Radiowa stacja pogodowa + USB stick i RTL_433 w działaniu

Chwila szukania i wygląda na to, że Twój zielony odbiornik jest aż za dobry i zbiera zakłucenia:

Podbięte mam to bez anteny - mieszkam na wsi więc raczej nie powinno tego tyle być.

1. Zakupie dziś antene
  2. Odsunę max od zeebee
  3. Wyłacze sieć WIFI mesh

i spróbuje

Jak bez anteny to wszystko tłumaczy… RTL próbuje odczytać co się da z szumów zamiast wyraźnych pakietów.

niestety mam tylko taką do karty wifi

Podłącz pod naziemną jak masz, większość na 433 też łapie

Domowa robota.

1. Antena teleskopowa od turystycznego TV
  2. Końcówka o antetki wifi .

Podpiąłem tylko przewód “plusowy” - masę muszę czy nie. Zdjęcie poniżej.

1 polubienie

niby działa, ale czas aktualizacji z czujników jest dramatyczny i nie wiem czy sie da jakos to zmienić bo w instrukcji nic o tym nie mówią. :frowning:

To znaczy jaki jest ten czas?

Czyli działa jak się ma antenę…

@Arkop Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę, że “Pokorne cielę dwie matki ssie” :stuck_out_tongue_winking_eye:

" Przysłowie to oznacza, że „W życiu bardziej popłaca pokora i uległość niż śmiałość i niezależne wypowiadanie własnych sądów. Tak przynajmniej powszechnie się je tłumaczy.Według niektórych, można je jednak tłumaczyć nieco inaczej. A mianowicie odnoszą je do osób, które potrafią czerpać zyski z różnych źródeł, co ma być oznaką sprytu, zaradności i może zasługiwać na pochwałę"

szopen, korzystam z trzech forum przy HA.

1. ai-speaker - dziękuje Czeary za wsparcie w temacie all działa, szopen za link do tego topic
  2. arturhome
  3. supla

Tak czy inaczej , dziękuje:) tak poprostu.

1 polubienie

brakło dostępu do kompa, tak all działa , tak jak napisałem poniżej dziękuje all za pomoc. Teraz budowa anteny i moze inne pomysly.

To właśnie miałem na myśli :stuck_out_tongue:

Pochwal się postępami związanymi z ADSB na forum (obojętnie którym, w sumie myślę że takie rzeczy wszędzie mile widziane), antenka będzie potrzebna inna, ale na początek i kawałek drutu wystarczy (jakkolwiek pewnie będzie potrzebna lepsza konstrukcja np. Easy Homemade 2.4 Ghz Omni Antenna - Gumph tylko wymiary trzeba przeliczyć).

moze kogoś zainteresuje , to nie pepper ale może ktoś szuka, 54 euo z wysyłka

Jest aktualny opis uruchomienia RTL_433 w Termuxa dokładniej proot-distro i Ubuntu.

TU opis @jolka w nawiązaniu do instalacji Ubuntu na bramce:

Sprowadza się do kompilacji RTL_433 za pomocą tych poleceń:

# open Termux shell
pkg update
pkg install proot-distro
# install and login into Ubuntu overlay in Termux
proot-distro install ubuntu
proot-distro login ubuntu

# inside Ubuntu overlay install dependencies and compile the rtl_433
apt -y update
apt -y install git sudo libtool libusb-1.0-0-dev librtlsdr-dev rtl-sdr build-essential autoconf cmake pkg-config
git clone https://github.com/merbanan/rtl_433
cd rtl_433
cmake .
make
make install

Uruchomienie pakietu i sterownika poleceniami:

# From Termux shell:
# 1) manually start "SDR driver" app and in Advanced mode start the rtl_tcp server
# or start the driver automatically from Termux shell via Intent command:
am start "iqsrc://-a 127.0.0.1 -p 14423 -d 443920000 -s 1024000"
sleep 4
# 2) run the rtl_433
proot-distro login ubuntu -- rtl_433 -d rtl_tcp:127.0.0.1:14423

P.S.
Niestety nie mogę przetestować tego rozwiązania do końca, gdyż brakło miejsca na bramce DEV1.
failed to write (No space left on device)
Może ktoś chce i potrafi odchudzić na tyle pakiety repozytoriom Ubuntu, aby zainstalować potrzebne biblioteki lub użyć innej (lżejszej) dystrybucji z dostępnych pod proot-distro.

EDIT:
@macek - pełen sukces na DEV1 :partying_face: Nie zauważyłem, że w tle chodzi już Debian pod proot. Usunąłem ubuntu proot-distro remove ubuntu, wyczyściłem proot-distro clear-cache i spróbowałem kompilacji pod Debianem, który już był wcześniej zainstalowany.

Oto wynik:

4 polubienia

Uzupełnię opis uruchomienia RTL_433 na bramce AIS o automatyczne uruchomienie przy pomocy menadżera PM2.
W utworzonym katalogu rtl_433 //data/data/com.termux/files/home/rtl_433 umieściłem, stworzony na podstawie opisu z Github (link post wyżej), plik sh (skrypt).
Zawiera takie wiersze:

#uruchomienie sterownika dla przechwycenia komunikacji ze stick usb
# or start the driver automatically from Termux shell via Intent command:
am start "iqsrc://-a 127.0.0.1 -p 14423 -d 443920000 -s 1024000"
sleep 4
# 2) run the rtl_433 for debian
proot-distro login debian -- rtl_433 -d rtl_tcp:127.0.0.1:14423

Następnie w konsoli bramki wpisuję komendę dla uruchomienia skryptu przez PM2:

pm2 start ~/rtl_433/rtl_433.sh --name rtl_433 --output  /dev/null --error  /dev/null --restart-delay=150000

Po komunikacie Done sprawdzam odczyty komendą pm2 logs rtl_433

Na koniec komenda pm2 save zapisująca działanie bieżących usług, między innymi wczytanie skryptu dla uruchomienia sterownika do odczytu danych z RTL283X i wcześniej skompilowanego pod Debianem pakietu rtl_433.

Dla zainteresowanych załączam próbkę z htop na DEV1 gdzie chodzi rtl_433:

Ciekawy custom components:

1 polubienie

A co jeśli na bramce DEV zainstalowaliśmy CoreELEC i chcemy użyć RTL_433.

Nic łatwiejszego, bo pakiet jest dostarczany przez repozytorium ENTWare.
Wystarczą komendy:

installentware
opkg install rtl_433

A jak chcemy mieć podgląd działania oprogramowania przez przeglądarkę, to wpisujemy rtl_433 -F http
Port dla WebUI to 8433

Kurcze a da sie ten program do dekodowania stacji pogodowej odpalić jakoś na windows? Bo niestety nie rozumiem tego… A cel mam taki aby za pomocą SDR odbierać dane z mojej stacji pogodowej :slight_smile: Znalazłem na SDR ten sygnał i widze że moja stacja pogody jest wspierana przez ten proglem - tylko nie wiem jak go odpalić

Witamy na forum.
Da się pewnie odpalić na windzie. Możesz zrobić to na kilka sposobów.

1. Poprzez instalowanie WSL i następnie Linuxa w windzie.
    Wynik pierwszego lepszego wyszukiwania:
  1. Poprzez odpalenie maszyny wirtualnej i zainstalowanie jakiejś dystrybucji Linux w niej.
    Na przykład tak:
  1. Jest też dodatek w dla Visual Studio 2017

2. Osobiście preferuję Docker. Rodzaj wirtualizacji, który najlepiej wykorzystuje zasoby hosta, bo dzieli je wspólnie z nim.

Ciekawy przegląd możliwości instalacji:

P.S.
Polecam gorąco - wygrzeb jakikolwiek komputer i zainstaluj np Ubuntu, Mint lub coś lżejszego z innej dystrybucji debianowych Linux’ów. Zobacz sam jak wielkie i różne możliwości daje oprogramowanie open source.
apt-get install rtl-433