Inode Em v 5.1 Bluetooth

Jak pamiętam cała sprawa wynikała z jednej prostej kwestii - braku obsługi lokalnego dongla BT/BLE w bramkach AIS.
Skoro wprowadzono taką funkcjonalność, to czemu jest o tym cisza na forum?

No i jakie kuźwa miot - to ma coś wspólnego z Xiaomi?
może masz na myśli @myhomeiot ??
co byś powiedział jakbym zamiast @Medykkforek napisał @Mrek - przecież nikt by nie wiedział o kogo chodzi!

Idąc do sedna - pokopałem po forum i zaczynam podejrzewać, że masz obecnie prawdziwe zwykle HA (może nawet HAOS), a nie bramkę AIS

Więc w krótkich żołnierskich słowach powinienem tu pościć zjebkę/ochrzan/(jak kto woli) na to, że nas olewasz nie dostarczając podstawowych informacji.

ALE do sedna:

PBM może działać dwoma drogami

• za pomocą lokalnego dongla BT/BLE, to jest w sumie droga domyślna (w tych systemach gdzie ma takowy dostępny, zdecydowanie najłatwiej to uzyskać w HAOS-generic, ale jest możliwe w praktycznie dowolnej instalacji HA na odpowiednim sprzęcie i systemie, które wspierają BLE, bo nie zawsze jest różowo)
  • za pomocą bramki w/g projektu myhomeiot (na bazie ESP32 + ESPHome bo jak się w końcu domyśliłem to chyba o tym mówisz?)

Gdybyś chciał w HA integrować natywnie jakieś urządzenia BLE, to jest do tego potrzebny

• dongle BT/BLE (osobny od tego użytego w PBM, no chyba, że się coś zmieniło, w co wątpię, a mam 2) jest to metoda domyślna, ale była taka ilość zmian, że wydaje się być sensowne zastosowanie rozwiązania alternatywnego
    i/lub
  • bramki proxy na bazie projektu EBP (czyli też na bazie ESP32 + ESPHome, tylko, że ta integracja proxy jest w ESPHome natywna)

Nie wiem jak myhomeiot, ale EBP można mieć wiele egzemplarzy, podobnie ilość dongli USB nie podlega szczególnym ograniczeniom (tylko sens stosowania więcej niż 2 dongli USB jest znikomy).