Ponowne podejście do całości

No więc kilka miesięcy bramka leżała w szufladzie, u mamy miała być spięta z gniazdkami ale za każdym razem się poddawałem po kilku godzinach więc tak sobie “była”. W końcu zabrałem ją do domu bo u mnie smart home już jest więc będę próbował użyć AIS jako “spinacza” do wszystkiego (google home+ ikea + supla -> node red-> tablet z ui wiszący w salonie).
O ile u mamy dość wygodnie było mi włączyć bramkę, podłączyć się do tv i tak pracować o tyle u mnie to już nie jest możliwe, w salonie nie osiągnę ani sekundy spokoju, kto ma dzieci w wieku 1,5 i 3,5 ten zrozumie :wink: .

PYTANIE:
Ponieważ nie posiadam monitora z hdmi zastanawiam się czy mogę podłączyć jakoś bramkę w taki sposób żeby działać na niej korzystając wciąż ze swojego laptopa. Router w salonie całe mieszkanie do internetu podłączone kablami. Mogę jakiś “Zdalny pulpit” zrobić na bramce ?

PYTANIE 2:
Czy mój pomysł (google home+ ikea + supla -> node red-> tablet z ui wiszący w salonie). W ogóle ma prawo wypalić? Robiłem już ikee i suple pod node red na windowsie (WLS) ale lepiej zapytać , niż nie :wink:

1. Podejście do HDMI potrzebujesz na początku żeby bramkę skonfigurować, potem może być odpięta, więc z doświadczenia polecam jakiś wieczór poświęcić jak dzieci śpią.
  2. Nie do końca rozumiem jak to chcesz zrobić, ale ja bym postawił Jolkę jako centralkę integrujące powyżej wymienione. Wtedy w NodeRed możesz podpiąć się do MQTT i omijać API HA jeśli masz taką potrzebę.

Jeśli masz monitor z VGA można zastosować konwerter:

A co stoi na przeszkodzie aby dostać się do bramki po www/ssh z laptopa?

Nie dostanę wtedy guia a np do node- red inaczej sie nie da :wink:

Ja wszystko robiłem po ssh/www nie było problemu z N-R. Po drugie jeśli potrzeba coś odczytać z andrioida itp to przecież podłączenie na kilka minut do TV to nie problem więc po co kombinować ? Wszystko pozostałe robi się po www/ssh.

Masz rację, po chwili zrozumiałem że źle o tym myślę bo przecież do nr dostanę się jakikolwiek. Będę rzeźbił