Bramka w samochodzie

Moze głupie pytanie ale czy mozna podlaczyc bramke pod zapalniczke w samochodzie lub akumulator? czy napiecie bedzie odpowiednie?

Bramka potrzebuje 5v. Tylko że nie rozumiem po co bramka w aucie. W Camper to jeszcze ale w osobowym :slightly_smiling_face:

A tak sobie myślę że jak kupię kiedyś bramke pro to dev1 dałbym do auta.

Mam w aucie przycisk start/stop a kluczyki mogą leżeć w kieszeni. ( nie ma stacyjki) i może głosowo uruchamialbym silnik :grin::grin:

Pedału hamulca czy też sprzęgła(jeśli posiadasz) za Ciebie nie wciśnie. :slight_smile:
Wiem że są samochody które mają remote-start, ale jeśli fabrycznie nie masz takiej opcji to bym nie rzeźbił.

Co do samego pytania to zasilacz z wyjściem 5V na pewno znajdziesz z odpowiednią wtyczką, także tym bym najmniej się przejmował.

Mam nie chwaląc się bmw 5 series GT i programy do kodowania w aucie więc wyłączenie pedała to nie problem. Ale już widzę zdziwko u znajomych jak powiem engine start :grin::grin:

Nie żebym auta zazdrościł ale fantazji to już trochę tak :grimacing:
Bramka w aucie będzie potrzebować modułu wykonawczego. Chyba, że fantazyjnie wpiąć ją w magistralę CAN i przejąć programowo kontrolę nad autem. Już sobie wyobrażam jak jedziesz po piwo bez wstawania z kanapy :joy:

obraz

@paciuk

Może nie tak. Jakie urządzenie do samochodu na stałe bez telefonu. Tablet, coś z chin z nawigacją…

Bardzo ciekawe pytanie - ja aż tak daleko nie puściłem wodzy fantazji natomiast zastaanwiam się nad wsadzeniem tasmoty i jak samochód podjeżdża pod miejsce zamieszkania to łączy się z wifi i … dalej to już wobraźnia bez ograniczeń - od jakiś prostych pomiarów napięcia akumulatora, temperatur, wilgotności - po uruchmianie scen typu zapalanie świateł wieczorem dookoła budynku, scena wejścia do domu, itp…

1 polubienie

To już nie lepiej byłoby wgrać na starą bramkę dev1 (bo już od dawna jest nie wspierana) jakieś oprogramowanie typu Android auto i podłączyć ją z samochodem wtedy coś na zasadzie malinki połączonej z systemem samochodu?