Skalowanie wskazań

Cześć szybkie pytanie, jak przesunąć przecinek z wartości 1810.0 W na 181.0 W . Jest to wskazanie zużycia prądu z wtyczki gosund sp 111 zintegrowanej za pomocą local tuya .

Hm… dziwne że taki błąd ma integracja, ale i tak zalecałbym przefashowanie tego gniazdka na tasmota/esphome.
Jeśli uprzesz się przy tej integracji to możesz zrobić sensor bazujący na tym sensorze za pomocą template dajesz dzielenie przez 10.

Właśnie robiłem sensory ale problem w tym że nieogarniam tego chyba, robiłem według tego schematu

• platform: template
    sensors:
    tuya_g4_voltage:
    friendly_name: “G4 voltage”
    unit_of_measurement: ‘V’
    value_template: “{{ states.switch.tuya_g4.attributes.voltage }}”

tuya_g4_current:
    friendly_name: “G4 current”
    unit_of_measurement: ‘mA’
    value_template: “{{ states.switch.tuya_g4.attributes.current }}”

tuya_g4_current_consumption:
    friendly_name: “G4 current consumption”
    unit_of_measurement: ‘W’
    value_template: “{{ states.switch.tuya_g4.attributes.current_consumption }}”

i żaden sensor mi sie nie ukazywał w encjach… dodałem sensor.yaml. i tam wszystkie wpisy

A w configuration.yaml dodałeś?:
sensor: include! sensor.yaml

Tak dodałem.

Jeśli się nie pokazał sensor który wpisałeś do pliku to prawdopodobnie nie załadowałeś ponownie sensorów MQTT w Konfiguracji, ewentualnie restart HomeAssistant (w konsoli “pm2 restart ais”).
Jeśli to nie pomoże to wrzuć tutaj (może być okrojony do tych sensorów) plik sensor.yaml i pokaż logi z Konfiguracja > Logi.

Udało się wyciągnąć prawidłowe wskazania na wierzch po kombinacji z kartą pionowa +pozioma +encja +atrybut encji. Ale będę nadal próbował z szablonem bo coś nie jest do końca tak jak powinno być.

1 polubienie