Czy głowica termostatyczna do kaloryfera Tuya ZigBee zadziała?

Hmm… to nie wyjasnia, czemu zmiana dokonana poprzez set_temperature() zawsze ustawia temperature poprawnie a uzywajac widgetu juz niekoniecznie. Chyba ze akurat podczas ustawiania poprzez usluge set_temperature() zawsze akurat sie wstrzeliwuje w to okienko.
Ale w takim razie musze to wziac pod uwage podczas projektowania automatyzacji - po zmianie temperatury docelowej trzeba bedzie odpytac glowice o ustawiona temperature i powtarzac operacje do skutku

Aha - probowalem sparowac glowice Tuya z bramka Xiaomi/Aqara Zigbee ale sie nie udalo, bramka w ogole nie wykrywa tej glowicy.

Ja swoją głowicę Tuya odesłałem niestety. W żaden sposób nie udało się nią sterować z poziomu Jolki. Wykryło ją poprawnie, nastawy w termostacie były natychmiast raportowane w Jolce, ale jak chciałem zmienić temperaturę z Jolki to już działało wybiórczo ze wskazaniem na nie działało. Taki stan integracji jest dla mnie nie akceptowalny i dlatego głowica wróciła do sklepu.

Ja wciaz walcze z moja glowica :slight_smile: Doczytalem ze aktualizacja softu rozwiazuje problem z ‘usypianiem’ glowicy. Niestety, nie mam bramki tuya z oryginalnym softem (przeflaszowalem tasmota) a aktualizacja OTA za pomoca zigbee2mqtt (robilem zgodnie z opisemnie dziala - dostaje blad “device does not support OTA update”

Komus udalo sie zaktualizowac ta glowice za pomoca zigbee2mqtt? Drugie pytanie, czy potraficie ustawiac wartosci window_detection oraz position, ja moge je tylko odczytywac.

ja czekam na bramkę, więc nie walczyłem z tym w HA, ale czytałem, że ota do głowicy w zigbee2mqtt jest w kanale edge? i jak będzie ok, to wyjdzie w następnej aktualizacji

Hejka, podłączam się do wątku.
Mam takie (https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-st-zigbee-3-0-tuya-smart-9168843228) dwie głowice. HA na malinie + CC2531 na przedłużaczu USB 2 metry bo malina sygnał zigbee mocno zakłócała i tak stwierdziłem, że jest lepiej. Pierwszy raz jak ją połączyłem do sieci zigbee to działała poprawnie. Dało się ustawić zadaną temperaturę z karty climate w HA. Szybko jednak okazało się, że ta funcja przestała działać i głowica raportuje tylko do HA swój stan po ręcznym ustawieniu na głowicy. Czyli łączność jednokierunkowa. Widać, że komunikaty mqtt wychodzą z HA, ale głowica na nie nie reaguje. W tym miejscu jestem od kilku dni. Oficjalnie ta głowica jest obsługiwana przez zigbee2mqtt. Trzeba chyba będzie zgłosic issue na githubie jak Stravi sugerował.

Mam tą samą głowicę zakupioną od tego samego sprzedawcy i u mnie działa komunikacja dwukierunkowa bez problemu. Również automatyzacje w Node-RED sterują bezproblemowo tą głowicą.

Przy okazji mam pytanie czy ktoś już spinał taką głowicę https://www.houseiq.pl/pl/p/Glowica-termostatyczna-GTZ03-ZigBee-TUYA/1133 z zigbee2mqtt i czy jest ona prawidłowo obsługiwana?

W uzupełnieniu do mojego porzedniego wpisu: wydaje się, że to problem z zasięgiem sieci i siłą sygnału. Spędziłem nad tym dzisiaj cały dzień. Sieć zigbee stawiałem z pięc razy od nowa. Jeśli chodzi o samą głowicę, to w końcu zdjąłem ją z grzejnika, przyniosłem w pobliże koordynatora i sparowałęm z nowo utworzoną siecią. I o dziwo działa poprawnie, zostawię ją tam na testy, ale widzę, że sygnał (lqi) ma lekko powyżej 120. Reaguje błyskawicznie, bez zwłoki przyjmuje nastawy z HA i przekazuje w drugą stronę ręczne nastawy do HA. Czyli komunikacja działa należycie. Zobaczymy jak długo :grinning:

1 polubienie

A jaką masz siłę sygnału na tej głowicy ?

termostat

Aha, a u mnie stwierdziłem, że działa poprawnie przy mocy sygnału powyżej 110. To jeszcze w takim razie zadam pytanie o sprzęt. Ja mam CC2531 z małą anteną od mayfienda. Może masz silniejsze źródło i twoje 31 to znacznie więcej niż u mnie 110 ?

Również mam CC2531 tyle, że ze zwykłą antenką 3dBi a do tego włączniki światła zigbee, które dodatkowo rozszerzają mi sygnał.

