Moduł ZigBee a pomiar energii

Kupiłem pierwszy moduł ZigBee power plug ZNCZ04LM aby przedłużyć zasięg o ok. 40 m i tymczasowo podłączyłem pod termę. Plug pokazuje chwilowy pobór prądu, chciałbym sprawdzać zużycie energii z 24h. Domyślam się, że jakimś skryptem ale nie wiem jak to ugryźć.

może to Ciebie naprowadzi:

A ja Ci odradzę wszelkie skrypty, a tu dlaczego:

1. załóżmy że dostajesz dane co 10s, a pewnie rzadziej
  2. dostajesz informację o czym? o aktualnym poborze czy uśrednionym z 10s? jeśli pierwszy przypadek, to od razu odpuść, jeśli drugi czytaj dalej.
  3. Policzysz że przez 10s zużył x kWh, zaczniesz to sumować i wyjdą bardzo prawdopodobnie nierealne lub po prostu przekłamane liczby, a co gorsza nie wykryjesz tego.
  4. Co jeśli przez 30 minut będziesz miał wyłączoną bramkę? Dane nie zostaną zagregowanie przez skrypt, więc kolejne przekłamanie.
  5. To musi być robione na urządzeniu żeby miało przysłowiowe “ręce i nogi”
  6. Jak będziesz miał przełącznik z pomiarem podającym kWh to jest integracja UtilityMeter dla HomeAssistant i wtedy masz dowolną agregację(dzień, tydzień, miesiąc, rok).

Dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Wspomniałem o skrypcie dlatego, że o ile pomiar pobieranej mocy przez gniazdo jest prawidłowo zliczany wystarczyłoby zliczać czas w jakim następuje pobór prądu i po scałkowaniu mamy moc w jednostce czasu czyli energię pobraną. To u mnie tylko testy bo nie mam żadnego doświadczenia z ZigBee i to pierwsze kupione urządzenie a planuję następne. Chciałem też porównać to gniazdo do wallpluga fibaro z-wave jeżeli chodzi o dokładność pomiaru obu systemów. Tu mógłby coś powiedzieć kol. Akronaut ale rzadko go widać na tym forum. Dodatkowo gniazdo termy mam podpięte przez podlicznik jednofazowy OR-WE 504 z portem RS 485 ale nie mam na razie pomysłu jak go zintegrować z HA.

Nadal uważam że to będą dane niekoniecznie realne, ale może błąd będzie na tyle mały, że będzie dla ciebie będzie akceptowalny.
Co do OR-WE 504 to poszukaj integracji Modbus-RTU. Co prawda nie mam z nią doświadczenia, ale też mnie to czeka z licznikiem do moich klimatyzatorów.

Jeśli masz NodeRed’a to jestem w stanie ci doradzić na jakimś messangerze jak ogarnąć zliczanie danych z tego licznika.

1 polubienie

Dziękuję, chętnie skorzystam w przyszłości ale do wersji 1.0 daję sobie spokój z eksperymentami z NodeRed czy Custom components bo po odkasowaniu zauważyłem dużo większą stabilność bramki a na ostatnim sofcie beta brak błędów w logach przez 48h. Co do gniazda zigbee to w/g wskazań Tomasza powstała encja zamieniająca ‘W’ na ‘kWh’ wykresy raczej poprawne ale nie powiązana przez MQTT. Pewno
mój błędny wpis w CY.
terma1

Super.
NodeReda i tak polecam instalować poza bramką żeby jej nie obciążać.