Programowe wyłączenie bramki

Cześć wszystkim, mam problem z programowym wyłączeniem bramki. Za każdym razem otrzymuję komunikat script/ais_stop_system. undefined.

Może dla Was to banalne, ale jestem tutaj nowy, dopiero zaczynam dzisiaj przygodę z AIS DEV3 i może ktoś już spotkał się z tym problemem i nakieruje mnie na rozwiązanie.

Dzięki z góry,
Pozdrawiam :slight_smile:

2 polubienia

Cześć. o pragramujesz, bramkę ? Czy urządzenia zewnętrzne do bramki ? Napisz chcesz zrobić. Jakie programowe wyłączenie bramki…

Cześć,

Dzięki za zainteresowanie :blush: Nie, nic jeszcze skomplikowanego nie robiłem. Bardzo prosta kwestia – przepinam bramkę, chciałem ją wyłączyć z menu webowego – Konfiguracja → Ustawienia Bramki AIS dom → Zatrzymanie bramki → przycisk WYŁACZ. Po prostu żeby nie wywalać jej za każdym razem z prądu.

Otrzymuję komunikat jak na załączonym zrzucie ekranu.

Dzięki z góry,

Pozdrawiam,

Kamil Wilczyński

Hm… a może to brak uprawnień sudo? @jolka pomożesz?

Przetestowałem na swojej DEV1 oraz nowej DEV3 - URUCHOM PONOWNIE czy WYŁĄCZ z GUI nie działają.
Komunikaty głosowe OK ale operacje kończą się w obu przypadkach tak samo:
script/ais_stop_system. undefined i restartem samego AIS (świadczą o tym komunikaty głosowe oraz pm2 logs.
EDIT:
DEV1 po pełnym resecie aplikacji (czysta konfiguracja) nadal zachowuje się tak samo…

Witam.
U mnie też: script/ais_stop_system. undefined

Poświęciłem chwilkę i poszperałem w kodzie AIS.
Tak wygląda definicja tego skryptu:

Czyli zatrzymujemy serwis HomeAssistant, ale dzięki dodatkowemu parametrowi “ais_command” była dodana obsługa zatrzymania całej bramki:

No i tu pojawia się pytanie, czy w tym momencie serwis ma uprawnienia root’a czy nie ma?Przypuszczam że nie ma i dlatego bramka się restartuje, zgodnie z implementacją.

Trzeba by by może dodać polecenie ‘reboot’ do sudoers :slight_smile:

Też to mam.
Ręcznie wykonanie komendy su -c 'reboot -p' z terminala zatrzymuje bramkę

Ja tak miałem po aktualizacji bramki.Pelen restart oraz przywrócenie ustawień załatwiło sprawę.

Odkąd mam DEV3 jeszcze nie robiłem pełnego restartu :slight_smile: