Ja mam ten sam błąd przy próbie instalacji DEV wiec ręcznie pobrałem wersje tą wersję z github i mam teraz 1.16.2-dev ale update głowic tez nie idzie. Jest tak samo informacja że nie ma aktualizacji.
Edytuj plik:
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/.git/config
Zamień linijkę:
fetch = +refs/heads/master:refs/remotes/origin/master
na
fetch = +refs/heads/*:refs/remotes/origin/*
Powtórz całą operację.
P.S. Nie widzę polecenia na backup konfiguracji, a zalecałbym to zrobić.
Dzięki, zaraz spróbuję zaktualizować. Backup zrobiłem z poziomu konfiguracji bramki. Rozumiem że to taki sam backup jak bym zrobił w konsoli?
Tak
niedz., 6 gru 2020, 22:35 użytkownik jszkielazAI-Speaker <ai_speaker@discoursemail.com> napisał:
Dzwoniłem dziś do Houseiq gdzie kupiłem głowicę i otrzymałem informację że głowica posiada najnowszą aktualizację z TuYa. Tak więc zapewne dlatego nie pokazuje aktualizacji w zigbe2mqtt. Zastanawiające jest tylko dlaczego nie pokazuje stanu baterii?
U mnie po zaktualizowaniu Zigbee2mqtt z wersji 1.16.1 do 1.16.2 wyświetla informację o baterii w taki sposób.
Po usunięciu i ponownym dodaniu do zigbee2mqtt moja głowica też pokazuje zielona ikonkę baterii. I to chyba póki co tak działa. dodatkowo zaczęła w miarę normalnie sterować temperaturą.
Na Githubie toczy się dyskusja w sprawie tej głowicy którą warto obserwować.
Ktoś zrobił nawet mod głowicy na akumulatorki Ni-Cd.
W uzupełnieniu do mojego wcześniejszego wpisu
Czy głowica termostatyczna do kaloryfera Tuya ZigBee zadziała? - #55 przez arek
Niestety, na dłuższą metę te głowice się nie sprawdzają (przynajmniej u mnie). Działają ładnie bez problemów przez kilka dni, może tydzień, góra dwa. Potem przestają reagować zupełnie na komendy. Rozłączają się w ogóle z sieci zigbee. Ponowne, wielokrotne próby parowania nie dają rezultatu. Wymiana baterii na nowe przed parowaniem też nic nie daje. Chociaż baterie miały jeszcze 1,45V wymieniłem na nówki alkaliczne 1,6V (pomierzone).
Korzystam z zigbee2mqtt w wersji Edge. Upgrade do najnowszej wersji v1.17.0 także nic nie dało.
Straciłem zaufanie do tego produktu, wystawiam te dwie sztuki do sprzedaży.
Spróbuję z Moes GTZ04, zobaczę co będzie
A to nie jest przypadkiem a ta sama głowica? W każdym razie ja mam tą z houseiq, działa ok. 2 miesięcy i nie zauważyłem problemów z komunikacją. Czytałem gdzieś że na starszym firmware głowica usypiała i były takie problemy.
Panowie @Marco @jszkiela - jakie wrażenia po paru miesiącach z użytkowania tej głowicy
Trochę się pogubiłem - proszę o info także, czy zaktualizuję tą głowicę poprzez bramkę AIS z CC2531?
Dzięki
Głowica w zasadzie działa prawidłowo. Wewnętrzny zegar nie trzyma czasu więc nie bardzo można opierać na nim jakieś harmonogramy. Obsługa dotykowa jest nieintuicyjna. Czasami głowica nie reaguje na dotyk a innym razem łatwo coś niechcący kliknąć. Ja po prostu steruję głowicą przez NodeRed i działa. Teoretycznie głowicę można zaktualizować Zigbee2Mqtt ale przez kilka miesięcy nie pojawiła mi się żadna aktualizacja w OTA. Co ciekawe mam jeszcze moduł Gledopto i on zgłasza aktualizację ale mimo wielokrotnych prób nie udało mi się go zaktualizować.
Edit:
Widzę że ostatnia aktualizacja firmware na githubie jest z przed 5 miesięcy.
ale podobno jest już dostępna wersja 1.17. Może ktoś potwierdzić?
Dzięki. Czy to jest ta sama głowica? Bo ma inne oznaczenie (HY368, a tamtej nie idzie dostać)
Moim zdaniem ta sama. One występują minimum pod trzema nazwami. Moja na pudełku była opisana jako GTZ 04 ale z z2m zgłasza się jako TS0601.
