Dzwonek do drzwi + powiadomienia + kamera (AI-Speaker - Home Assistant)

hmmmm…
to może spróbuj wyczyścić cache przeglądarki, F12 odznacz Disable cache i F5

Chyba znalazłem problem właśnie wróciłem do domu i połączyłem się z siecią wifi i nagle snapshot przychodzi w powiadomieniu bez problemu co mnie zdziwiło… Natomiast gdy przełączę się na pakiet danych i korzystam z tunelu przychodzi samo powiadomienie bez snapshota. Czyli coś z tunelem jest nie tak??
Edit: galerii zdjęć również na połączeniu przez tunel nie mogę otworzyć

Witam. Wszystko (tak mi się wydaje) zrobiłem według opisu. Gady na sucho z poziomu konsoli startuje to powiadomienie przychodzi i wszystko jest ok (zależy mi tylko na powiadomieniu). Problem w tym że dzwonek nie wydaje dźwięku ani nie przychodzą powiadomienia gdy normalnie wciskam dzwonek. Może coś jeszcze muszę ustawić w shelly? Przyznam się że kupiłem gotowca z wgraną Tasmotą. Z shelly łączę się normalnie. Gdy wciskam klawisz dzwonka przechodzi z stanu off na on…natomiast nic się nie dzieje. Dzwonek nie dzwoni, powiadomienia brak. Ktoś coś doradzi?

Jaki dzwonek? Jak podłączyłeś?
Pokaż konfigurację GPIO w Tasmota.

Dzwonek zwyczajny taki który działa na zasadzie elektromagnesu tzn gdy dostaje napięcie bolec (rdzeń) uderza w płytkę która wydaje dźwięk. Podłączone dokładnie według schematu z pierwszego postu.

Pokaż zakładkę z konfiguracji modułu. Chodzi o to czy prawidłowo ustawiłeś konfigurację modułu Tasmota pod pracę jako Shelli czyli GPIO chipa ESP wewnątrz urządzenia.
Jeśli tego nie wiesz, to poczytaj o podstawach konfiguracji Tasmota.
Na początek:



Czytałem to…dlatego kupiłem z wgraną Tasmotą bo stwierdziłem że dla jednorazowego wgrania nie będę kupował konwertera itd. Możliwe że czegoś nie rozumiem więc pytam…bo często jest coś o czym w różnych opisach nikt nie wspomina…już kilka razy tak było …że niby wszystko jasne ale dla tych co wszystko wiedzą…

Masz wgrane oprogramowanie Tasmota ale nie skonfigurowane pod działanie z modułem, w którym ono jest. Z listy wybierz urządzenie, które masz - czyli odpowiednie Schelli. Następnie trzeba będzie skonfigurować zakładkę MQTT dla połączenia z bramką. Wszystko to jest na tym forum więc nie będę opisywał na nowo. Trzeba zrozumieć jak to działa, bo inaczej tylko będziesz się denerwował. Więc na skróty raczej się nie da. Sporo lektury do przerobienia. Zawsze proponuję zaczynać od stron z dokumentacją danego projektu. Czy to AI-Speaker, Tasmota, Home Assistant itd.

Czyli przeczytaj wszystko i gdzieś to znajdziesz…spoko :+1: dzięki.

Czyli poszukaj…

https://tasmota.github.io/docs/Templates/

https://tasmota.github.io/docs/devices/Shelly-1/

Nie dziękuj tylko uświadom sobie, że zaczynasz maraton. Jeśli nie chcesz w nim biec, to nie licz na podwózki. Może, to nie dla Ciebie skoro nie chcesz zacząć od przygotowania się na taki dystans.
Jak ustawisz w Tasmota GPIO to daj znać, chętnie wskażę materiały do kolejnych przygotowań, tym razem z MQTT. To jak zaczynasz trening? :weight_lifting_man:

Na start zmieniłem nazwę w parametrach modułu na shelly i ruszyło. Przynajmniej połowicznie. Mogę załączyć dzwonek z poziomu AIS jak i z klawisza włączania dzwonka. Natomiast automatyzacja lipa…z poziomu AIS powiadomienia dochodzą ale po załączeniu dzwonka nie…ale jest sukces bo dzwonek fizycznie żyje czyli już się ktoś dodzwoni…co daje mi czas na szukanie dalszych rozwiązań…chyba że jakaś podpowiedź?

Jeśli oczekujesz podpowiedzi, to dobrze byłoby pokazać co zrobiłeś w automatyzacji, że nie działa.


Jeżeli wciskam “uruchom akcje” to powiadomienia przychodzą…chyba wciąż nie do końca mam wszystko ok z shelly.

Próbujesz coś odtwarzać bez zrozumienia i popełniasz proste błędy.
Zobacz na wyzwalacz z pierwszego postu i porównaj ze swoim. Ja już widzę co najmniej jeden błąd.

Zmieniłem…efekt żaden…a czy nie do końca wiem co robię…tak to prawda…nie każdy się z tą wiedzą urodził. Staram się doczytać i szukam odpowiedzi…napisałem na forum bo moja wiedza jest żadna i zrobiłem tyle ile doczytałem…i zrozumiałem…potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu.

Co zmieniłeś? Miałeś błąd w wyzwalaczu.
Znalazłeś go? Zamiast off miałeś of.
Dadatkowo, to nie błąd, ale zmienił bym kolejność. Wyzwalaczem powinna być zmiana z off na on.

Tak to też zmieniłem…i o dziwo ruszyło…pomoc na zasadzie kija i marchewki ale ok nie ukrywam że bez Twojej pomocy bym nie ruszył z miejsca…efekt końcowy się liczy. Jeszcze mam jeden problem ale to nie ten temat…temat dotyczy zigbee u którego na mapie nie mam żadnych urządzeń , na zakładce zigbee2mqqt też zero urządzeń a urządzenia (6 szt) są i działają wyświetlając to co do nich należy…tak czy inaczej dziękuję za pomoc w temacie dzwonka.

2 polubienia

Znajdź dobrany do problemu temat i pytaj śmiało… Opisz jaką masz konfigurację i z jakim kontrolerem, daj parę zrzutów ekranu i na pewno ktoś pomoże.
Powodzenia w kolejnym biegu przez płotki.

Wybacz moją szorstkość i metody ale myślę, że jak sam do czegoś dojdziesz, to więcej się nauczysz i zrozumiesz. Bardzo cenię w tej kwestii chęci i samozaparcie do samodzielnego tworzenia. Myślę, że tak zdobytej satysfakcji z rozwiązania problemu nigdzie nie kupisz.
Brawo Ty :clap:

3 polubienia

Jakie polecacie urządzenie dla takiego samego układu, ale w standardzie Zigbee a nie WiFi?
Nie mam pewności czy np.: to: Lonsonho QS-Zigbee-S05-LN control via MQTT | zigbee2mqtt.io da się skonfigurować monostabilnie na wejściu i na wyjściu.

Witam. Router mi padł i po wymianie mam inne ssid i hasło. Jak teraz podłączyć to shelly z dzwonka? Było skonfigurowane pod tamten router-jak go od nowa sparować?