Wersja systemu Greta 👩 wydana

Greta już nie Beta

:woman:

Na kanale stabilnym wydaliśmy wersję Greta.

Greta to sporo zmian i poprawek, w AIS nie zaczęliśmy jeszcze sezonu ogórkowego :cucumber: :slight_smile:
Z uwagi na rozmiar tej aktualizacji, jak zwykle zalecamy cierpliwość. Jeżeli nie potrafisz zostawić bramki w spokoju i dać jej się zaktualizować to patrz w logi lub htop :wink: ale nie wyłączaj bramki która się aktualizuje!

Przypominamy, że aktualizacje są :free: :free: :free: dobrowolne i darmowe :free: :free: :free:

image

Tak przebiega aktualizacja na DEV1

image

image

image

tu był automatyczny restart (nie zdążyliśmy zrobić screena)

image

W razie problemów z aktualizacją

Jeżeli ktoś sobie nie poradzi z aktualizacją, to jak zwykle polecamy:

Zawsze jest też opcja skorzystania z usługi programowania w AIS:

PS

po aktualizacji polecam zrobić sobie własnego “Awatara Jolki” :slight_smile: Miłej zabawy :slight_smile:

1 polubienie

@jolka czy ta aktualizacja poprawi sprawność działania kamer które są zintegrowane po onvif?
Widzę że aktualizowane są pakietu odpowiedzialne za wideo :slightly_smiling_face:
Super pomysł z z-wave bo widać na forach że coraz więcej ludzi którzy mają Fibaro mają dość i szukają alternatywy.

Prośba do osób które zrobiły już aktualizacje o relacje :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:
Do odważnych świat należy :slightly_smiling_face: ale ja poczekam na info od innych :smiley::smiley:

U mnie po aktualizacji wyskoczyło takie powiadomienie a w ustawieniach mam

Błąd konfiguracji zapisu do bazy Can’t load plugin: sqlalchemy.dialects:sqlite

Logger: homeassistant.setup
Source: setup.py:152
First occurred: 10:38:42 (1 occurrences)
Last logged: 10:38:42

Unable to set up dependencies of history. Setup failed for dependencies: recorder
Logger: homeassistant.setup
Source: setup.py:172
First occurred: 10:38:42 (2 occurrences)
Last logged: 10:38:42

Setup failed for recorder: Unable to import component: cannot import name 'MultipleResultsFound' from 'sqlalchemy.exc' (/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/sqlalchemy/exc.py)
Setup failed for history: Could not set up all dependencies.

Mimo iż nie posiadam już od dawna integracji Ais google home to mam raz na jakiś czas taki komunikat jak poniżej

Logger: homeassistant.components.google_assistant.http
Source: components/google_assistant/http.py:192
Integration: Google Assistant
First occurred: 10:35:09 (2 occurrences)
Last logged: 10:39:29

Request for https://homegraph.googleapis.com/v1/devices:reportStateAndNotification failed: 400
Request for https://homegraph.googleapis.com/v1/devices:requestSync failed: 400

Jaki czas należy poświęcić na cierpliwość?
DEV 1 zaktualizował się w 27 minut. (9 minut pobieranie, 27 instalowanie). DEV 3 pobierał 5 minut ale instaluje się już 2h20m i nie widać na WWW końca…
obraz

Po aktualizacji również mam podobne błędy:

Przestała działać historia, za to miałem okazje sprawdzić encje:
sensor.ais_speech_status
i działa super, bardzo się przyda do przyszłych aktualizacji :slight_smile:

@Goral64 aktualizacja się zakończyła? :slightly_smiling_face:

Niestety, kwadrans temu kopnąłem ją jeszcze raz, zahuczało, zabulgotało, coś się porestartowało i…

Oraz

Nie mam siły szukać, pomoże ktoś? Przed aktualizacją do Grety działało, po aktualizacji nie chce :frowning:

EDIT:
Pół dnia bez historii logów :frowning: Serio nikt nie potrafi mnie naprowadzić jak przywrócić funkcjonalność? Jak doinstalować/przeinstalować pymysql?

Zacznij od konsoli:
pip install pymysql

pip install pymysql_sa

Dzięki. Zainstalowane pymysql_sa i zapis do bazy powrócił!
Jeszcze raz dzięki.

Czy to by oznaczało, że instalator nowej wersji odinstalował mi ten pakiet?

1 polubienie

Trudno powiedzieć, ale miałem ten sam problem po aktualizacji z beta do stabilnej.

1 polubienie

@maciekb @Goral64 Panowie - czy teraz już wszystko ok z nową Gretą?

1 polubienie

U mnie tak, nawet mi mosquitto.yaml nie zresetowało :wink:

1 polubienie

Ja używam bramki AIS eksperymentalnie, produkcyjnie mam inną instancję HA (nie AIS) a tym się na razie “bawię”, więc nie chcę zajmować stanowiska czy jest ok czy nie. Średnio kilka razy w tygodniu potrafię wykrzaczyć całość, ale głównie przez moją zabawę. Nie zdecydowałem jeszcze, czy ograniczenia AIS nie będą mi na tyle przeszkadzały, by zbudować na niej core rozwiązania automatyki domowej. :wink:

Tak czy inaczej, po aktualizacji z ostatniej bety do stabilnej, wywaliło tylko logowanie do zewnętrznej bazy SQL, reszta przetrwała. :slight_smile:

2 polubienia

U mnie niestety takie coś:

A w logach widać coś przydatnego?

To samo co u mnie było. Musisz doinstalować sterownik do bazy danych którego używasz. Kliknij w Konfiguracja-> Ustawienia bramki AIS dom → Logi i baza danych w Sprawdź i zapis. Otrzymasz błąd, który musisz naprawić.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedź, tylko dlaczego mam to robić? Nie mam nic niestandardowego, a muszę naprawiać bo ktoś popsuł. Inni nie mają tego błędu?