Witam Wszystkich.
Jestem posiadaczem klimatyzacji jak w tytule. Klima łączy się z netem poprzez klucz wifi Module, model KZW-W002. Moje pytanie, czy da się ją z integrować z Naszą Jolką ?
pozdr.
Witam Wszystkich.
Jestem posiadaczem klimatyzacji jak w tytule. Klima łączy się z netem poprzez klucz wifi Module, model KZW-W002. Moje pytanie, czy da się ją z integrować z Naszą Jolką ?
pozdr.
Mam Haier Flexis Plus i myślę o tym żeby napisać plugin do HA, jakoś te zewnętrzne urządzenia po USB do mnie nie przemawiają.
Witaj @Cino111.
Chciałbym wrócić do tematu integracji mojej klimy. Z tego co przeczytałem to muszę zakupić to:
To tylko płytka ESP8266 z konwerterem UART do USB (CH340).
Podstawowe płytki z ESP8266 to:
Na podstawie płytek podstawowych powstają następne.
Najbardziej popularne mają na pokładzie konwerter UART (TTL) do USB (CH340 lub CP2102) oraz stabilizator napięcia 3,3V i są to:
wemos d1 mini
One również mają różne swoje odmiany.
Nie wiem co czytałeś, ale ja zaczął bym od wyszukania hasła: “home assistant kzw-w002”
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=home+assistant+kzw-w002
Pierwszy wynik odprowadza do:
I nawet kawa nie wystygła.
P.S.
Oryginalny klucz WiFi masz więc nie wiem czemu chcesz robić kolejny…
Dzięki @Cezary.K ale może mi podpowiesz jak mam przerobić oryginalny klucz żeby go dodać do Jolki. Albo jak zintegrować klimę z oryginalnym kluczem ?
Nie zagłębiałem się aż tak. Jeśli nie znajdziesz gotowej integracji z oryginalnym kluczem, to może żeczywiście będzie łatwiej zrobić własny na ESP.
To jak Ty @Cezary.K uważasz, czy gotowiec z chin który podałem będzie dobry? Nie musiałbym lutować kabla USB i gabaryty prawie jak oryginał.
Niekoniecznie lutować.
Tak, ten moduł jest ok. Zaprogramujesz prosto z USB.
Dzięki @Cino111. Zamówiłem już.
Cześć.
Teraz kiedy oczekuje na przesyłkę to czytam jak zaprogramować i dodać moją klimę ale nie stety do końca nie wiem jak to zrobić. Czy możecie mi pomóc i napisać czym i jak programować w\w klucz. Bo już się pogubiłem w tych opisach, programach i wsadach.
Za co z góry dziękuję i pozdrawiam…
A co zamówiłeś, dokładniej?
W rosyjskim blogu programowanie i flashowanie z Arduino IDE i komunikacja po MQTT
W pracy MiguelAngelLV ESPHOME.
Tak jest OK. Moduł na płytce ESP-07 ma możliwość dopięcia anteny zew. jakby zasięg był za słaby.
Polecałem inne z uwagi na dostępność w PL.
Jak macie Haiera z zewnętrznym wifi to zobaczcie na to, może wam będzie działać:
Informacyjnie, powyższe rozwiązanie spróbowałem sportować do pythona, ale one jednak u mnie nie działa, więc odpuściłem, bo nie mając środowiska testowego trudniej się pisze. Gdzieś mam jeszcze draft kodu, jeśli ktoś chciałby to kontynuować.
Natomiast innym mogę polecić takie rozwiązanie: Broadlink RM3 mini + integracja SmartIR, która obsługuje klimatyzatory nie tylko Haier. Przy okazji można ogarnąć automatyzację pobliskiego sprzętu audio/video.