Najnowsze wydanie Tasmota Norman wprowadza obsługę czujnika IKEA VINDRIKTNING PM2,5. Po dodaniu modułu ESP8266 dane wędrują poprzez Wi-Fi do brokera MQTT. Pomysł piękny w swej prostocie i tani w wykonaniu. Myślę, że wielu z nas uzupełni swe domowe pomiary w HA.
Zalecana zmiana zasilania wentylatora z 5V na 3,3V
Super, w mojej mieścinie nie ma Ikea… a nie chcę aby żonka się dowiedziała, że mam coś tam do kupienia . Nie wybaczyła by mi, że coś zamawiałem bez jej wiedzy. Strach sobie wyobrazić jakie, nagłe potrzeby były by z jej strony.
Przecież Szanowny Kolego, robimy to wyłącznie dla zdrowia domowników
Ja to chyba nawet dam w prezencie dla Małżonki i powiem Kochanie to dla Ciebie, zlutowałem!
A tak serio to to nie jest najgłupsza rzecz którą kupiłem do domu. W biurze Sebastian zainstalował, monitorujemy i filtrujemy - jak zaczął się sezon grzewczy i korki to można się zdziwić… to mnie przekonało.
Ale jak niedobrze to nie wiadomo. No i muszę ręcznie włączyć… f…k - kto robi takie urządzenia “ręczne”!
Ale już nie dlugo. Po weekendzie, jak będzie trzeba filtrować, Jolka powie, zamknij okno i sama włączy
W weekend to opiszę dokładniej, bo to jeszcze nie koniec.
Troszkę inaczej jest zrobione niż w dotychczasowych opisach w sieci - zasilanie i esp bepośrednio z gniazdka (Ikea nie daje już kabla i zasilacza), ale za 30zł to i tak najlepsza cena za taki czujnik.
Mnie praktycznie nie ma w przyszłym tygodniu, bo mam kilka spotkań wyjazdowych. Starałem się opisać ze szczegółami, gdybym nie odpisywał, to prośba żeby ktoś bardziej doświadczony w esp np. @Cezary.K albo @Tomasz kontynuował temat - z góry dziękuję za wsparcie i przepraszam, że nie będę responsywny.