Żeby uruchomić dodatkowy system na bramce DEV3, wystarczy:
1. Nagraj system ze zdjęcia (link poniżej) na pendrive (minimum 8GB), np. programem etcher
2. Uruchom bramkę
Włóż pendrive z nagranym obrazem do gniazda USB (tego czarnego umieszczonego bliżej tylnej ścianki bramki). Podłącz zasilacz do bramki żeby ją uruchomić.
Automatycznie powinien uruchomić się systam z pendrive, jeżelil tak się nie dzieje, to włóż wykałaczkę lub drewniany patyczek (nic metalowego) do wyjścia audio (AV) i wciśnij przełącznik w środku (powinno być możliwe wyczucie, że przełącznik jest wciśnięty - nastąpi kliknięcie). Trzymaj wciśniętym przełącznik podczas podłączania zasilania bramki, do momentu, aż początkowe logo AI-Speaker zniknie i obraz stanie się na chwilę czarny, a następnie zwolnij przycisk.
W Armbian zainstalowany jest program portainer.io “do zabawy” kontenerami. Jest też kontener z najnowszym Home Assistant
Bardzo dziękuję za obraz systemu. Widzę, że trochę zainspirowałem . @jolka - to jeszcze do szczęścia brakuje obrazu pod DEV1, osobiście mam na WW starszą bramkę i w między czasie można by się pobawić nią, jako testowy sprzęt Linuxowy. Myślę, że jest sporo osób w posiadaniu wolnych mocy DEV1 leżących w szufladzie.
Jak wygląda wtedy obsługa owych systemów waszym pilotem po zmianie oprogramowania układowego na armbian czy coreelec? Czy działa funkcja myszy i klawisze do regulacji głośności, itp. ?