Kupiłem pierwszy moduł ZigBee power plug ZNCZ04LM aby przedłużyć zasięg o ok. 40 m i tymczasowo podłączyłem pod termę. Plug pokazuje chwilowy pobór prądu, chciałbym sprawdzać zużycie energii z 24h. Domyślam się, że jakimś skryptem ale nie wiem jak to ugryźć.
może to Ciebie naprowadzi:
A ja Ci odradzę wszelkie skrypty, a tu dlaczego:
- załóżmy że dostajesz dane co 10s, a pewnie rzadziej
- dostajesz informację o czym? o aktualnym poborze czy uśrednionym z 10s? jeśli pierwszy przypadek, to od razu odpuść, jeśli drugi czytaj dalej.
- Policzysz że przez 10s zużył x kWh, zaczniesz to sumować i wyjdą bardzo prawdopodobnie nierealne lub po prostu przekłamane liczby, a co gorsza nie wykryjesz tego.
- Co jeśli przez 30 minut będziesz miał wyłączoną bramkę? Dane nie zostaną zagregowanie przez skrypt, więc kolejne przekłamanie.
- To musi być robione na urządzeniu żeby miało przysłowiowe “ręce i nogi”
- Jak będziesz miał przełącznik z pomiarem podającym kWh to jest integracja UtilityMeter dla HomeAssistant i wtedy masz dowolną agregację(dzień, tydzień, miesiąc, rok).
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Wspomniałem o skrypcie dlatego, że o ile pomiar pobieranej mocy przez gniazdo jest prawidłowo zliczany wystarczyłoby zliczać czas w jakim następuje pobór prądu i po scałkowaniu mamy moc w jednostce czasu czyli energię pobraną. To u mnie tylko testy bo nie mam żadnego doświadczenia z ZigBee i to pierwsze kupione urządzenie a planuję następne. Chciałem też porównać to gniazdo do wallpluga fibaro z-wave jeżeli chodzi o dokładność pomiaru obu systemów. Tu mógłby coś powiedzieć kol. Akronaut ale rzadko go widać na tym forum. Dodatkowo gniazdo termy mam podpięte przez podlicznik jednofazowy OR-WE 504 z portem RS 485 ale nie mam na razie pomysłu jak go zintegrować z HA.
Nadal uważam że to będą dane niekoniecznie realne, ale może błąd będzie na tyle mały, że będzie dla ciebie będzie akceptowalny.
Co do OR-WE 504 to poszukaj integracji Modbus-RTU. Co prawda nie mam z nią doświadczenia, ale też mnie to czeka z licznikiem do moich klimatyzatorów.
Jeśli masz NodeRed’a to jestem w stanie ci doradzić na jakimś messangerze jak ogarnąć zliczanie danych z tego licznika.
Dziękuję, chętnie skorzystam w przyszłości ale do wersji 1.0 daję sobie spokój z eksperymentami z NodeRed czy Custom components bo po odkasowaniu zauważyłem dużo większą stabilność bramki a na ostatnim sofcie beta brak błędów w logach przez 48h. Co do gniazda zigbee to w/g wskazań Tomasza powstała encja zamieniająca ‘W’ na ‘kWh’ wykresy raczej poprawne ale nie powiązana przez MQTT. Pewno
mój błędny wpis w CY.
Super.
NodeReda i tak polecam instalować poza bramką żeby jej nie obciążać.