Flux LED/MagicHome i integracja z Asystentem domowym

Coraz bliżej święta…
Mam sterownik RGBW od “my friends”, które niestety nie posiadają ESP, a inny chipset.

Istnieje oficjalna integracja dla produktów tej marki w HA:

Nie znajduję jej na liście dostępnych integracji na bramce AIS.
Czy ktoś może konfigurował tę integrację w asystencie domowym od AIS?
@jolka - jest powód dla którego nie ma tej integracji na bramce?
Według opisu w dokumentacji HA działa lokalnie.

Używam HA i też nie znajduję takiej integracji (po słowach “Flux”, “Magic”) więc to nie wina AIS.

Edit:
Używam wersji core-2021.10.6, może w tej wersji jest bug.

HA core-2021.11.5 z Supervisor - Docker na Linux:

HA (goły) core-2021.11.2 - Docker na NAS:

Jaką masz wersję AIS?

Konfiguracja przez UI weszła w 2021.11

Pewnie da się odszukać jak skonfigurować tą integrację przez configuration.yaml.

Dzięki @Stravi miałem takie podejrzenie. Teraz widać, że opisywany przez Ciebie możliwy rozjazd w harmonogramach wydań HA i AIS może nieść takie nieporozumienia. No cóż chyba jednak trzeba włączyć się na kanał BETA.

Podejście zespołu AIS nie jest złe. Nie wiem tylko czy gdzieś jest dostępna dokumentacja z starszych wersji.
Możliwe że to gap w podejściu AIS, ale prawdopodobnie do nadrobiebia, dokumentacja HA też jest na github.

@Cezary.K jak dodasz do bramki to pokaż jak to wygląda :wink:

Na razie mam problem dodać ten sterownik do swojej sieci WiFi. Router ustawicznie blokuje mu dostęp i nie chce nadać adresu IP.

Pociągnąłem najnowszą aktualizację 2021.12.0 HA z Supervisor pod Linux Mint i sporo się zmienia w wyglądzie.

Gdzie moja zakładka Supervisor??? :scream:

Ja przez to że nie mogłem do nich wgrać tasmoty w dwóch pomieszczeniach zrobiłem na zigbee ale mają jedną wadę:
Kontroler RGBW Tuya SD - Bez kategorii - AI-Speaker

W nowym miejscu 2021.12: New configuration menu, the button entity, and gorgeous area cards! - Home Assistant :
The Supervisor panel and its sidebar item have been removed, and the panel has been merged into the configuration panel.

A w najnowszej wersji HA 2021.12 - 2021.12: New configuration menu, the button entity, and gorgeous area cards! - Home Assistant - pojawiły się kolejne nowości w tym temacie.