No taki ala PLC - sterbox. Zupełnie inaczej programowane, ale proste jak cep.
Takich rozwiazań raczej się boję, fajne, takie i proste ale popularność i wiedza o takich rozwiązań mała stąd obawa przed stosowaniem bo w razie W będzie trudno.
Grunt to przygotować się na DR.
Backupy każdego urządzenia i 1 standby. W najgorszym wypadku lampa stojąca w każdym pokoju
Witam wszystkich forumowiczów,
@Owczar , naprawdę jestem pod wrażeniem, świetna robota. Chciałem się zapytać czy mógłbyś się podzielić nowszą konfiguracją lub automatyzacjami, które masz związane z rekuperatorem? Byłbym bardzo wdzięczny.
Cześć, w przyszłym tygodniu wrzucę czysty config. Sporo osób pyta, więc przy okazji migracji do dev3 usunę co niepotrzebne i udostępnie. ThesslaGreen udostępniła nowe rejstry, więc można sporo nowych informacji wyciągnąć.
Hej @Owczar , udałoby ci się znaleźć chwilę na udostępnienie configu? Bylibyśmy wdzięczni:)
Hej,
Pamietam o tym. Podczas migracji na nowsze HA, okazalo sie, ze akurat dla modbusa zmienila sie skladnia. Dodatkowo wyszly inne problemy. Caly config musialem na szybko zmienic zeby nie byc w glebokiej… i trochę się zeszło. Przefiltruje customy i udostepnie.
thessla_configuration.yaml (30,3 KB)
Wrzucam config dla thesslagreen. Zostawiłem też sensory i template dla dodatkowego luftdata z czujnikami BME280 gdyby ktoś chciał monitorować więcej danych - jak wilgotność, wode odparowną, zredukowaną (w przypadku ERV), czystość powietrza.
Do działania potrzebny dodatek thermal comfort.
Witam
Połączyłem swój rekuperator Thesslagreen za pomocą Modbus - odczytuję dane na Home Assistant ale dane te pojawiają się i znikają i pokazują ze są niedostępne, nie wiesz czym może być
to spowodowane?
ustawienia w HA:
modbus:
- type: rtuovertcp
host: 192..._
port: 502
name: hub1
close_comm_on_error: true
timeout: 10
delay: 5
sensors:-
name: Temperatura zewnętrzna
scan_interval: 1
unit_of_measurement: °C
slave: 10
input_type: input
address: 16
scale: 0.1
precision: 1 -
name: Temperatura nawiewu
scan_interval: 9
input_type: input
address: 17
scale: 0.1
precision: 1 -
name: Temperatura ustawiona
scan_interval: 9
input_type: holding
scale: 0.5
address: 4212
precision: 1
-
Dzięki z góry za poświęcenie czasu.
Pozdr.
Jaki używasz adapter modbus?
Według mnie w nim tkwi problem. U siebie praktycznie nie mam problemów.
A co pokazują logi?
Mogą być 2 przyczyny - problem komunikacji z modułem lub brak odpowiedzi centrali.
Rzuć okiem co pokazują logi AIS.
Bramka jest podpięta do sieci po wifi czy kablu?
Jak często tracisz odczyty?
Bramka podpieta po kablu.
A kabel masz podpięty skrętka bezpośrednio miedzy centralka a bramka ? Masz dołożone rezystory zakańczające czy tylko kabel bezpośrednio?
Logi z HA:
Mam skrętkę bez rezystorów.
Wygląda to raczej na problem bramka - konwerter - sądząc po logu.
Pokaz ustawienia RS485.
Jaki masz uptime konwertera? Nie restartuje się przypadkiem?
Uszkodzony moduł modbus w urzadzeniu. Po wymianie sprawdze co i jak.
Dzięki
Przy uszkodzonym nie działałby także air ++ i air mobile. Chyba, że chodzi Ci o konwerter
Witam
Problemem byl modul CF który korzystal z tego samego wyjscia co modbus i dlatego wartosci znikaly… przepialem pod wyjscie na ktorym dzialal airmobile i wszystko smiga.
Pozdr.
Cześć, posiadam moduł airmobile i jak rozumiem aby zintegrować rekuperator z domem inteligentnym musze sie pozbyć tego sterownika?
To zalezy czy masz jeszcze moduł CF, panel AIR++ oraz jaka wersja centrali. Ale generalnie po integracji nie potrzebujesz do niczego air mobile - więc jak sprzedasz to będzie kasa na bramkę
Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Po analizie Twojego konfigu mam pytanie, skąd wytrzasnąłeś adres rejestru do obsługi siłownika Bypass? Nie ma go w oficjalnym pdf na stronie Thessla. Może posiadasz inne tajne rejestry, albo potrafisz je jakoś “podglądnąć” Mam cholerny problem ze sterowaniem przez rekuperator inwerterem do klimy kanałowej przez analog 0-10V. W thessli jest skopane oprogramowanie i wyjście 0-10V działa właściwie binarnie. Jedynie można ustawić próg (brak rejestrów modbus), czyli jest np. 0 albo 8V. Mieli coś z tym zrobić i cisza od pół roku a “tajnych” rejestrów chyba nie chcą udostępnić. Zaczęło mocniej świecić słonkio i z potrzeby chwili poradziłem sobie sterująć sprężarką z Grentona przez analog IN/OUT jednocześnie zamówiłem maleńki generatorek 0-10V rs485. Docelowo wszystko przerzucę do HA bo mam dosyć ich nielogicznej logiki z biełego pudełka.