Home Assistant Supervised Dev3 - Ethernet 100 Mbps

Tak - dziękuję. Ja wyślę swoją bramkę

Pozdrawienia :slightly_smiling_face:

Hej,

przygotowaliśmy obraz dla DEV3 w wersji Ethernet 100 Mbps, jest do ściągnięcia pod tym linkiem:

Po uruchomieniu bramki podłączonej do sieci ethernet, sprawdzamy jaki dostała IP i możemy w przeglądarce wejść na adres Home Assistant → http://[IP-BRAMKI]:8123

możemy też połączyć się z bramką po ssh:

ssh root@[IP-BRAMKI]

hasło standardowo dla Armbian: 1234

przy pierwszym połączeniu zostaniemy poproszeni o zmianę hasła root-a i utworzenie konta:

na bramce jest już zainstalowany nasz dodatek do zdalengo połączenia, wystarczy w konfiguracji podać nazwę subdomeny, uruchomić dodatek i można się łączyć zdalnie z bramką

Powodzenia :slight_smile:

2 polubienia

Dziękuję.

A zdradzisz jaka to finalnie była karta sieciowa? :slightly_smiling_face:

wielkie Dzięki :+1:
pozdrawiam

Moja niestety nie rusza

@jolka - dlaczego plik jest 3x większy niż dla pozostałych bramek ?

Cześć. Działa wszystko? :slight_smile:

hmmm zainstalować mogłem tylko z pena karta pamięci nie działa i wyświetlacz też nie działa poza tym ok

Dzięki. Wyczaiłeś dlaczego ten obraz jest taki wielki?

nie zastanawiałem się nad tym powiem szczerze bo nie ma zastosowania u mnie bramka z 1 portem usb

Z karty SD nie ruszyła wcale?

niestety ale nie te 20 znaków

@jolka - mam dwa pytania:

1. Czy ten obraz działa tylko z pendrive a kartą sd nie?

2. dlaczego on jest taki duży?

Proszę o odpowiedź. Dziekuję.

Sądząc po logu masz uszkodzony eMMC (lub zużyty z powodu masakrycznej ilości zapisów jeśli np. miałeś bazę przez parę lat na nim, a nie gdzieś na zewnątrz) i ma bad-sector’y, teoretycznie można spróbować naprawy systemu plików. ale obraz chyba nie zawiera odpowiednich narzędzi (tak zdaje się wynikać z loga).
A nie sorry - to karta? więc wymień na sprawną.

Na drugie pytanie pewnie najpełniej by odpowiedział autor, ale ściągnę i zobaczę. edit: nie ściągnę, bo jestem w robocie, a taki rozmiar wymaga aplikacji…

o jakim logu piszesz nie wstawiałem żadnego loga karte użyłem nową i jest dobra po zainstalowaniu obrazu xp rusza bez problemu

Również nie dawałam loga :slightly_smiling_face:

@zielony @sdsi
Sorry panowie, nie spojrzałem czyj to post z tymi logami - logi które wstawił @Rysiu666 wskazują na uszkodzenie eMMC lub karty TF (po logu nie da się jednoznacznie rozpoznać czy to karta, czy eMMC przynajmniej dla mnie nie posiadającego bramki, ale wiem że urządzenie które się zgłasza jako mmcblkX to może być zarówno karta jak i eMMC, sądząc po tym że to mmcblk1, a nie mmcblk0 podejrzewam, że chodzi o kartę, a konkretniej jej drugą partycję mmcblk1p2 nie znam układu partycji w armbianie na ten sprzęt, więc nie jestem w stanie zidentyfikować co ona zawiera - prawdopodobnie właśnie system - nie wiem czy jest tam możliwe dwuslotowe bootowanie jak w HAOS czy nie).

1 polubienie

karta kupiona nowa… taka jak polecana

W takim razie masz jedynie uszkodzony system plików (można to zrobić przypadkowo podczas przepisywania obrazu na kartę, robiąc niewłaściwe ruchy), ale objawy w logu wskazują na uszkodzenie fizyczne karty, umiesz sprawdzić tę nową kartę?

Pod windows

a tu linuxowy odpowiednik
https://fight-flash-fraud.readthedocs.io/en/latest/usage.html

Sprawdzenie wymaga jej ponownego sformatowania (ale to nie rzutuje bo i tak Ci to nie działa) polecam takie narzędzia
oficjalne narzędzie organizacji SD Association

lub RPi imager

rpi_imager_erase_2023-10-07_22-49

Nie wiem jaka karta była sugerowana, ale jest to też istotne gdzie ją kupiłeś, bo znane marki są chętnie podrabiane w ChRL.

PS Sprawdziłeś czy plik pobrany z Mega jest kompletny?

PPS Próbuję Wam pomagać nie będąc powiązany z projektem AIS i nawet nie posiadając bramki, więc liczę na milszą atmosferę bez typowo roszczeniowej retoryki…

Jeżeli to tak brzmi to przepraszam ale chyba to tylko wrażenie, jak to na forach :slight_smile: Dzięki za pomoc.

Pozostaje kwestia - skoro @zielony nie mógł uruchomić bramki z karty SD to jak może to się udać u @Rysiu666?

Pozdrowienia :slightly_smiling_face: