Chce zainstalować ebusd na AIS by komunikować się z piecem (Saunier Duval) przez adapter v3 ze strony ebusd.eu
Instaluje ebusd według readme (ebusd-debian/README.md at master · john30/ebusd-debian · GitHub) ale wywala mi błąd przy dodawaniu paczki do listy:
Linux na bramce to nie Debian. Więc pewnie jest problem z drzewem katalogów i dlatego dodanie tego repozytorium skutkuje błędem.
To są moje domysły, za cienki jestem aby pomóc…
Ebusd na debiana przychodzi skompilowany pod: amd64 arm64 armel armhf i386 (za ebusd-debian/distributions at master · john30/ebusd-debian · GitHub linia 6). Na bramce masz armv7l albo armv8l, więc architektura procka wydaje się być niezgodna - @jolka proszę o potwierdzenie.
Jeśli rzeczywiście jest niezgodna, to nawet jak zainstalujesz, aplikacja się nie uruchomi - musiałbyś kompilować ręcznie.
urządzenie ebus które posiadam łączy się z kotłem w tym interfejsie (ebus) i rozgłasza bezprzewodowo do sieci wifi. Teraz na bramce AIS chyba powinna być dodana obsługa, ale nie działa tam superwizor wiec nie mogę dodać. chodzi o repo GitHub - LukasGrebe/ha-addons: Addons for Home Assistant
Z tego co właśnie czytam, to potrzebujesz usługi demona ebusd dla komunikowanie się z adapterem na ESP.
Twórca oprócz sprzedaży bramek dobrze opisał i przygotował swój projekt.
Moim zdaniem, jeśli koniecznie chcesz uruchomić tę usługę na bramce AIS, to nie obędzie się bez własnej kompilacji. Jest to również dobrze opisane w dokumentacji. Dodatkowo należało by taką usługę włączyć na stałe w menadżerze oprogramowania PM2 na bramce.
Dodatek Addons to nic innego jak kontener Dockera przygotowany pod HA z Supervisor.
Dlatego pytam, czy masz jakiś NAS lub inny serwer, na którym można postawić tę usługę. Wówczas połączysz ją z HA na bramce przez krótki zapis w pliku konfiguracji:
# Example configuration.yaml entry
ebusd:
host: 127.0.0.1
circuit: "700"
Dziękuje za zainteresowanie tematem i chęć pomocy ale mam żadnego nas’a niestety wiec nie mam jak postawić kontenera. Przeszedłem na binarki termux na bramce myślałem , że to coś pomoże ale nie
Warning: apt-key is deprecated. Manage keyring files in trusted.gpg.d instead (see apt-key(8)).
E: Ability to run this command as root has been disabled for safety purposes.