Hej
Czy można zrobić skróty do stacji radiowej na innym pulpicie?

Jasne, i to na wiele sposobów… pokaże trochę skomplikowany przykład…ale jak się to zrozumie, to w ten sposób można dodać sobie skróty do dowolnych audio i odtwarzać na dowolny odtwarzaczu, który mamy zintegrowany w systemie.
Wywołanie audio kliknięciem w obrazek
- Url do treści audio
trzeba znać adres url pod którym dostępne jest audio które chcemy włączyć
możemy to sprawdzić w Asystencie domowym, włączając treść audio:
a następnie sprawdzamy link url do radia (i opcjonalniedo grafiki w narzędzia developerskie -> stany)
nasz odtwarzacz to media_player.wbudowany_glosnik
- Dodajemy widok ulubione audio z ikonką mdi:thumb-up
wszystkie ikon są tu: https://materialdesignicons.com/
- dodajemy kartę typu obraz encji
w ścieżce obrazu podajemy to co skopiwaliśmy ze stanów encji media_player.wbudowany_glosnik z atrybutu: media_stream_image
w usłudze wybieramy - call service -> media_player.play_media
ręcznie uzupełniamy dane do wywołania usługi media_player.play_media, cały kod karty to coś takiego:
type: picture-entity
entity: media_player.wbudowany_glosnik
image: ' https://ai-speaker.com/images/radio-images/RadioZET_logo2017_655.png'
aspect_ratio: 0%
tap_action:
action: call-service
service: media_player.play_media
service_data:
entity_id: media_player.wbudowany_glosnik
media_content_id: 'http://n-15-5.dcs.redcdn.pl/sc/o2/Eurozet/live/audio.livx?audio=5'
media_content_type: music
show_state: true
show_name: true
name: Graj radio Zet
to jakie parametry przyjmuje usługa media_player.play_media można sprawdzić w narzędziach deweloperskich:
Efekt:
Dodatkowe info
Oczywiście to trochę skomplikowane, ale jak się to zrozumie to w ten sposób można dodać sobie skróty do dowolnych audio i odtwarzać na dowolny odtwarzaczu który mamy zintegrowany w systemie.
Usługa po klinięciu w obrazek to nie musi być media_player.play_media ale wywołanie dowolnej automatyzacji czy skryptu, gdzie możemy wykonać wiele usług (powiedzieć OK włączam radio w kuchni, zgasić światło, wyciszyć telewizor itd…).
Czytam temat o Radiach w bramce AIS i podczas testów zauważyłem, że Radio RMFFM nie działą.
Komendy “Radio Z”, “Radio trójka” uruchamiają poprawnie radio a “Radio RMFFM” daje tylko ciszę.
Czy zmienił się link do pobierania strumienia audio z RMFFM?
Dzięki za info - poprawiliśmy.
Docelowo udostępnimy formatkę do zgłaszania nowych treści audio - będzie można zgłosić, że coś nie działa albo zaproponować jakąś stację, podkasta, książkę …
Będziemy też mieli robota (skrypt) który będzie sprawdzał streamy czy działają i jak nie to oznaczał do sprawdzenia.
Hejka
Możecie udostępnić katalog z logami stacji radiowych.
Stacje radiowe z grupy RMF ponownie nie działają.
RMFy naprawione - dzięki za zgłoszenie.
Wystarczy ponownie zsynchronizować bramkę:
Konfiguracja / Ustawienia bramki AIS dom / Oprogramowanie bramki:
PS: Jeśli miałeś je w ulubionych to musisz je dodać ponownie.
Mam dziwny przypadek. Bramka sama zmienia stacje radiowe. Jak to możliwe? Brak automatyzacji żadnych 
jest to możliwe, mamy coś takiego jak “auto play” jak się kończy jeden strumień to odtwarzacz na bramce mówi do bramki - skończyłem odtwarzać, daj mi następny utwór z listy
w ten sposób odtwarzamy audiobooki, wyniki wyszukane na YT czy Spotify
jeżeli masz problem z netem lub radio zrywa stream to efekt może być taki, że odtwarzacz na bramce myśli, że skończył się utwór… więc pyta bramkę o następny i gra kolejne radio
cytując klasyka
not a bug it's a feature

Zdaje się, że historia się powtórzyła ze stacjami RMF.
Zgadza się - ponownie zmienili serwer - naprawione w ostatni piątek - zapewne musisz odświeżyć listę poprzez Synchronizację z Portalem Integratora lub restart bramki lub poprawić listę jeśli są dodane w Ulubionych.
Jeśli któraś ze stacji nadal nie działa - zgłoś to proszę poprzez:
Czy jest planowanie dodanie większej liczby stacji z grupy RMF np radio RMF święta
Ja tam nie planuję, jak bym planował to bym sobie dodał. Ty możesz również zaplanować i dodać.
Nie trzeba pisać tego samego w każdym napotkanym podobnym temacie .
Super poradnik. Szkoda tylko że nie działa tutaj opcja play/pause klikając na obrazek. Trzeba by też sprawdzić linki stacji radiowych. NIe odpala mi się stacja Eska i RMF Classic.