Chyba mamy dokładnie takie same produkty - ta moja antenka zakupiona razem z dongle jest dość mała, coś koło 11 cm długości. Też mam po drodze żarówki philipsa zigbee, które miały wzmacniać sygnał. No cóż, jest jak jest. Mam fajne porównanie, bo jedna głowica jest zamontowana na grzejniku i z nią nie mam dwukierunkowego kontaktu, a druga, która stoi koło koordynatora bez problemu działa poprawnie od dwóch dni :grinning: Muszę coś pokombinować z siłą sygnału i będzie dobrze :grinning:

Jak znajdziesz coś sprawdzonego to się pochwal, bo ja mam wszędzie powrzucane gniazdka osram smart+ i tak średnio sobie radzą ze wzmacnianiem sygnału… rozważam teraz porobić jakieś routery z cc2531 lub wyższych

Ja zrobiłem sobie awaryjnie wzmacniacz sygnału według tego projektu https://www.zigbee2mqtt.io/how_tos/how_to_create_a_cc2530_router.html ale jak na razie nie jest mi potrzebny bo pokrycie zasięgiem mam wystarczające. Ale jak by coś to polecam bo wzmacnia sygnał bardzo dobrze.

1 polubienie

W uzupełnieniu - męczę ciągle te głowice :grinning: Za poradą Marco zrobiłem także sobie wzmacniacz sygnału na CC2530 + CC2591. Z dotychczasowego poziomu 30-50 zwiększyło mi się do 90-100. Zmiana istotnie duża. Nie mam od tamtej pory problemów z reakcją głowicy, działa komunikacja tak jak powinna. Nie mam opóźnień jak miałem wcześniej, kiedy widziałem że zadana temperatura widnieje na głowicy po kilkunastu sekundach - teraz jest natychmiast. Jest OK.

Wydaje mi się, że stopień naładowania baterii także ma znaczenie. Ogólnie widzę jak pożera głowica tę baterię - około 1% dziennie mi leci - z tego wynika że na 3 miesiące ona starczy a nie na rok jak w instrukcji :thinking: Może gdyby siła sygnału była większa wolniej by sie wyczerpywała - nie wiem. Wiem za to że z akumulatorkami sobie głowica nie radzi - zresztą jest o tym wyraźnie mowa w instrukcji. Włożyłem do drugiej świeżo naładowane i od początku jest 0%. Żeby było śmnieszniej głowica działa poprawnie od miesiąca , ale ona jest bliżej koordynatora i ma ciągle siłę sygnału powyżej 120. Może to ma jakieś znaczenie. NIe wiem. To tyle. pozdro

Akumulatorki Ni-Mh mają mniejsze napięcia nominalne - 1,2V. Dlatego wskazania stanu baterii będą zaniżane. Mają jednak sporo większą pojemność, więc powinny dłużej potrzymać.

Witam

Testuję głowicę https://www.houseiq.pl/pl/p/Glowica-termostatyczna-GTZ04-Moes-ZigBee-3.0-TUYA/1178

Głowica bez większych problemów zintegrowała się z zigbee2mqtt za pomocą dongla CC2531 kupionego razem z bramką. Głowica raportuje zmiany do AIS i i aktualizuje też zmiany nastaw wykonane w AIS. Natomiast nie wyświetla stanu naładowania baterii. (cały czas miga symbol na czerwono %. (baterie są ok. - sprawdzone multimetrem)

Niem mogę jej też zaktualizować. Po próbie aktualizacji w logach dostaję komunukaty:

INFO: Checking if update available for 'Termostat sypialnia'

INFO: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/log', payload '{"message":"Checking if update available for 'Termostat sypialnia'","meta":{"device":"Termostat sypialnia","status":"checking_if_available"},"type":"ota_update"}'

INFO: No update available for 'Termostat sypialnia'

Czy działa wam bez problemu wyświetlanie stanu baterii Czy można jakoś sprawdzić czy firmware na głowicy jest aktualny ewentualnie go zaktualizować? Oczywiście bez bramki TuYa której nie posiadam.

Witam po aktualizacji zigbee2mqtt do wersji 1.16.2 dodano obsługę baterii ale tylko na zasadzie “bateria naładowana” nie ma nadal procentowego poziomu baterii a wygląda to tak:

Update nadal nie działa, podobno działa na wersji edge (beta) ale nie wiem czy Jolka pozwala na instalację zigbee2mqtt w wersji edge.

Pozwala, gdzieś tutaj na forum byl nawet opis. Zrób sobie backup i po wszystkim możesz przywrócić.

Próbowałem zaktualizować zigbee poleceniami.

pm2 stop zigbee

cd /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt

git checkout HEAD – npm-shrinkwrap.json
git fetch
git checkout dev
git pull
npm ci

ale dostaję błąd

zigbee2mqtt $ git checkout dev error: pathspec ‘dev’ did not match any file(s) known to git

Co prawda aktualizacja poszła dalej ale zainstalowała mi się wersja stabilna 1.16.2.

obraz

Na niej nadal nie mam stanu baterii i możliwości update głowicy a to jest chyba niezbędne do poprawy jej stabilności.

Stravi podpowiesz gdzie robię błąd?