Czy głowica termostatyczna do kaloryfera Tuya ZigBee zadziała?

Tak i stało się coś dziwnego, otóż raz jak zmieniłem temperaturę na 26 stopni to ją zmieniło. Następne próby nie działają… a to log po zmianie temperatury…

8|zigbee | zigbee-herdsman-converters:siterwell_gs361: NOT RECOGNIZED DP #371 with data {“type”:“Buffer”,“data”:[0]}
8|zigbee | Zigbee2MQTT:info 2020-09-23 15:19:07: MQTT publish: topic ‘zigbee2mqtt/ Termostat salon’, payload ‘{“auto_lock”:“MANUAL”,“away_preset_days”:1,“away_preset_temperature”:15,“boost_time”:300,“child_lock”:“UNLOCKED”,“comfort_temperature”:20,“current_heating_setpoint”:“26.0”,“eco_temperature”:15,“force”:“normal”,“holidays”:[{“hour”:6,“minute”:0,“temperature”:20},{“hour”:8,“minute”:0,“temperature”:15},{“hour”:11,“minute”:30,“temperature”:15},{“hour”:12,“minute”:30,“temperature”:15},{“hour”:17,“minute”:30,“temperature”:20},{“hour”:22,“minute”:0,“temperature”:15}],“linkquality”:34,“local_temperature”:“21.0”,“local_temperature_calibration”:"-3.0",“max_temperature”:35,“min_temperature”:5,“position”:95,“preset”:“manual”,“system_mode”:“manual”,“week”:“7”,“window_detection”:“OFF”,“window_detection_params”:{“minutes”:10,“temperature”:5},“workdays”:[{“hour”:6,“minute”:0,“temperature”:20},{“hour”:8,“minute”:0,“temperature”:15},{“hour”:11,“minute”:30,“temperature”:15},{“hour”:12,“minute”:30,“temperature”:15},{“hour”:17,“minute”:30,“temperature”:20},{“hour”:22,“minute”:0,“temperature”:15}]}’

W większości czasu jak coś zmieniam w ustawieniach CLIMATE nic w logach się nie dzieje. Innym razem wyskakuje kilka logów na raz i udaje się zmienić temperaturę. Trybów pracy nie udało mi się zmienić ani razu.

Nie wiem gdzie znaleźć wpisy konfiguracyjne dla tego climate w ZigBee, może tam czegoś brakuje. Wygląda tak jakby bramka nie wysyłała komunikatów do głowicy.

Generalnie jak nie działa “od strzała” to pozostaje ci wystawić issue na githubie Zigbee2mqtt.
Druga opcja to skonfigurowanie własnej encji climate po mqtt zamiast tej z autodiscovery.
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0601_thermostat.html to ta głowica? na końcu strony jest config.
Wcześniej bym posprawdzał wysyłanie ręczne poleceń po MQTT.

Tak to ta głowica…powiem szczerze, że to dziwne zachowanie…

A jaki wygląda u Ciebie kwestia zasięgu zigbee?

Mam obecnie 1 głowicę siterwella i miałem podobnie kiedy zasięg wydawało mi się że jest dobry…
Generalnie zmiana temperatury głowicy działa z opóźnieniem i czasami pomimo zmiany temperatury, wskazanie wraca do poprzedniej temperatury, po czym za chwilę zmienia się na tą zadaną wcześniej.

W tej chwili czekam na 1szt tej która masz i zobaczymy jak działa.

Generalnie zasięg zigbee to temat na osobny post, bo mam kilka wątpliwości i zbieram się do napisania

@lyczko Z zasięgiem raczej nie mam problemu tym bardziej, że mam w mieszkaniu kilka routerów ZigBee…Jestem ciekawy jak Tobie pójdzie z tą głowicą. Daj proszę znać o swoich działaniach z tą głowicą, czy się udało czy nie. Walczę z tą głowicą od południa i dalej nic. Reaguje cały czas tak samo.

Ja też tak myślałem…:-p miałem w odległości 4m w linii prostej bez przeszkód gniazdo osram zigbee i od niego za ścianą głowicę i generalnie poprawa nastąpiła kiedy dołożyłem nastepne gniazdo, tuż obok bramki AIS z cc2531. No ale zobaczymy jak przyjdzie mi przesyłka z ali

@Maniek jak chcesz mogę Ci pomóc debugować na PW czy tez innym komunikatorze.
@lyczko też mam duże zastrzeżenia do działania zigbee na naszej bramce. Zamówiłem CC2538 z wzmacniaczem, dam znać jak zmieni się sytuacja.

@Stravi chętnie skorzystam z każdej pomocy odnośnie tych termostatów. Mogę co prawda oddać je do sklepu (mam na to 14 dni) i kupić takie, które działają bez problemu i po temacie, ale lubię wyzwania :wink:

Dzisiaj i u mnie jakieś jaja z zigbee…głowica ucieka z mapy, nastawy raz działają, a raz nie.
Czujnik drzwi tutaj i przycisk też:-/ w ogóle mapa mi się rozjeżdża.

