Jak niby zewnętrzne zasilanie? Gdzie je podpiać? Przecież to jest zasilane bezpośrednio z USB.
Na stronie Botlandu to już zupełnie pojechali:
" Konwerter umożliwia komunikację pomiędzy dwoma popularnymi interfejsami szeregowymi USB i UART. Moduł oparty na układzie CP2102. Układ współpracuje z systemem Windows 7 i Windows 8/8.1, bez konieczności instalacji sterowników. W systemie operacyjnym widoczny jako wirtualny port COM. "
Tasmotizer jest też w wersji na windows, jednak urządzenia nie rozpoznaje.
Jeśli system go nie przedstawi to Tasmotizer nie ma jak rozpoznać.
Może jednak kabelek???
A tak, że ten układ nie da rady czasem zasilić ESP przy flashowaniu. Wówczas (praktycznie robię tak zawsze) zasilam ESP z płytki prototypowej osobnym 3,3V. Do konwertera wędruje RT, TX i koniecznie masa GND wspólne z konwerterem, dla wyrównania potencjałów i ruszenia komunikacji.
Dotyczy to płytek ESP, które nie mają własnych konwerterów USB.
Wtedy byłby problem z flashowaniem, ale chyba nie z rozpoznaniem samego konwertera, który również u Ciebie jest przecież zasilany z USB. Dobrze rozumuję?
Próbowałem w ten sposób, z tymi samymi sterownikami. Nadal nic. U Ciebie przynajmniej rozpoznaje urządzenie chociaż nie działa ona poprawnie (bo brakuje sterownika), u mnie jest unknown devices. I sterownik nie pomaga
Pipa też nie mogę zainstalować, komunikat:
Nie udało się odnaleźć pakietu python3-pip.
Minęło trochę czasu i wróciłem do tematu.
W międzyczasie kupiłem nowego laptopa i sprawdziłem czy mój konwerter na nim działa. Niestety nie działał, więc zakupiłem kolejny. No i tutaj już wszystko poszło bez najmniejszych problemów. Konwerter zainstalował się od razu po włożeniu do portu USB. Za pomocą PyFlashera wgrałem Ais-tasmota. Wszystko odbyło się bez najmniejszych problemów. Podłączyłem się do sieci nadawanej przez sflashowanego Sonoffa i ustawiłem lokalną sieć WIFI. Niestety nie mogę dodać urządzenia do bramki. Kreator go nie znajduje, nie wiem czy jestem w trybie parowanie, dioda mruga, ale dosyć wolno, trzymanie przycisku przez 6 sekund nic nie zmienia. Może ktoś napisać, co robię nie tak?
Dodam jeszcze, że w logach Sonoffa jest to:
18:29:26.242 MQT: Nie udało się nawiązać połączenia ais-dom:1883, rc -2. Spróbuj ponownie 60 sec
Minimum to wpisanie adresu IP bramki, to na niej jest broker MQTT odpowiadający za komunikację z Tasmota. Wypełnij pole adresu Serwer (ais-dom) i zadziała parowanie.