Śmieszny filmik i ma też kilka walorów edukacyjnych.
To co my tam widzimy:
- Głos jest nagranym człowiekem (nie generowany przez mechanizm TTS jak w Jolce). To daje świetny efekt - można się wkręcić, że faktycznie rozmawia się z człowiekiem.
- Widać, że (wg mnie) algortym steruje scenariuszem rozmowy i jego pierwszy cel to klasyfikacja osoby do której zadzownił - chce wiedzieć gdzie mieszka, czy w domu czy mieszkaniu i oczywiście “czy chce dostać te pieniądze które mu się należą” / czy da się jej wcisnąć fotowoltaikę.
- Prosta sztuczka niezły efekt i pewnie są wyniki lepsze niż całe call center - pracowników call center zastąpią bot-y tak samo jak w 19 wieku maszyny parowe zastąpiły szwaczki w Łodzi
Nie wiem, czy to legalne, że dzwoni bot i “wkręca ludzi” na pewno nie jest to etyczne.
Mam niestety wrażenie, że będzie tego coraz więcej i jesteśmy skazani na porażkę w walce z bezdusznym algorytmem.
Jak dzwoni do nas człowiek i namolnie próbuje coś wcisnąć, czego nie chcemy, to zawsze możemy stanowczo odmówić, jak to nie pomaga to jednym z mechanizmów obronnych, przed kolejnym tego typu telefonem może być podniesienie głosu na tego człowieka (żeby dać mu stanowczo do zrozumienia, że tego nie chcemy) lub nawet powiedzenie mu czegoś niemiłego / obrażenie osoby dzwoniącej… nie jest to fajne… ale robimy to po to, żeby ten ktoś już nie dzwonił i nie wciskał nam czegoś, czego jak mówiliśmy ileś razy, że nie chcemy i nie zrobimy.
Bot-a nie jesteśmy w stanie obrazić on i tak zadzwoni jutro bo tak został zaprogramowany i ma cel do wykonania.
Wyobraźmy sobie sytuacje, że ktoś chce nakłonić nas do podjęcia jakiejś decyzji i zatrudnia nie człowieka ale algorytm, który codziennie nas nęka i dąży uparcie do celu, bez względu co robimy albo mówimy… bo jego nie interesuje nasza zdanie/opinia, cel jest inny i ten algorytm, codziennie się uczy jak to robić lepiej, żeby ten cel osiągnąć… i to jest mroczny świat profilowania i reklam w internecie, w którym żyjemy. Google i FB nie oferują prostych reklam, oferują możliwość zmiany decyzji (nie tylko zakupowej).
Uważajcie, z kim rozmawiacie przez telefon i bądźcie czujni