Dokładnie coś podobnego mam, tylko ja chce wyeliminować klikanie że poczta odebrana dodając drugiego DW1.
@Grubsztyk dziękuję. A masz jakiś sposób aby to poranne powitanie rozszerzyć o Wydarzenia i Rocznice z Wikipedii?
hmmm nie myślałem o tym nigdy bo uważam to za zbędne akurat.
Już kiedyś padł pomysł aby można włączyć kalendarium które mówiło by o wschodzie i zachodzie słońca oraz imieninach
Miło by było jakby ktoś pomógł w takim kodzie dla potomnych
mi by jeszcze przydało się czytanie zapisów z kalendarza na dany dzien, ale nie mam kiedy nad tym usiasc ostatnio
Zmieniłam kategorię na “Inspiracje”, bo jak kolega słusznie zauważył, tu wątek bardziej pasuje
Polecam filmy Artura (mam nadzieję, że nie dostanę bana za takie udostępnianie) o tzw. statusie porannym, do którego dokładane sa rożne nowe fukcjonalnosci, jeden z takich przykladów:
Wszystko działa na Node-REDzie, dyskusje i rozbudowy tprocesów są dostepne na forum https://forum.arturhome.pl, cześć z nas również tam pomaga .
@macek dzięki ale na N-R nie chce tego robić , nie mniej super materiały na inspirację.
@macek dzięki serdeczne
Zastanawiam się, skoro Jolka umie korzystać z Wikipedii, czy dałoby się ją przekonać do korzystania z tej głównej strony gdzie są Wydarzenia i Rocznice, w tym imieniny?
@sdsi napewno tak ale ja nawet nie mam Jolki, czekam na wersje PRO, aktualnie używam HA na RPi3 ale z uwagi na doświadczenie zawodowe mam już dosyć grzebania w systemach żeby “działało”, po prostu chcę tego używać dlatego wszelkie “bajery” są mi zbędne.
Pod spodem w Jolce jest HA a obecnie jego możliwości integracji są nieograniczone (ostatni rok to naprawdę spore przyśpieszenie i ułatwienie obsługi), ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i czas potrzebny na realizację tych pomysłów. Jako przykład podam niechęć mojej drugiej połówki do aplikacji mobilnej HA, zamiast tego dostała powiadomienia z HA na WhatsApp’a, z czasem przekonała się do możliwości samej aplikacji i teraz ma ją stale właczoną.
Imieniny żony i teściowej pamiętam, tylko raz zapomniałem . @sdsi - jak już bardzo chciałbyś wiedzieć kto w danym dniu ma imieniny, to przyszedł mi do głowy pomysł. Może dodać odpowiedni kalendarz do gotowej integracji z kalendarzem Google.
https://www.likoton.pl/jak-wczytac-kalendarz-z-imieninami-w-google-calendar/
Dalej to już masz parę tematów na forum co można z tym zrobić.
np. pod hasłem wywóz śmieci
http://ai-speaker.com/docs/ais_app_ai_integration_google_calendars/#kalendarze-google
@Cezary.K ja nie uzywam usług google wogole więc tu mamy problem
@Cezary.K wczoraj, myśląc o imieninach, i szukając co nieco o tym, internet przypomniał mi o imieninach szefowej… Tak więc, sam wiesz…
Kartka z kalendarza (wydarzeń historycznych) jest oczywiście bardziej ciekawa…
Twój pomysł fajny - dzięki
To właśnie lubię w HA, każdy może ale nie musi… i tak:
Ja nie mam… (podobnie jak szefowej).
Nie dla mnie, wolę zapowiedzi nowości i wydarzeń.
Super, że każdy może tworzyć swój system, kształtowany swoimi zasadami i pasjami.
Mam w domu młodą archiwistkę więc kartka z kalendarza przyda się…
Podaj linka do tej strony z imieninami, poświęcę na to kilka minut i dam znać co można zrobić w tym temacie.
Dzisiaj np jest tak :
Rocznice
2 kwietnia : imieniny obchodzą m.in.: Irmina, Franciszek i Teodozja; Światowy Dzień Świadomości Autyzmu; Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci; Wielki Piątek w Kościołach zachodnich
Przypomniał mi się konkurs informatyczny ~10 lat temu.
Zadanie polegało na zwracaniu odpowiednich liczb, było podane kilka przykładów, trzeba było wymyślić jaka jest prawidłowość i napisać program, który będzie zwracał odpowiedzi dla zapytań z zakresu 1-100.
Ludzie siedzą i się głowią, potem kodują, po kilku minutach znajomy wstaje i mówi, że ma. Wszyscy szok. Okazało się że zrobił zwykłą tablicę, do której wpisał wyniki dla zapytań 1-100
No i tutaj analogiczne rozwiązanie jest dla imion - czasami lepiej jest się uniezależnić od zewnętrznych komponentów, zapytań, zwłaszcza, że imion lawinowo nie przybywa. W sumie można by poczynić taką integrację z imieninami w kodzie/pliku - o ile zespół AIS się zgodzi.
A co myślicie w tym kontekście o tym:
@sdsi ta integracja właśnie do tego służy, w źródłach strony Wikipedii trzeba poszukać taki kod:
<a href="/wiki/Imieniny" title="Imieniny">imieniny</a> obchodzą m.in.: <a href="/wiki/Irmina" title="Irmina">Irmina</a>, <a href="/wiki/Franciszek" title="Franciszek">Franciszek</a> i <a href="/wiki/Teodozja" title="Teodozja">Teodozja</a>;
i sparsowac go do stringu lub tablicy Irmina, Franciszek, Teodozja
, tylko albo aż tyle, w zależności od umiejetności “programowania” .