Cześć, powiedźcie mi czemu Jolka nie widzi czujnika ruchu od tuya mimo że w apce jest dodany i działa?
W czyjej/jakiej apce?
Odpowiedz jest na stronie integracji:
P.S. na liście wspieranych urządzeń nie ma MotionSensor.
@Stravi - byłeś szybszy.
Zainstalowałem integrację tuya, i przyznam się że nie sprawdziłem przed zakupem czy integracja obsługuje sensor ruchu. Nie sądziłem że będzie to problem. Czyli czeka mnie zwrot towaru… No chyba że jest inne rozwiązanie?
A zdradzisz tajemnicę jaki to model?
Zakładając, że dobrze wyszukałem informacje dla Ciebie.
Otworzyć mając nadzieję, że jest na pokładzie ESP8285 czy 8286 (może być pod oznaczeniem TYWE3S)
Możesz spróbować na początek bez inwazyjnego Tuya Convert lub od razu przejść do lutowania.
Powodzenie operacji wymiany oprogramowania daje uwolnienie od chińskiej chmury ale nie wiem jak będzie z działaniem czujnika w praktyce. Pojawiają się informacje w internecie, że przejście na Tasmota jest skuteczne.
P.S.
Wpisując w wyszukiwarkę “lsc smart connect movement sensor” znalazłem te informacje w 5min.
. Myślę że nie będę odosobnionym przypadkiem, twój wpis a pewno przyda się innym osobą . Dzieki bardo za wyjaśnienie.
Dzięki za namiar na bardzo ciekawą cenowo markę. Wygląda na to, że wszystkie ich produkty działają bezpośrednio po wi-fi bez żadnej bramki. Czyli jest nadzieja, że w każdym siedzi ESP. Szkoda że nie ma ich na północy Polski i zdaje się, że nie mają sprzedaży wysyłkowej.
Jak jest zasilany ten czujnik?
Są dwa do wyboru, jeden zasilany z poziomu 2 bateri (rok czasu ) 2 za pomocą złykłej ładowarki sieciowej 5v.
Są one dostępne w sklepach ACTION od ręki w cenie 35 zł.
Znalazłem na forach sprawną integrację czujnika ruchu tuya. to jego przykładowy yaml.
sensor:
- platform: time_date
display_options:- ‘date_time’
input_number:
motion_sensor_idle_secs:
name: Motion Sensor Idle Seconds
initial: 130
min: 10
max: 3600
step: 1
binary_sensor:
- platform: ping
host: 192.168.1.57
count: 1
scan_interval: 1
name: ping_tuya_motion_sensor_gents_toilet - platform: template
sensors:
ping_tuya_motion_sensor_gents_toilet:
friendly_name: “Gents Toilet Motion Sensor Alarm”
value_template: >-
{{ as_timestamp(states.sensor.date_time.last_changed) - as_timestamp(states.binary_sensor.ping_tuya_motion_sensor_gents_toilet.last_changed) < states(‘input_number.motion_sensor_idle_secs’)|int }}
LINK DO FORUM: https://community.home-assistant.io/t/tuya-motion-sensor-is-not-supported-in-home-assistant/68109/120