Wszystkie informacje i instrukcje i dokumentacja są na stronie
Jeśli chcesz korzystać z aplikacji AIS dom (pobranej z Google Play) to potrzebujesz do tego bramki dev 1, do której opis wyżej podesłał @Cezary.K
Tutaj masz opisaną samą aplikację
Zmieniając trochę temat mam pytanie: czy da się wgrać AIS-Tasmota, do urządzeń Sonoffa poprzez Wi-Fi? Jeśli tak, to czy jest potrzebna jakaś konkretna kolejność jak w przypadku aktualizacji?
No to pojawił się kolejny problem.
Czy ktoś może mi pomóc poprawnie zainstalować sterowniki do konwertera opartego o CP2102 - Waveshare 11325? na WIN7?
Walczę z nim o 8 rano, przeszukałem cały internet i nic nie pomogło. Żadne ze sterowników nie rozpoznają poprawnie urządzenia.
Próbowałem też 4 przewodów USB. Wszystko na nic. Dodam tylko, że sam Sonoff działa. Jedynie system nie rozpoznaje konwertera:
Instalowałem te sterowniki ze strony producenta i nic. Podobnie jak te z Twojego linku (to raczej to samo). Nadal UKNOWN DEVICES. Co jeszcze może być nie tak?
Chipy, które poza symbolem CP2102 mają mało wspólnego z oryginałami pod kątem jakości.
Pomysł dla Ciebie mam taki…
Odpal Linux’a live z pendrive i spróbuj wgrać oprogramowanie np Tasmotizer’em.
Jeśli masz stary komputer, leżak możesz uruchomić na nim Linuxa na stałe. Z pewnością przyda się do zabawy z IoT i innymi metodami wgrywania oprogramowania jak Tuya-Convert.
Z linuxem nigdy nie miałem problemu ze sterownikami czegokolwiek.
To wszystko jakaś farsa. Kupiłem produkt w Botlandzie, chyba biorą odpowiedzialność, za to co sprzedają? Czy mam zaopatrywać się u różnych dostawców z nadzieją, że w końcu trafię na coś co działa?
Czyli rozumiem, że mogę sobie to urządzonko wyrzucić?
Jeśli kupowałeś w Batlandzie, to raczej nie idą w coś z czym mieli by problemy.
Obstawiam problem z Win7, który od dawna nie jest wspierany. Ciężko mi powiedzieć, bo używam Win10 z musu. Jak tylko mogę korzystam z Linux’a gdzie on po prostu działa, nawet jak popełniam błędy.
Dlatego zwracam się do Was, ale jedynie Ty starasz się pomóc.
Poza tym nie lubię zawracać ludziom gitary o tak błahe sprawy, jak wgranie sterowników.
Tomasz wszystko ładnie opisał w pierwszym poście, robię więc tak jak nakazano i wielkie nic.
Sprawa powinna być prosta, a taką nie jest.
Pewnie to jest rozwiązanie, ale ja chciałem się tylko napić mleka, a nie zakładać hodowlę krów mlecznych. Ta cała zabawa powoli staje się niewarta mojego czasu.
Żeby było prościej, podaj link do wersji live linuxa, choć pewnie sprawa na tym się nie zakończy. Z góry dzięki za pomoc.
Ja używam Linux Mint, możesz pobrać śmiało Ubuntu. Obie dystrybucję bardzo przyjazne na początek. Pobierasz z oficjalnej strony obraz ISO systemu. Wypalasz go np programem Rufus (bez instalowania) pod Windows’em. Tak przygotowany pendrive wkładasz i przy starcie komputera uruchamiasz z boot menu. Z listy wybierasz NIE instalację a uruchomienie systemu LIVE. Jest to działający w pamięci RAM system i możesz działać normalnie. Oczywiście do czasu restartu.
Rozumiem, czym jest wersja live, bardziej chodzi mi o to, które dystrybucja będzie najłatwiejsza w obsłudze, a jednocześnie kompletna. Znalazłem oprogramowanie LiLi, chyba dobrze nadaję się to “wypalenia” tego USB.
Czy na UBUNTU nie będzie już problemów z obsługą konwertara? A może to jednak wina kabla…
Tego nie wykluczam. Ale nie wiem jak możesz w obecnej sytuacji to sprawdzić?
Do wypalania polecam Rufus - odpalasz bez instalowania plik wykonalny exe i już… https://rufus.ie/downloads/
Tasmotizer powinien być OK - w sumie trzy komendy w terminalu i masz program z GUI , wykrywa sam ustawienie kontrolera pod portem USB.
Może trzeba będzie doinstalować pip3… może być z tym różnie w wersji live. Ale to tylko kolejna komanda