Hej. Kupiłem tą prostszą - GTZ03. Rozpoznana, działa, zobaczymy jak będzie się sprawować. OTA nie wykrywa nic nowego; ikonka baterii na zielono więc pewnie ostatni soft. Przy okazji - co dokładnie robi Reconfigure (ikonka zębatek)?
Jakby, ktoś szukał głowicy to mam złe doświadczenia z:
https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-termostat-zigbee-tuya-smart-9386437241?fromVariant=9386437241
To chyba ta sama, o której pisze “sdsi”. HA rozpoznaje ją jako:
SEA801-Zigbee/SEA802-Zigbee
Głowica jest rozpoznawana przez zigbee2mqtt ale po kilku godzinach czasem dniach przestaje komunikować się z zigbee2mqtt. Trzeba ją zresetować, wyszukać i znowu działa jakiś czass potem znowu brak komunikacji. Dla mnie, taka głowica odpada.
Co do głowicy, o której pisze “jszkiela”:
https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-termostat-zigbee-tuya-10113789781?reco_id=9f23e406-8cc4-11eb-8ca5-b8ca3a6c1950&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118
HA rozpoznaje ją jako:
TS0601_thermostat
kupiłem kilka takich i działają OK. Steruję nimi przez Node-Red i nie widziałem jak na razie problemu. Oczywiście, jak coś klikniemy przypadkiem na głowicy to możemy namieszać i stracić połączenie, dlatego lepiej nie klikać bo za dużo ma opcji a dostarczona instrukcja jest bardzo kiepsska.
Może można ją jakoś zablokować aby nie można było przypadkiem pozmieniać czegoś?
Może ma jakiś “child-lock”?
Najlepiej jakby można było ustawić ją w taki tryb aby była tylko termostatem, czyli HA wysyła zadaną temperaturę a głowica tylko stara się ją utrzymać. Tak aby ignorowała własne harmonogramy, temperatury noc-dzień, itp.
Może ktoś wie jak to wszystko wyłączyć w niej i zablokować jej przycisk dotykowy?
PS: U mnie stan baterii się wyświetla Ta z numerem 7 to ta, z którą mam problemy, pozostałe OK
@Belamy mam tą głowicę już kilkanaście dni i ani razu nie zerwała komunikacji Sparowałem ja tylko raz na samym początku.
Być może trzeba zaktualizować soft bo pisano o tym w sieci, iż tak się zachowuje na starszym fw
Szukałem czegoś o SEA801-Zigbee/SEA802-Zigbee ale nie nalazłem nic o aktualizacji firmware.
Nawet sam zigbee2mqtt też nie wyświetla tej głowicy na liście aktualizacji firmware OTA (jak wejde w OTA zigbee2mqtt na bramce to pojawiają się wszystkie głowice TS0601 a tej SEA801-Zigbee/SEA802-Zigbee nie ma na liście).
Czy możesz wrzucić link do aktualizacji oprogramowania SEA801-Zigbee/SEA802-Zigbee?
@Belamy niestety nie znam linku. Nie aktualizowałem jej po zakupie, po wyjęciu z pudełka zamontowałem, skalibrowałem i podłączyłem.
Od naszej ostatniej rozmowy minęło 5 dni i dalej nie zerwało połączenia.
Może zadzwoń do houseiq i spytaj o FW?
Witam, potrzebuję podpowiedzi jak ustawić 4 regulatory termostatyczne aby działały niezależnie. Chodzi mi o to aby każdy termostat był w stanie załączyć piec gazowy lub wyłączyć. Do pieca będzie podpięty przekaźnik bez napięciowy sonoff. Zależy mi na tym aby regulatory działały na zasadzie on i off bez pośrednik skoków regulatora. Próbowałem zmienić w ustawieniach regulatora opcję aby działała jako on i off ale coś chyba ta opcja do końca nie działa bo częściowo otwiera zawór .
Następnie wpadłem na pomysł aby utworzyć dwie automatyzację, że gdy przekaźnik się załączy to regulator ustawi się na grzanie, a gdy przekaźnik się wyłączy to regulator będzie w trybie wyłączonym. Wtedy miał był regulację 0 lub 100%. Do tego muszę utworzyć kolejne dwie automatyzacje, gdzie na podstawie aktualnej temperatury na regulatorze włączy się przekaźnik co za tym idzie włączy tez regulator na grzejniku (czy w ten sposób to zadziała ?)
Tylko teraz jest największa zagwozdka jak zrobić to w ten sposób aby inny regulator, który wskaże że na podstawie zadanej temperatury musi uruchomić bądź wyłączyć inny regulator? Chodzi o to aby działały cztery regulatory niezależnie od siebie z jednym przekaźnikiem bez napięciowym.