Witam,
Jestem nowy wśród użytkowników AI Speaker jednak mam dość duże doświadczenie w Home Assistant.
Wczoraj dotarła do mnie nowa szt bramki i pojawił się pierwszy zawód… Siedziałem nad tym do późnych godzin przeszukując forum ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania. A wiec do konkretów:
Nie działa mi konsola ze strony www (zarówno z sieci lokalnej jak i z samego urządzenia podłączonego do monitora) widzę że problemem jest usługa “webssh” która nie startuje ale nie znam powodu. Poniżej kawałek loga który może coś wam powie.
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1640] N: ttyd 1.6.3 (libwebsockets 4.1.6-51e76cb)
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1648] N: tty configuration:
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1648] N: start command: bash
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1648] N: close signal: SIGHUP (1)
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1648] N: terminal type: xterm-256color
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1649] N: LWS: 4.2.0-no_hash, loglevel 7
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1649] N: NET CLI SRV H1 H2 WS ConMon IPv6-absent
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1649] E: No memory for lws_context
0|webssh | [2021/05/22 10:21:01:1649] E: libwebsockets context creation failed
PM2 | App [webssh] with id [0] and pid [13767], exited with code [1] via signal [SIGINT]
takie coś mam w koło na konsoli przez SSH.
MQTT - próba podpięcia pierwszego urządzenia też była dziwna. Okazało się że MQTT ma jakaś dziwną domyślną konfigurację (duży plik z dużą ilością # bez żadnych konkretnych wpisów) dopiero ręczna zmiana na konfigurację znalezioną na forum pomogło.
Sprawdzałem wczoraj dwukrotnie resetując bramkę do stanu 0 zgodnie z forum i efekt zawsze ten sam. (pkt 1 i 2) Mam jakieś wrażenie jakby początkowa konfiguracja robiła się nie do końca dobrze… A w dokumentacji jest jasno opisane że stan startowy powinien być inny.
Proszę pomóżcie.
Tak, masz rację co do 1 punktu ale punkt 2 wsjszuje, że ma chyba starsza wersję, niż Franek czy Ewa bo wtedy były duże pliki konfiguracyjne mqtt. Potem były 2-3 linijki.
Dodatkowo tak jak wspominałem 2 razy przywracałem ją tam do zera i coś sobie ściągała tak jakby od nowa i to w pełni powtarzalnie.
Zastanawiałem się wczoraj czy bety nowej nie instalować ale nic w tym kierunku nie zrobiłem jeszcze.
Może to jest w takim razie jakiś błąd że pliki ściąga z bety a nie powinien?? bo na podstawie waszych wstępnych odpowiedzi tak mi wygląda.
Myślę, że wyjątkowo w tej sytuacji możesz zaktualizować do BETA, jest już tam poprawka więc powinna pomóc. W środę będzie już jako stabilna i wówczas wyłączysz się z kanału beta (tak radzę).
Przełączanie robisz na portalu integratora:
Wczoraj @jolka pisała o poprawkach w kwestii właśnie dostępu do konsoli oraz problemów z wyczyszczeniem pliku konf od MQTT. Wygląda na to, że faktycznie przy pobieraniu coś się miesza? Ściągnij betę Grety, jak proponuję kolega, i daj znać
Aktualizacja do wersji beta rozwiązała 2 opisane problemy.
Czy teraz jak będę chciał wyzerować urządzenie to startową wersją będzie Greta - beta na chwilę obecną?
Faktycznie dość niefortunny start. Musieliśmy coś dostarczyć klientowi w terminie (do końca tygodnia) i z tego pośpiechu, wdarł się nam do paczki startowej… Błąd !
Od wersji DEV3, bramka przy pierwszym uruchomieniu (jeżeli ma internet dodany konfiguratorem) to pobiera najnowsze kody - żeby wersja zgadzała się z dokumentacją. Tym razem te kody w paczce startowej miały 2 błędy które wyszły też na kanale beta(webssh i konfiguracja MQTT).
Problem dotyczy max kilku bramek.
Jutro zaktualizujemy paczkę startową, bo to tu jest teraz błąd:
Za 3 dni wydamy wersję na stabilnym kanale i wszystko wróci do normy.
Oczywiście poprawimy też ten proces budowania paczki startowej. Budowanie na kanale beta pod presją czasu to nie najlepszy pomysł… jak widać.
Przepraszamy za niefortunne pierwsze wrażenie
Jutro damy znać, że paczka startową jest poprawiona. Wystarczy reset i będzie nowy lepszy start
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
Błąd jak to błąd… zdarza się. Jutro zaczniemy w takim razie nowy start.
Natomiast muszę dodać że wsparcie zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
pobiera tą paczkę startową i rozpakowuje na bramce - tak jak przy pierwszym uruchomieniu.
Dzięki za miłe słowa - to głównie nasi użytkownicy w tej chwili pomagają sobie: @Cezary.K@sdsi to dla Was są te słowa uznania. Dzięki za pomoc @Celina świadczy pomoc po sprzedażową, kontakt jest błyskawiczny. Nie robimy problemów ze zwrotami. Oferujemy programowanie jeżeli ktoś nie jest w stanie sobie poradzić. Staramy się
AIS DEV to maraton, ciągłe aktualizacje, fajne nowe darmowe rzeczy ale też sporadyczne regresje … i czasami niestety frustracja użytkowników .
Trzeba się na taki maraton przygotować, “pill to chill” jest zawsze wskazana przed publikacją na forum - oczywiście dotyczy to także mnie
Tworzymy to forum razem - dzielmy się projektami.
Chwalmy się co udało nam się zrobić - mamy do tego ogromną skrzynkę z narzędziami zwaną AIS API