Aplikacja Ais Dom i plugin do Taskera

Pytanie skierowane przede wszystkim do @jolka
Zastanawiam się, czy byłaby możliwość dodania do aplikacji mobilnej pluginu do Taskera.

Tasker - w skrócie program do automatyzacji wykonywania różnych działań, założeń profilowych.
Program ten posiada multum możliwości i w zasadzie tylko od pomysłowości i twórczości użytkownika zależy jak będzie wykorzystywany.

Obecnie obchodzę to na około: HomeHabit i Tasker.
przykład zastosowania: Jeżeli telefon połączy się z siecią WiFi w domu - za pomocą pluginu wykonaj zadaną akcję - np. włącz światła, radio, etc. To i więcej zupełnie bez wyciągania telefonu z kieszeni :slight_smile:

Fajnie byłoby gdyby Tasker gadał bezpośrednio z aplikacją Ais Dom.
Zdaję sobie również sprawę, że odpowiedź może być negatywna, bo konstrukcja zaplecza aplikacji mobilnej nie zezwala na to… ale zapytać zawsze warto :wink:

Oczywiście można wykorzystać geolokalizację, ale to rozwiązanie wydaje mi się dużo precyzyjniejsze.

1 polubienie

@Piotr.eK wydaje mi się, że taką funkcjonalność już mamy:

Możesz podesłać linki do projektu Tasker?

zamiast tego

możesz użyć MQTT Publisher Plugin i w taki sposób łączyć się z bramką przy pomocy taskera lub ewentualnie Home Assistant Plug-In for Tasker

@Akszyn
Wielkie dzięki - te dwa pluginy chyba rozwiążą wszystko :slight_smile:

@Cezary.K
Mam włączone raportowanie do bramki i strefy są ok, jednak dla mnie mało precyzyjne. Wejście do domu i automatyczne połączenie z WIFI jest dla mnie bardziej akceptowalne jako znak przekroczenia progu domu.

Jakie linki do projektu masz na myśli…
Tasker to apka na telefon i w niej tworzysz takie zadania jakie potrzebujesz i związane z telefonem (warstwa hardware’owa i software’owa). Rozszerzeniem możliwości są pluginy do innych aplikacji i możliwość wykonywania dodatkowych czynności…
Tu masz przykładowe gotowce, ale chyba nie związane z automatyką domową - daję to bardziej aby zobaczyć możliwości programu:

9 użytecznych tasków
Tasker Wikidot

Z resztą łatwo to wygooglować… a ze swojej strony powiem, że możliwości taskera ogranicza chyba tylko wyobraźnia :slight_smile:

Tu masz opisane całe API systemu Asystent domowy, możesz dowolnym programem wykonywać komendy na bramce, ważne żeby ten program potrafił zrobić 2 metody: GET i POST na zasobach API bramki

Dzięki wszystkim, teraz już mam kaganek oświaty w ręku, wypada tylko oświecić się :wink:

To Wszystko ma jolka…bez sensu kombinować

@Piotr.eK I jak udało ci się coś ciekawego ogarnąć przy pomocy taskera i tych 2 pluginów do ha ?

Bo też się zastanawiam nad zakupem taskera oraz w późniejszym czasie może pełnej wersji AutoVoice

@Akszyn - tak, nie wszystko jeszcze, ale korzystam i działa.
Tandem Tasker + HA plugin

Mam proste powiadamianie przez bramkę (głosowo) o dzwoniącym telefonie i nowym SMS. Przydatne jak zostawię telefon w innym pomieszczeniu i nie słyszę…

Gdy opuszczę WiFi tasker wyłącza wszystkie urządzenia i uzbraja “alarm”, to samo w drugą stronę - rozbraja, wita i włącza radio :slight_smile: -)

Myślę jeszcze nad jednym, ale wymaga to większych uprawnień w androidzie i mam obawę, że aplikacje bankowe, etc mogą stwierdzić, że telefon ma roota i odmówią działania… ale może pewnego dnia (jak będę miał w perspektywie więcej wolnego czasu) zdobędę się na to :smiley:

1 polubienie

A myślałeś o tym aby to zrobić bez Taskera?

Chyba wiem co masz na myśli… ale tracę na precyzji.
Mieszkam w bloku, a sygnał wifi wychodzi trochę poza kubaturę mieszkania, wiec wszystko odbywa się blisko drzwi wejściowych.
Używając geolokalizacji z wliczonym rozrzutem GPS musiałbym wykreślić promień zapewne ok. 30 metrów od klatki schodowej, bo w budynku zwłaszcza wielopiętrowym o GPS mogę zapomnieć…
Druga sprawa - aplikacja AIS statusy wysyła jak ją odpalę… (może to tylko przypadłość mojego telefonu, ale nie mam czasu tego zgłębiać) więc zdarzało mi się widzieć na pasku aplikacji w telefonie, że jestem pod adresem pracy będąc w domu.
Z tego też powodu jest to rozwiązanie zawodne dla mnie… a Tasker ma jeszcze sporo innych zadań :wink:

1 polubienie

U mnie chyba coś nie działa bo otrzymuje taki komunikat

Bo nie mogę dodać ha do taskera

Token możesz wygenerować klikając na swoje imię/login w lewym dolnym rogu ekranu na komputerze.
Następnie zjeżdżasz na sam dół i znajdziesz tam pole pod nazwą Tokeny dostępu.
Wygeneruj nowy token, wpisz do pluginu taskera i powinno załapać.
Przed chwilą to zrobiłem… działa.

właśnie wygenerowałem token (jak widać na screenshot) w ten sposób i mi coś nie zadziałało bo niby Network Error: Unauthorized a w jakiej formie wpisałeś Base URL ? dom-xyz.paczka.pro/ czy coś jeszcze dopisywałeś po ukośniku?

Dokładnie tak samo jak Ty: https://dom…paczka.pro/

Może to głupie pytanie, ale czy zainstalowałeś Home Assistant na telefonie?
Plugin odwołuje się do tej aplikacji, a nie do AIS…

Czy ktoś kto korzysta z taskera ma pomysł jak mógłbym wydać polecenie przy pomocy AutoVoice z wykorzystaniem google home mini zapytać Jolkę o temperaturę w pokoju lub włączyć lub wyłączyć jakieś urządzenie ?

Kiedyś ktoś opisywał jak to zrobić za pomocą Node Reda. Poszukaj na forum.