jak można sprawdzić czy coś się dzieje bo od kilku godzin tylko linux się zaktualizował i ponawiałem parę razy i mam pierw że pobiera potem że instaluje i cisza mimo a użycie procesora to 3 czy 4 % (czyli że nic się nie dziej) od kilku godzin a w pm2 log nic się nie wyświetla
Mi po resecie podało że AIS się zaktualizował, został tylko android, dałem znowu aktualizuj i tym razem poszło, ale za pierwszym razem wymusiłem reset bramki.
Spróbuj zrestartować i puścić aktualizację jeszcze raz, bo może coś przeszkodziło w aktualizacji. Poczekaj kilkanaście / kilkadziesiąt minut i daj znać.
chyba sobie przy okazji namieszałem aktualizując pm2 i npm z konsoli
bash: /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/npm: /usr/bin/env: bad interpreter: No such file or directory
bash: /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/pm2: /usr/bin/env: bad interpreter: No such file or directory
Czy da sie jakoś z konsoli wymusić aktualizację aby widzieć w którym miejscu utknęło lub ewentualnie kilka poleceń aby wszystko osobno zaktualizować? Poza komendą do aktualizacji ais pip install ais-dom==xyz -U
po wpisaniu której na końcu otrzymałem
Successfully installed aiohttp-3.7.3 ais-dom-2021.1.6 ais-dom-frontend-20201229.9 aisapi-0.1.0 voluptuous-0.12.1 yarl-1.6.3
WARNING: You are using pip version 20.3.3; however, version 21.0.1 is available.
You should consider upgrading via the ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/python3 -m pip install --upgrade pip’ command.
i po wpisaniu tej komendy mam
Successfully installed pip-21.0.1
więc teraz zostaje zaktualizować androida i zigbee tylko jaką komendą ? Te komendy chyba sa nie aktualne
Bo przy próbie aktualizacjji androida utraciłem możliwość połączenia sie z nią a dopiero ponowne podłączenie do prądu pomogło a Android został zaktualizowany się okazało po ponownym uruchomieniu bramki
A zaś przy próbie aktualizacji zigbee zostało usunięte chyba
No cóż, ponowna instalacja bramki od zera zapodała mi Celinę i teraz wersje są OK.
Ale niestety apka mobilna nie chce się połączyć z bramką. To samo z apką w TV, która próbuje się połączyć na http://127.0.0.1
mimo iż nie udało mi się zainstalować aktualizacji w standardowy sposób czyli przy pomocy tzw. gui postanowiłem wykorzystać komendy w konsoli w następujący sposób :
ze względu iż aktualnie nie posiadam zigbee a komendy które znalazłem na forum nie pomogły. zgaduje że pozostałe rzeczy się nie zaktualizowały ze względu iż aktualizacja stawała w miejscu przez zigbee i można byłoby czekać w nieskończoność gdyż rano dalej było tak samo
Widzę że tam są te komendy które wpisywałem pojedynczo i przy ostatniej komendzie też tracę możliwość połączenia z bramką więc muszę odłączyć i podłączyć zasilanie ponownie a w logach znalazłem taki wpis
Logger: homeassistant.core
Source: components/ais_updater/init.py:963
First occurred: 31 stycznia 2021, 23:13:55 (1 occurrences)
Last logged: 31 stycznia 2021, 23:13:55
Error executing service: <ServiceCall ais_updater.install_upgrade (c:bc85aeb45c39918e3dca4c15959de429)>
Traceback (most recent call last):
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/core.py”, line 1500, in catch_exceptions
await coro_or_task
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/core.py”, line 1523, in _execute_service
await self._hass.async_add_executor_job(handler.job.target, service_call)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/concurrent/futures/thread.py”, line 52, in run
result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_updater/init.py”, line 298, in install_upgrade
do_install_upgrade(hass, call)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_updater/init.py”, line 963, in do_install_upgrade
ret = subprocess.check_output(
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/subprocess.py”, line 420, in check_output
return run(*popenargs, stdout=PIPE, timeout=timeout, check=True,
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/subprocess.py”, line 524, in run
raise CalledProcessError(retcode, process.args,
subprocess.CalledProcessError: Command ‘cp -R /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/data /data/data/pl.sviete.dom/files/home/data-backup’ returned non-zero exit status 1.