Jaki wybrać moduł do sterowania roletami?

Witajcie,
chce połączyć ten sprzęt z modułami sterującymi roletami po ZigBee i zastanawiam się jaki moduł wybrać?
Czy możecie polecić coś sprawdzonego?

Na aledrogo znalazłem coś takiego, co o tym sądzicie? Będzie działało?
LINK: https://allegro.pl/oferta/sterownik-rolet-tuya-zigbee-tuya-dopuszkowy-9877604043

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.
Ja używam już od dłuższego czasu sterowniki shelly 2.5 z wgranym Tasmotą. Działają bez problemu

Shelly w jakim standardzie działa? Chyba nie ZigBee?

Cześć. Nie, już napisałem co trzeba wgrać.

A trochę zbaczając z tematu, jak dodać suwak na dashboard by ustawiać pozycję rolet? Mam sterowniki od zamela i grupy stworzone

Podbijam temat. Może ktoś jeszcze pochwali się jakich modułów do rolet korzysta we współpracy z AISpeaker?

U siebie mam sterowniki oxt zigbee i do tego karta shutter-card z hacs.

Miałem tą kartę ale zajmowała zbyt wiele miejsca. Przy kilku roletach robił się problem a chcę mieć główny dashboard na tablecie zawieszonym na ścianie z podstawowymi elementami

A może tak GitHub - madmicio/shutter-cover-panel-card: panel card for the management of shutters-cover-blinds ?

Podłącze się pod ten wątek.
Jaki moduł Zigbee polecacie ale do sterowania żaluzjami (nachylenia lamelek), a nie roletami??
Najlepiej coś z możliwością sterownia przy pomocy MQTT.

Czy masz ma myśli żaluzje fasadowe?

Tak. Chodzi mi moduł sterowania do żaluzji fasadowych. Chciałbym sterować nachyleniem lamelek w zależności od wysokości słońca i oczywiście pory roku.

Dzięki, cenowo też przystępne, a napiszesz o co chodzi z karta shutter-card z hacs. Jak to się ma do AiSpeaker?

Z góry dziękuję :slight_smile:

Ja się właśnie przymierzam do żaluzji i w modelu silnika który wybrałem tj. JA 06 Soft 6/26 ELERO (jeszcze nie kupiłem) jest tak, że sterowanie pochyleniem odbywa się poprzez przetrzymanie przycisku góra lub dół a dokładnie jest tak:

• naciskasz przycisk w dół to lamela obraca się najpierw do pozycji zasłoniętej i jak się już obróci a dalej masz wciśnięty przycisk w dół to żaluzja zaczyna zjeżdżać w dół
  • naciśniesz drugi przycisk do góry to lamela najpierw się obraca do pozycji odsłoniętej i dopiero jak się obróci to jedzie do góry.
    Więc w moim przypadku do żaluzji będzie taki sam moduł jak do rolety.
    Rozważam pomiędzy:
  1. TuYa TS130F control via MQTT | Zigbee2MQTT
  2. Lonsonho QS-Zigbee-C01 control via MQTT | Zigbee2MQTT + Przycisk sterowania roletami
    Oba wspierane przez zigbee2mqtt

Myślałem jeszcze o:

• Shelly 2,5 z Tasmotą lub po MQTT
  • Sonoff DUAL R3 z Tasmotą

@macek z tego co czytałem Ty miałeś podobny dylemat, w jakie rozwiązanie poszedłeś ?

1 polubienie