Alfawise, Broadlink - uniwersalny pilot/kontroler zdalnego sterowania IR

Czy ktoś z Was posiada uniwersalnego pilota zdalnego sterowania takiego jak “Alfawise KS1” lub “Broadlink RM mini 3” za pomocą którego steruje urządzeniami w domu ? Zastanawiam się czy jest możliwość aby dodać go do bramki “AI-Speaker” i głosowo strować za jej pomocą poszczególnymi urządzeniami ?

1 polubienie

Posiadam “Broadlink RM mini 3” i steruję nim za pomocą bramki AIS Samsung Smart TV oraz Soundbar-em. Niestety tylko z oficjalnej aplikacji Home Assistant, ponieważ nie posiadam jeszcze pilota do bramki a oficjalnej aplikacji AIS na iOS jeszcze nie ma. Ale ogólnie to sprawuje się bardzo dobrze.

Podłączyłem BroadLink RM Pro RF 433 i IR w ustawieniach jako switch i struję wszystkimi urządzeniami IR oraz RF głosowo.

@Iron
Czy mógłbyś opisać w jaki sposób skonfigurowałeś “Broadlink” w bramce “AI-Speaker” aby móc za jej pomocą sterować głosowo urządzeniami podłączonymi w “Broadlink” ? Mam co prawda “Alfawise KS1” ale mam nadzieję że konfiguracja będzie podobna.

Podpinam sie pod to pytanie. A jesli jeszcze ktos mialby bramke Broadlink RM3 Pro i potwierdzilby ze dziala sterowanie urzadzeniami po RF to juz w ogole bylaby rewelka :slight_smile:

switch.yaml

• platform: broadlink
    host: 192.168.2.xx
    mac: ‘78:0f:77:63:xx:xx’
    type: rm2_pro_plus
    timeout: 15
    retry: 5
    switches:
    tv_sony:
    friendly_name: “Telewizor”
    command_on: "JgDgAFASKBMVEigTFRIoExUSFRMoEhUTFBMUExUAA0tQEigTFRIoExUSKBMVEhUTKBIVExQTFBMUAANMUBMoEhUTKBIVEygSFRMUEygTFBMUExQTFQADTE8TKBMUEygTFBMoExQTFBMoExQTFRIV>
    command_off: "JgDgAFASKBMVEigTFRIoExUSFRMoEhUTFBMUExUAA0tQEigTFRIoExUSKBMVEhUTKBIVExQTFBMUAANMUBMoEhUTKBIVEygSFRMUEygTFBMUExQTFQADTE8TKBMUEygTFBMoExQTFBMoExQTFRI>

Analogicznie dla innych urządzeń IR i RF

A w jaki sposob uzyskales kody IR/RF?

Broadlink Manager pod Windows lub Androida albo RM Plugin Lite pod androida. Opcja Learning mode.

@Iron

Właśnie zamówiłem BrodLink Pro tylko nie bardzo rozumiem jak dodałeś BroadLink do naszej bramki ?

Dodaj w pliku switch.yaml:

- platform: broadlink
  host: 10.10.1.210  # ustaw IP broadlink'a
  mac: 'XX:XX:XX:XX:XX:XX'   # ustaw MAC broadlink'a
  switches:
    # Działa na większości telewizorów Philips:
    tv_phillips:
      friendly_name: "Philips TV"
      command_on: 'JgAcAB0dHB44HhweGx4cHR06HB0cHhwdHB8bHhwADQUAAAAAAAAAAAAAAAA='
      command_off: 'JgAaABweOR4bHhwdHB4dHRw6HhsdHR0dOTocAA0FAAAAAAAAAAAAAAAAAAA='

i oczywiście podlinkuj go w configuration.yaml:

switch: !include switch.yaml

po restarcie powinieneś mieć dostępne nowe usługi broadlink.learn i broadlink.send:

Tak jak pisał @Iron do uczenia najlepiej używać Broadlink Manager pod Windows (link do apki w poniższym temacie):

Kilka kliknięć i można “skopiować” swojego pilota do takiej postaci:

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić gotowy konfig dla wzmacniacza Onkyo oraz pilota do NC+

2 polubienia

@Sebastian

Myślę, że jutro dotrze do mnie przesyłka i będę działał. Jak coś to zgłoszę się o pomoc. Za co z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mam bramke RM2 Pro, niestety nie dziala uczenie kodow (przynajmniej RF - IR nie probowalem) za pomoca Broadlink Managera. Bramka jest wykrywana, moge sie do niej podpiac, klikam “Learn new command”, wciskam przyciski sparowane z bramka ale BM nic nie wykrywa :frowning: Ten sam problem jest gdy probowalem uzyc narzedzi developerskich pod HA (i pod AIS).
Wiem ze to nie jest problem stricte zwiazany z AIS ale moze ktos sie spotkal z podobnym przypadkiem?

Mam to samo ale udało mi się to rozwiązać dzięki Androidowi :slight_smile:
Zakupiłem RM Plugin Lite i nim odczytałem kody pilotów RF np. opcją MACRO LIST, ADD MACRO/ADD CODE / (LEARN NEW CODE/RF), później w trybie HTTP Bridge - odczytuję na kompie kody - można też użyć MQTT Client i od razu do Jolki wysyłać.

Witam.