U mnie mapka nie jest teraz rozjechana, ale wyjeżdża poza ramkę i nie można obejrzeć co tam jest

Jakiś czas temu ktoś mnie pytał, czemu nie chcę zrobić jednej multibramki ze swoimi żarówkami HUE i powody widać wyżej. Hue po prostu działa, a przy zigbee2mqtt musiałbym co chwilę kombinować

Wczoraj przyszla do mnie glowica Tuya (ten model) , mam tez glowice homematic ip (mam tez bramke HomeMatic IP), wstepne spostrzezenia:

• wyglad (rzecz subiektywna) - glowica Tuya wyglada ladniej
  • ergonomia - znow wygrywa Tuya, sterowanie jest wygodniejsze, w przypadku zaworow montowanych pod katem Tuya bedzie tez latwiejsza do odczytywania wynikow
  • bylo troche problemow z parowaniem Tuya, nie od razu dongle zigbee2mqtt wykryl glowice Tuya
  • po restarcie Jolki, AIS raportuje status glowicy Tuya jako ‘niedostepna’. Gdy dotkne glowicy aby wyswieetlic menu, wtedy automagicznie encje w Jolce ozywaja (z homematic nie mam takich problemow)
  • w obydwu przypadkach kontrola temperatury za pomoca kontrolki termostat to sprawa losowa - czasami uda sie ustawic dobrze, czasami widget w Jolce pokazuje nowa docelowa temperature ale same glowice pokazuja stara temperature (podobnie odczyt encji climate w narzedziach developerskich), czasami temperatura ustawi sie poprawnie i w ciagu 30sek wraca do poprzednich nastawow. Pomyslalbym ze to moze byc kwestia trybu hvac (eco/auto/boost etc) - ale jesli ustawie temperature recznie, za pomoca climate.set_temperature() to wszystko dziala poprawnie

Fajnie jakby w ciagu najblizszych paru dni spadla troche temperatura, zebym mogl w praktyce przetestowac obydwie glowice :slight_smile:

Jedna rzecz mnie zastanawia (moze to lamerskie pytanie) - jak powinna dzialac automatyzacja w przypadku wykrycia otwarcia okna? Jesli uzywam zewnetrznych systemow (typu homematic ip) to jest niby opcja ze w przypadku wykrycia otwarcia okna, glowica zamyka doplyw cieplej wody. HA/AIS maja metody climate.turn_off() / climate.turn_on() ale nie widze za bardzo rezulatatow. Po wywolaniu metody turn_off status encji dla obydwu glowic sie nie zmienia.

To działa podobnie jak głowica siterwell… aż zaczynam żałować, że jedzie do mnie ta tuya z ali…
zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej by było, gdyby zamówić zestaw głowic z bramką tuya i skorzystać z integracji.

Wciaz mozesz zamowic bramke tuya zigbee i podpiac :slight_smile: Przy czym

• integracja Tuya bywala zawodna - ostatnio sie poprawilo ale wczesniej kilka osob mialo problemy, bramka nie mogla polaczyc sie z serwerami tuya, logi pluly jakimis dziwnymi bledami
  • z tego co czytalem to integracja HA/Tuya nie wspiera bramek ZigBee
    The tuya integration is the main integration to integrate all Tuya Smart related platforms, except the Zigbee hub. You will need your Tuya account information (username, password and account country code) to discover and control devices which related to your account.

Mozna jeszcze pokombinowac z inna bramka ZigBee, np Sonoff albo Xiaomi. Tylko ze wolalbym miec integracje lokalna, bez posrednich serwerow.

ja też wolałbym lokalną, ale jak widać nie działa to zbyt dobrze, a nie po to człowiek kupuje głowicę “smart”, że co chwilę do nich zaglądać i sprawdzać czy nastawy są ok.

Szczególnie, że mało kto potrzebuje jednej głowicy, a raczej zakupy idą w kilka/kilkanaście sztuk

No wlasnie dlatego na razie zamawiam glowice z opcja darmowego zwrotu :slight_smile: W sumie mam bramke xiaomi zigbee, sprobuje sparowac tuye z ta bramka, zobacze jak to dziala.

no też tak zazwyczaj robię, ale tyle “dobrego” się naczytałem o Tuyi, a sezon grzewczy zaraz się zacznie, więc nie chciałem czekać

Musicie mieć świadomość tego, że głowice nie są ciągle online z bramką (ze wzglądu na oszczędność baterii). Synchronizują się z bramką co pewien interwał, TA np. co 2 minuty (w głowicach Zamela zalecanym interwałem jest 20 min!!! i co taki czas dane w HA są odświeżane) lub przy fizycznym wybudzeniu głowicy co by potwierdzało

po restarcie Jolki, AIS raportuje status glowicy Tuya jako ‘niedostepna’. Gdy dotkne glowicy aby wyswieetlic menu, wtedy automagicznie encje w Jolce ozywaja

więc zależnie od tego jaki jest interwał ustawiony w głowicy w najgorszym wypadku tyle trzeba odczekać aby zobaczyć zmiany ustawione z poziomu HA na głowicy. Oczywiście wszystkie zmiany wprowadzone z poziomu głowicy powinny być natychmiast widziane w HA bo jest wtedy wybudzona i jest komunikacja między urządzeniami.