Pytanie skierowane przede wszystkim do @jolka
Zastanawiam się, czy byłaby możliwość dodania do aplikacji mobilnej pluginu do Taskera.
Tasker - w skrócie program do automatyzacji wykonywania różnych działań, założeń profilowych. Program ten posiada multum możliwości i w zasadzie tylko od pomysłowości i twórczości użytkownika zależy jak będzie wykorzystywany.
Obecnie obchodzę to na około: HomeHabit i Tasker.
przykład zastosowania: Jeżeli telefon połączy się z siecią WiFi w domu - za pomocą pluginu wykonaj zadaną akcję - np. włącz światła, radio, etc. To i więcej zupełnie bez wyciągania telefonu z kieszeni
Fajnie byłoby gdyby Tasker gadał bezpośrednio z aplikacją Ais Dom.
Zdaję sobie również sprawę, że odpowiedź może być negatywna, bo konstrukcja zaplecza aplikacji mobilnej nie zezwala na to… ale zapytać zawsze warto
Oczywiście można wykorzystać geolokalizację, ale to rozwiązanie wydaje mi się dużo precyzyjniejsze.
@Akszyn
Wielkie dzięki - te dwa pluginy chyba rozwiążą wszystko
@Cezary.K
Mam włączone raportowanie do bramki i strefy są ok, jednak dla mnie mało precyzyjne. Wejście do domu i automatyczne połączenie z WIFI jest dla mnie bardziej akceptowalne jako znak przekroczenia progu domu.
Jakie linki do projektu masz na myśli…
Tasker to apka na telefon i w niej tworzysz takie zadania jakie potrzebujesz i związane z telefonem (warstwa hardware’owa i software’owa). Rozszerzeniem możliwości są pluginy do innych aplikacji i możliwość wykonywania dodatkowych czynności…
Tu masz przykładowe gotowce, ale chyba nie związane z automatyką domową - daję to bardziej aby zobaczyć możliwości programu:
Tu masz opisane całe API systemu Asystent domowy, możesz dowolnym programem wykonywać komendy na bramce, ważne żeby ten program potrafił zrobić 2 metody: GET i POST na zasobach API bramki
@Akszyn - tak, nie wszystko jeszcze, ale korzystam i działa.
Tandem Tasker + HA plugin
Mam proste powiadamianie przez bramkę (głosowo) o dzwoniącym telefonie i nowym SMS. Przydatne jak zostawię telefon w innym pomieszczeniu i nie słyszę…
Gdy opuszczę WiFi tasker wyłącza wszystkie urządzenia i uzbraja “alarm”, to samo w drugą stronę - rozbraja, wita i włącza radio -)
Myślę jeszcze nad jednym, ale wymaga to większych uprawnień w androidzie i mam obawę, że aplikacje bankowe, etc mogą stwierdzić, że telefon ma roota i odmówią działania… ale może pewnego dnia (jak będę miał w perspektywie więcej wolnego czasu) zdobędę się na to
Chyba wiem co masz na myśli… ale tracę na precyzji.
Mieszkam w bloku, a sygnał wifi wychodzi trochę poza kubaturę mieszkania, wiec wszystko odbywa się blisko drzwi wejściowych.
Używając geolokalizacji z wliczonym rozrzutem GPS musiałbym wykreślić promień zapewne ok. 30 metrów od klatki schodowej, bo w budynku zwłaszcza wielopiętrowym o GPS mogę zapomnieć…
Druga sprawa - aplikacja AIS statusy wysyła jak ją odpalę… (może to tylko przypadłość mojego telefonu, ale nie mam czasu tego zgłębiać) więc zdarzało mi się widzieć na pasku aplikacji w telefonie, że jestem pod adresem pracy będąc w domu.
Z tego też powodu jest to rozwiązanie zawodne dla mnie… a Tasker ma jeszcze sporo innych zadań
Token możesz wygenerować klikając na swoje imię/login w lewym dolnym rogu ekranu na komputerze.
Następnie zjeżdżasz na sam dół i znajdziesz tam pole pod nazwą Tokeny dostępu.
Wygeneruj nowy token, wpisz do pluginu taskera i powinno załapać.
Przed chwilą to zrobiłem… działa.
właśnie wygenerowałem token (jak widać na screenshot) w ten sposób i mi coś nie zadziałało bo niby Network Error: Unauthorized a w jakiej formie wpisałeś Base URL ? dom-xyz.paczka.pro/ czy coś jeszcze dopisywałeś po ukośniku?
Czy ktoś kto korzysta z taskera ma pomysł jak mógłbym wydać polecenie przy pomocy AutoVoice z wykorzystaniem google home mini zapytać Jolkę o temperaturę w pokoju lub włączyć lub wyłączyć jakieś urządzenie ?