@Iron
@Sebastian

Wreszcie dotarł do mnie pilot Broadlink RM pro+.
Po skonfigurowaniu dopisały się kody z pilota Harmony . Tylko teraz mam problem z dopisaniem ustawień do bramki. Wasze opisy się różnią, bo na koniec kodu z pilota jest =" a w drugim >
Więc już nie wiem jak mam to zapisać. Co bym nie zapisał to mi pokazuje taki błąd:

Error loading /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/configuration.yaml: ‘utf-8’ codec can’t decode byte 0x91 in position 53: invalid start byte

więc jaki jest poprawny zapis w pliku switch.yaml… ?

pozdr.

- platform: broadlink
  host: 192.168.x.xxx
  mac: 'xxxxxxxxxxx'
  type: rm2_pro_plus 
  retry: 5
  switches:
tv_sony:
  friendly_name: "Telewizor"
  command_on: "JgDgAFASKBMVEigTFRIoExUSFRMoEhUTFBMUExUAA0tQEigTFRIoExUSKBMVEhUTKBIVExQTFBMUAANMUBMoEhUTKBIVEygSFRMUEygTFBMUExQTFQADTE8TKBMUEygTFBMoExQTFBMoExQTFRIVEhUAA0pREygTFBMoExQTKBMUExQTKBMVEhUSFRMUAANMTxMoExQTKBMUEygTFRIVEikSFRMUExQTFAADTFASKBMVEikSFRIpEhUTFBMoExQTFBMUExUAA0xOFCcTFBQnFBMUJxQTFBMUJxQTFBQTFBMUAA0FAAAAAAAAAA"

tv_sony_ok:
  friendly_name: "Telewizor OK"
  command_on: 'JgCMAEwWJRYSFSYVEhUSFSYVJhUlFhEWEhUTFBMAAzpOFCYVEhUmFRIVEhYlFSYVJRYSFRMUEhYRAAM8TBYlFhEWJhURFhEWJhUlFiUVExURFhIVEgADO0wWJhQSFiUWEhURFiUWJRYmFBIWEhURFhIAAztNFSUWEhUmFRIVEhYmFCYVJRYSFRIVExUSAA0FAAAAAAAAAAAAAAAA'

U mnie taka konfiguracja jak powyżej działa. Dla kodów IRda i RF 433.
Wkleiłem jako tekst sformatowany. Może być " a działa też ’ Nie zawsze jest = . Jeśli kod się różni znacząco to widocznie narzędzie którego używasz dekoduje w innym formacie i trzeba kod przekonwertować na base64. Można to zrobić online: http://en.1mu.info/tools/hexbase64.html

Kod odczytany narzędziem RM Plugin Lite wgranym do telefonu.
Odczytujemy np. na kompie po włączeniu HTTP Bridge pod adresem http://IP_KOMÓRKI:9876/codes b205340027120d2b27120e2b0d2c0d2b0d2b0d2b0d2b26120e2b0d2b271226130d2b0d2b0d2b0d2b0e2b26120d2b0e2b27120e2b0d00018d00000000

Kod po konwersji do base 64:
sgU0ACcSDSsnEg4rDSwNKw0rDSsNKyYSDisNKycSJhMNKw0rDSsNKw4rJhINKw4rJxIOKw0AAY0AAAAA

Ten kod wklejamy w sekcje switch command_on:

Przy okazji znalazłem jeszcze takie narzędzie ale nie testowałem go: https://github.com/lbschenkel/broadlink-bridge#usage-in-home-assistant

Tutaj jest podobny manual do mojego tylko zalecają użyć e-control do nauki kodów. Można i tak ale w RM Plugin Line w opcji Macro można też nauczyć kodów.

Android device required
1. Install Broadlink e-control app from Play store
2. Learn your remotes as per normal instructions using e-control.
3. Tap the burger settings and tap ‘Share’. Tap 'Share to other phones in WLAN. Tap Cancel.
4. Install RM Plugin Lite from Play Store
5. Tap on Device List to import Broadlink device config that was previously shared.
6. Enable HTTP bridge
7. Navigate to [http://androidipaddress:9876/ ](http://androidipaddress:9876/) 11
8. Find Code List and click on the link.
9. Find the code(s) you require.
10. Use a Hex to base64 converter to encode your codes for HA ([http://en.1mu.info/tools/hexbase64.html ](http://en.1mu.info/tools/hexbase64.html) 21)
1 polubienie

Myślę, że tu na razie nie chodzi o kody. Pokazują mi się błędy, co bym nie wpisał z Waszych ustawień. Teraz mam taki po zmianach od kolegi @Iron :slight_smile:
Error loading /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/configuration.yaml: while parsing a block collection
in “/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/switch.yaml”, line 1, column 1
expected , but found ‘?’
in “/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/switch.yaml”, line 8, column 1

Już nie mam pojęcia co i jak robię źle. POMOCY !!!

Mój kod jest w postaci base 64…

Sprawdź wcięcia. Powinny być tak jak na screenie:

@Iron

po dokonaniu zmian tak ja mi pokazałeś. Mam teraz taki błąd:

Component error: customize - Integration ‘customize’ not found.
Invalid config for [switch.broadlink]: [tv_thomson_ok] is an invalid option for [switch.broadlink]. Check: switch.broadlink->switches->tv_thomson->tv_thomson_ok. (See ?, line ?).

Wklej swoją sekcję switch to coś poradzimy :slight_smile: