Bledy a poprawność schematu template

Posiadam błedy i nie wiem czym jest to spowodowane.Czy nie powinno być float)(0) ?

- name: miesieczny_zarowki
    unit_of_measurement: 'kWh'
    state: >
      {{ ((states('sensor.swiatlo_blaty_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_sypialnia_left_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_oliwier_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_garderoba_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_komputer_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_korytarz_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_salon_l1_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_salon_l2_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_nocne_l1_energy') | float) + (states('sensor.swiatlo_nocne_l2_energy') | float)) | round(2) }}

Czyli tak ma być
{{ ((states(‘sensor.swiatlo_blaty_energy’) | float(default) +…

raczej float(0))
a czy akurat zero to nie wiem.

Tylko że znalazłem na forum w jakimś breaking change że już 0 nie powinno się wpisywać.

Jak się na coś powołujesz to linkuj.

Zmiany w template wchodzą od X czasu praktycznie co miesiąc, teraz default można ustawić np. przy zaokrąglaniu, ale zapis z defaultową wartością w nawiasach jest raczej poprawny (i to raczej wciąż do do wersji HA z ubiegłego miesiąca, bo u mnie nadal działa, a przynajmniej tak mi się wydaje :stuck_out_tongue: głowy sobie nie dam uciąć za to, a ostatnio ilość zmian przekracza ilość mojego wolnego czasu)

Chyba odkryłem sekret błędu.Zarowki mam zrobione przez powercalc i dopiero.po włączaniu światła pojawia się tam wartość kWh tak się zdarza po restarcie HA a tutaj log

TemplateError(‘ValueError: Template error: float got invalid input ‘unavailable’ when rendering template ‘{{ (states(‘sensor.miesieczny_zarowki’)|float * 1.26)| round(2) }}’ but no default was specified’) while processing template ‘Template<template=({{ (states(‘sensor.miesieczny_zarowki’)|float * 1.26)| round(2) }}) renders=4>’ for attribute ‘_attr_native_value’ in entity ‘sensor.miesieczny_koszt_zarowki’

Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/template.py”, line 1908, in forgiving_float_filter
return float(value)
^^^^^^^^^^^^
ValueError: could not convert string to float: ‘unavailable’

1 polubienie

Czyli float może pozostać.w.wersji nie zmienionej jaką mam ?

Skoro działa, to może, problemem jest najwyraźniej brak sprawdzania dostępności.

Jakoś liczy te żarówki