No taki ala PLC - sterbox. Zupełnie inaczej programowane, ale proste jak cep.
Takich rozwiazań raczej się boję, fajne, takie i proste ale popularność i wiedza o takich rozwiązań mała stąd obawa przed stosowaniem bo w razie W będzie trudno.
Grunt to przygotować się na DR.
Backupy każdego urządzenia i 1 standby. W najgorszym wypadku lampa stojąca w każdym pokoju 
Witam wszystkich forumowiczów,
@Owczar , naprawdę jestem pod wrażeniem, świetna robota. Chciałem się zapytać czy mógłbyś się podzielić nowszą konfiguracją lub automatyzacjami, które masz związane z rekuperatorem? Byłbym bardzo wdzięczny. 
Cześć, w przyszłym tygodniu wrzucę czysty config. Sporo osób pyta, więc przy okazji migracji do dev3 usunę co niepotrzebne i udostępnie. ThesslaGreen udostępniła nowe rejstry, więc można sporo nowych informacji wyciągnąć.
Hej @Owczar , udałoby ci się znaleźć chwilę na udostępnienie configu? Bylibyśmy wdzięczni:)
Hej,
Pamietam o tym. Podczas migracji na nowsze HA, okazalo sie, ze akurat dla modbusa zmienila sie skladnia. Dodatkowo wyszly inne problemy. Caly config musialem na szybko zmienic zeby nie byc w glebokiej… i trochę się zeszło. Przefiltruje customy i udostepnie.
thessla_configuration.yaml (30,3 KB)
Wrzucam config dla thesslagreen. Zostawiłem też sensory i template dla dodatkowego luftdata z czujnikami BME280 gdyby ktoś chciał monitorować więcej danych - jak wilgotność, wode odparowną, zredukowaną (w przypadku ERV), czystość powietrza.
Do działania potrzebny dodatek thermal comfort.
Witam
Połączyłem swój rekuperator Thesslagreen za pomocą Modbus - odczytuję dane na Home Assistant ale dane te pojawiają się i znikają i pokazują ze są niedostępne, nie wiesz czym może być

to spowodowane?
ustawienia w HA:
modbus:
- type: rtuovertcp
host: 192..._
port: 502
name: hub1
close_comm_on_error: true
timeout: 10
delay: 5
sensors:-
name: Temperatura zewnętrzna
scan_interval: 1
unit_of_measurement: °C
slave: 10
input_type: input
address: 16
scale: 0.1
precision: 1 -
name: Temperatura nawiewu
scan_interval: 9
input_type: input
address: 17
scale: 0.1
precision: 1 -
name: Temperatura ustawiona
scan_interval: 9
input_type: holding
scale: 0.5
address: 4212
precision: 1
-
Dzięki z góry za poświęcenie czasu.
Pozdr.
Jaki używasz adapter modbus?
Według mnie w nim tkwi problem. U siebie praktycznie nie mam problemów.
A co pokazują logi?
Mogą być 2 przyczyny - problem komunikacji z modułem lub brak odpowiedzi centrali.
Rzuć okiem co pokazują logi AIS.
Bramka jest podpięta do sieci po wifi czy kablu?
Jak często tracisz odczyty?
Bramka podpieta po kablu.
A kabel masz podpięty skrętka bezpośrednio miedzy centralka a bramka ? Masz dołożone rezystory zakańczające czy tylko kabel bezpośrednio?
Logi z HA:
Mam skrętkę bez rezystorów.
Wygląda to raczej na problem bramka - konwerter - sądząc po logu.
Pokaz ustawienia RS485.
Jaki masz uptime konwertera? Nie restartuje się przypadkiem?
Uszkodzony moduł modbus w urzadzeniu. Po wymianie sprawdze co i jak.
Dzięki
Przy uszkodzonym nie działałby także air ++ i air mobile. Chyba, że chodzi Ci o konwerter 
Witam
Problemem byl modul CF który korzystal z tego samego wyjscia co modbus i dlatego wartosci znikaly… przepialem pod wyjscie na ktorym dzialal airmobile i wszystko smiga.
Pozdr.
Cześć, posiadam moduł airmobile i jak rozumiem aby zintegrować rekuperator z domem inteligentnym musze sie pozbyć tego sterownika? ![]()
To zalezy czy masz jeszcze moduł CF, panel AIR++ oraz jaka wersja centrali. Ale generalnie po integracji nie potrzebujesz do niczego air mobile - więc jak sprzedasz to będzie kasa na bramkę ![]()
Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Po analizie Twojego konfigu mam pytanie, skąd wytrzasnąłeś adres rejestru do obsługi siłownika Bypass? Nie ma go w oficjalnym pdf na stronie Thessla. Może posiadasz inne tajne rejestry, albo potrafisz je jakoś “podglądnąć” Mam cholerny problem ze sterowaniem przez rekuperator inwerterem do klimy kanałowej przez analog 0-10V. W thessli jest skopane oprogramowanie i wyjście 0-10V działa właściwie binarnie. Jedynie można ustawić próg (brak rejestrów modbus), czyli jest np. 0 albo 8V. Mieli coś z tym zrobić i cisza od pół roku a “tajnych” rejestrów chyba nie chcą udostępnić. Zaczęło mocniej świecić słonkio i z potrzeby chwili poradziłem sobie sterująć sprężarką z Grentona przez analog IN/OUT jednocześnie zamówiłem maleńki generatorek 0-10V rs485. Docelowo wszystko przerzucę do HA bo mam dosyć ich nielogicznej logiki z biełego pudełka.