Czy wiadmo coś o wyświetlaczu nowego produktu ewentualnie jakieś uwagi, spostrzeżenia co do samego urządzenia?
EDIT: no i już więcej rozumiem, to jest DEV3 - czyli nic nowego…
Czy wiadmo coś o wyświetlaczu nowego produktu ewentualnie jakieś uwagi, spostrzeżenia co do samego urządzenia?
EDIT: no i już więcej rozumiem, to jest DEV3 - czyli nic nowego…
Ma nowsze Ubuntu na wewnętrznym dysku eMMC a wcześniej było Ubuntu 23.04 uruchamiane z karty SD.
Skoro to jest ten sam sprzęt co DEV3, to jest to nadzieja dla dotychczasowych użytkowników DEV3 na wykorzystanie sprzętu też do innych celów (niż aktualne HA)
wykorzystując dokumentację
oraz ewentualnie obraz systemu
w dokumentacji jest informacja też o wydaniach innych systemów z rodzin: linux oraz android, w tym umożliwiające uzyskanie funkcji androidowego tv-boxa.
Kurde, tyle możliwości, ale ja jednak chyba pozbędę się swojego DEV-3 a jak zmigruję na HAOS to i PRO1 poleci… DEV-1 to już chyba tylko jako przycisk do papieru mi zostanie
…
Uwaga dla potencjalnych nabywców
Pobrałem obraz tej polecanej dystrybucji aby zainstalować na swojej starej dev3 - załączona instrukcja zawiera sporo błędów i niechlujności, tak więc idąc za nią krok po korku możecie napotkać błędy w instalacji albo niektórych usług nie uruchomić.
Niezbędna będzie swoja wiedza albo samodzielne poszukiwanie rozwiązań w sieci
Wgrywałem wszelakie obrazy i mimo, iż każdy z nich kończył się sukcesem, to żaden z nich się nie uruchomił. Za każdym razem wyświetla się logo początkowe i nic więcej się nie dzieje. Czekałem nieraz półtorej godziny i żadnej zmiany. Cały czas logo początkowe (to samo z dystrybucją AIS). Czy ktoś może mi powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Z góry dzięki.
Nie napisałeś nic, co zamierzasz robić ze sprzętem? Chcesz przywrócić obraz czego? Chcesz korzystać z “Asystenta domowego AIS” (Android z Termux)? Czy może wgrać Linux (Armbian) i instalować coś innego?
Generalnie, to chciałem wgrać Androida TV z obrazów, które polecają w instrukcji powyżej, to na początek. Jednak po instalacji dzieje się to co opisałem. Pomyślałem więc, że może wersja oprogramowania jest zła, więc spróbowałem oryginalnej wersji z AIS - efekt ten sam. Za każdym razem proces wgrywania kończy się sukcesem, jednak po odpaleniu bramki wyświetla się tylko logo startowe i nic się nie dzieje.
Pokaż jaki dokładnie model bramki DEV masz (najlepiej zdjęcie z etykiety na obudowie). Kupiłeś ją niedawno? Czy używałeś od paru lat? Za mało danych na jakąkolwiek diagnozę. Jak piszesz o obrazie, to konkretnie wskaż jaki to obraz systemu. Postępujesz zgodnie z instrukcją dla wgrywania systemu Android? Używasz dedykowanych programów narzędziowych?
Bramka dev3., program Amlogic, obraz AIS. Tylko logo startowe, tak samo było gdy wgrywałem inne obrazy, czy to czysty Android, Vortex, czy slimBOX. Wszystko wypala się idealnie, a przy próbie uruchomienia odpala się tylko logo początkowe. Nic dalej się nie dzieje.
Nie odpowiedziałeś na moje pytania. Prawdopodobnie to co wgrywasz nie pasuje do pudełka, które masz.
Sorry, bramkę mam od samego początku jej wydania, używałem jej ostatnio kilka tygodni temu. Dzięki za przesłany obraz systemu, ale po jego wgraniu efekt jest ten sam (logo startowe i nic). Model bramki masz poniżej.
Dzięki, spróbuje. Tylko co ja mam z tym zrobić?![]()
Przeczytać?
Dowiedzieć się, że pod nazwą “bramka AIS DEV3” sprzedawano różne tv-boxy?
I, że jesteś najprawdopodobniej właścicielem takiego wybitnie rzadkiego modelu (co jest generalnie strzałem w kolano jeśli chodzi o dostępność gotowych systemów open-source)?
Poszukać obrazu systemu pasującego do sprzętu?
Cieszyć się tym co znalazłeś i zadziała.
albo…
Pogodzić się ze stratą jeśli nie znajdziesz?
Włożyć do głębokiej szuflady i zachować na przyszłość gdyby kiedyś powstało muzeum polskiego wkładu w inteligentne domy?
Albo oddać do PSZOK…
Mogę spróbować jeszcze paru pomysłów, ale mam wrażenie, że coś źle robisz. Przedstaw co i jak po kolei wykonujesz. Gdzieś musi być szczegół, który decyduje o niepowodzeniu. Jeśli wykonujesz każdy z punktów instrukcji i dochodzisz do punktu nr 9, to oznacza, że obraz został wgrany do pamięci wewnętrznej.
Którego programu do wgrywania Androida używasz z tych dwóch?
Z innej beczki:
Z moich doświadczeń, z TV Box podobnymi do DEV3, najłatwiej szło uruchamianie CoreElec z karty SD lub pendrive.
Dla bramki DEV3 z S905x3, 4G RAM i katrą sieciową 1G najlepiej wybrać ten obraz:
Czyli aktualnie to:
CoreELEC-Amlogic-ng.arm-21.3-Omega-Generic.img.gz
Prawdopodobnie obrazy systemy są niekompatybilne z tym twoim pudełkiem DEV3. To też można w jakimś stopniu zweryfikować po płytce PCB samego urządzenia.
Tutaj będziesz miał dokładne foto DEV3, dla której sam @araczkowski pomagał w budowaniu obrazu linuxa dla tego pudełka:
Dzięki, lubię ludzi z poczuciem humoru ![]()
Robię dokładnie wszystko zgodnie z 11 punktami i wszystko idzie idealnie do punktu 11. Używam Amlogic USB burning tool. Wyświetla się logo startowe i tyle. Próbowałam jeszcze Armbiana wg instrukcji strona 1-08 z bootowalnego USB i to samo: logo X8ProX3 i dalej nic. Spróbuję jeszcze tego Coreleca. Mam dokładnie tę samą płytkę co ze zdjęcia i dam znać czy coś ruszyło. Dzięki za pomoc.
Chyba jednak PSZOK. Nie działa nic. Corelece nie bootuje ani z pendriva, ani z SD. Utworzyłem bootowalny dysk za pomocą RUFUSa, Skopiowałem plik sm1_s905x3_4g_1gbit, zmieniłem nazwę na dtb.img. Włożyłem do Dev3, wcisnąłem wykałaczką przycisk resetu. Trzymając do wciśnięty podłączyłem zasilanie i…. Nic. Uruchamian się z eMMC, wyświetla logo X88PRO X3 i tyle. Nic się nie dzieje. Jeszcze jakieś pomysły?