
Ta kula była mierzona, odsłuchiwana i testowana jakos około roku. To nie jest pierwszy z brzegu wydruk kuli. Raczej nie licz na sześcian, chyba ze tak jak piszesz sam zaprojektujesz i wydrukujesz.
@Grubsztyk, @Kraszewsky - czy poskładaliście własne audio-hybrydy z wykorzystaniem DEV1? U mnie właśnie się zwolniła bramka i myślę nad jej wykorzystaniem (najlepiej w stereo).
Niestety, temat odpuściłem, brak czasu a po za tym mam DEV 1 BT więc na razie jakieś głośniczki tam pierdzą po BT, po za tym planuje zakup DEV 3 w grudniu. Może po przesiadce na DEV 3 znajdę chwile na dłubanie w DEV 1 (a napewno jej rozebranie ) i nowy pomysł na jej zastosowanie a zarazem i audio.