Tak jak pisalem wcześniej. Licznik w urządzeniu to dla mnie konieczność. Nie chcę mieć pomiaru na oko bo to mogę mieć chodząc do licznika piechotą. Ma być niemiecka precyzja
Soft nabiera kształtów
Gotowe jest już:
- Odczyt poziomu baterii
- Poziom sygnału Wifi
- Wewnętrzny licznik zapisany w pamięcie EEPROM, niezależny od Home Assistant
- Możliwość robienia korekty licznika poprzez MQTT z poziomu Home Assistant
- Kalibracja napięcia baterii
TODO:
- OTA firmware
Hej,
Próbuję podanym sposobem podłączyć wodomierz, przerobiłem wszytko na swoje potrzeby, ale mam problem z zasięgiem - raz ma połączenie, a czasem nie. Koordynator mam na pierwszym piętrze, a wodomierz w piwnicy czyli po drodze mam dwa, drewniane stropy (stara kamienica) Nie mam też możliwości dodać jakiegoś routera po drodze, w piwnicy oczywiście nie ma możliwości aby podpiąć sie pod 230V
OK, do brzegu… Czy ja mogę dać długi przewód (6-8m) między wodomierzem, a SNZB-04? Wypatrzyem miejsce gdzie mogę go umieścić i przejść o jedno pietro wyżej.
Możesz, najlepiej by to była para skrętki (im dłuższy przewód tym bardziej podatny na zakłócenia).
Dzięki za odpowiedź… Właśnie o zakłócenia się rozchodzi - dam skrętkę komputerową i będę robił dalsze testy
Zastanawiał się ktoś nad gotowcem od Apatora ?
Niestety będą dopiero w połowie roku cena ok 200, gdybym miał instalować barierę bezpieczeństwa aby podłączyć NI3 to chyba warto rozważyć.
Właśnie dostałem odpowiedź od psgaz:
- Elektroniczne urządzenie (rejestrator) umożliwiające zliczanie impulsów z liczydła gazomierza musi:
a.
Zamontowane w skrzynce razem z gazomierzem (strefa zagrożenia wybuchem) posiadać certyfikat iskrobezpieczeństwa Ex (na zgodność z dyrektywą ATEX 2014/34/UE).
b.
Zamontowane poza strefą zagrożenia wybuchem, posiadać certyfikat iskrobezpieczeństwa Ex na zgodność z dyrektywą ATEX 2014/34/UE w zakresie toru pomiarowego (połączenie pomiędzy nadajnikiem impulsów a rejestratorem).
Ma ktoś certyfikat dla sonoffa ?
Nie sądzę, ale tutaj kwestię certyfikatu załatwić może bariera iskrobezpieczna (sonoffa wpinasz za nią oczywiście przygotowując instalację zgodnie z przepisami i kwestia certyfikatu jest z czapki).
znasz coś w rozsądnej cenie z certyfikatem? ja znalazłem za prawie 500zł… toć zwykły zener by styknął ale musi mieć papiery EX
Poczytaj dyskusję w tym temacie na podobnym forum. Będziesz miał obraz całości.
Udało mi się ogarnąć licznik gazu, działa pięknie ładnie, odchylenie w ciągu miesiąca na poziomie 0,1m3 więc dla mnie spoko.
Zamierzam zabrać się za licznik wody, mam klasyczny licznik bez żadnych nadajników znalazłem w necie, że można zbierać odczyty za pomocą proximity sensora i esp: Build a cheap water usage sensor using ESPhome and a proximity sensor - PieterBrinkman.com
Pytanie czy jakbym zrobił to analogicznie jak w tym czujniku gazu czyli za pomocą Sonoffa SNZB-04 to czy to się uda? ten sensor niby ma mieć na zasilaniu 5V, a sonoff jest na 3V i nie wiem czy to ruszy - kombinował ktoś coś w tym stylu? Może innym czujnikiem by dało radę to zrobić?
Po tych szczątkowych opisach w sklepach które mają/miały czujnik LJ18A3-8-Z/BX w ofercie sądzę, że ma on wyjście w układzie OC (sugeruje to npn w opisie), więc w takim wypadku nie ma znaczenia w jakim zakresie napięć pracuje wejście MCU bo i tak podajesz dowolne napięcie z pullupu (z tego co widzę gość wykorzystał wewnętrzny pullup w ESP).
Znalazłem, też taki “ubogi datasheet”:
Generalnie jeśli się za to bierzesz, to musisz się też umieć posługiwać multimetrem (by np. stwierdzić biegunowość wejścia które chcesz wykorzystać i wartość napięcia z jego wewnętrznego pull-upu - dla tranzystora, który miałby je wysterować potrzeba tam napięcia trochę wyższego niż 0,7V, ale im bliżej Vcc tym lepiej) oraz “partyzanckimi” metodami w rodzaju LEDa z rezystorem do wstępnego skalibrowania umiejscowienia czujnika i łatwego stwierdzenia czy w ogóle wykrywa on metalową wskazówkę lub sprzęg magnetyczny w twoim modelu licznika, bo z tej noty katalogowej wynika, że potrzebny dla niego jest dość spory “kawał żelaza”.
PS zasilanie to oczywiście musisz mieć oddzielne, bo sam czujnik ma zakres napięć zasilania od 6V do 36V czyli 5V jest już lekko naciągane i prawdę mówiąc nie wiem czy ma sens zasilanie bateryjne, prawdopodobnie pobór prądu w przemysłowym czujniku jest większy niż rozsądny dla zasilania bateryjnego.
Dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości, w takim razie chyba po prostu zrobię zgodnie z tym poradnikiem i nie będę kombinował z sonoffem, bo moja wiedza niestety nie jest w tym kierunku zbyt duża
Nie ma znaczenia jak rozwiążesz kwestię MCU, kluczowe jest tu w ogóle samo uruchomienie tego czujnika indukcyjnego.
(nie ma pewności, że zadziała z każdym licznikiem, więc w ogóle na dobry początek zacząłbym od czujnika, rezystora, diody LED i zasilania, MCU jest kwestią drugorzędną).
Mogę potwierdzać te słowa. Moje próby z przeróżnymi czujnikami, zarówno indukcyjnymi jak i odbiciowymi nie dają żadnego pozytywnego rezultatu przy moim liczniku DIEHL.
W tym wypadku myślę że szansa jest na czujnik indukcyjny, tylko użyłbym na próbę czegoś z innej serii
Przejrzyj pozostałe, najlepiej wszystkie, nie ten link wkleiłem
zwróć uwagę też na to, że czułość można tylko oszacować po rozmiarze blachy wzorcowej.
Cześć, nie potrafię sobie poradzić z dodaniem zużycia gazu do zakładki ENERGY, encje nie są widoczne. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem tak jak w tutorialu a ta ostatnia fukncja nie chce działać. Jedyna rozbieżność jaką mam z tutorialem to to że nie mogę wejść w DOSTOSOWANIE sensora ponieważ pokazuje mi komunikat że nie mam unique_id dla tej encji i tego też nie rozumiem jak ogarnąć. Podpowie ktoś coś?
sensor.yaml
- platform: template
sensors:
gas_meter:
friendly_name: “Stan Licznika Gazu”
unit_of_measurement: ‘m³’
value_template: “{{ (states(‘counter.gazomierz’)|float(2) * 0.01)| round(2) }}”
icon_template: ‘mdi:fire’
device_class: gas
gas_0:
friendly_name: “gaz0”
value_template: “{{ states(‘counter.gazomierz’ | string)[0] }}”