Automatyzacja sterowania pompą CWU

Pompa cyrkulacyjna bierze 3W - mam 3min co 30 min, więc to promil. Ten 1kWh to pobór na grzanie przez pompę ciepła. Straty to jakieś 3-4kWh ciepła - w weekendy mam cały dzień cyrkulację, w dni robocze od rana do 10, potem od 16:30 do 23 - głównie pod moje Panie :wink:

Rury mam zaizolowanie, gdzie udało mi się poprawić to w warstwie izolacji. Ciepło idzie głównie w płytę fundamentową :slight_smile: Latem chłodzę dom pasywnie, a grzejąc CWU wyciągam ciepło ze ścian (ogrzewanie i chłodzenie ścienne).

Tak jak napisałeś, komfort kosztuje. Oczywiście warto optymalizować, nawet jeśli nie z oszczędności, to przez wzgląd na środowisko. Ja się jeszcze zastanawiam czy uwzględniać kuchnię w cyrkulacji, bo tam ciepła woda potrzebna jest od wielkiego dzwona. Wszystko i tak zmywa zmywarka.

1 polubienie

Ja realizuje załączenie pompki cyrkulacyjnej poprzez czujniki ruchu. Wykrycie ruchu uruchamia pompkę na 4 minuty. Potem musi być 30 minut przerwy. To tylko w dzień. W nocy to nie działa. :slightly_smiling_face:

A jeśli wchodzisz umyć tylko ręce i od razu po wejściu odkręcasz kurek to jak to wygląda?

Postanowiłem się jeszcze pobawić. Dodałem uruchumianie po czujnikach tylko w łazienkach - kuchnie pominąłem, bo tam ciepła woda jest potrzebna od wielkiego dzwona.

Mam 3 minuty i przerwa 30 min. Dodatkowo jeśli ktoś wejdzie do domu z zewnątrz to też jest wywołanie automatyzacji. Pierwsze odpalenie z rana 5min - wychłodzona instalacja potrzebuje dłuższego czasu cyrkulacji.

Akurat łazienka jest bardzo blisko i od uruchomienia pompki cyrkulacyjnej do momentu kiedy zaczyna lecieć ciepła woda to minuta.
Wiadomo że jak człowiek biegnie to woda będzie zimna ale przy codziennym użytkowaniu jest ok :slightly_smiling_face:

Heheh stary temat jak świat. A co powiecie na taki wariant. U mnie pętla jest bardzo długa, ponad 20m rury, no i pompę trzeba włączać dość często no ale wiadomo nie za często. Za wyzwalacz odpowiada czujnik obecnośći i chyba czujnik otwarcia drzwi, elementem wykonawczym jest przekaźnik z czujnikiem tęperatury na powrotnej ruże z ciepłą wodą przy samym bojlerze. Brak ograniczenia dobowego. Po wykryciu osoby w pomieszczeniu odpala się po 2 minutach na czas około 5 min, chyba że czujnik teperatury odczyta wartość powyrzej 40 stopni wtedy nie odpala się wcale lub po osiągnięciu tej tęperatury wyłącza pompkę. Kolejną kwestją było jeszcze to żeby pompa nie włączała się częściej niż co 30 min i tu jest kolejny tajmer na przekaźniku wykonawczym (nie sprzetowy tylko w warunkach). I nie wiem czy mi uwierzycie ale to wszystko na tuyi ale zaraz będę to przenosił na HA. W tuyi zdecydowanie łatwiej było mi ustawić warunki. HA nie jest już taki logiczny, niemam nic wspulnego z programowaniem i odrzuca minie jak widzę coś w trybie tekstowym heheheh Pozdrawiam