Witam router ma zużycie procesora 100% i co jakiś czas rozłącza się tzn pracuje z podłączonymi urządzeniami ale brak możliwości wejścia na stronę konfiguracji 192.168.1.1.
A drugie pytanie co zrobić aby urządzenia podłączyły się z nowym routerem bez parowania tzn mam zmienić ssid oraz hasło jaki miał stary router ?
Tak ustawić ssid i hasło stare !!! Testowane Router zrestartowany do ustawień fabrycznych
Zablokowałem dostęp przez parential block
Zmieniłem hasło ale to nazwa -urzadzenie łączy się nawet jak ma zmienione hasło Nie mam takiego urządzenia w sieci jak to wywalić i zablokować dostęp do sieci ? To zużywa 100% procesora routera po zablokowaniu spadło na 20%
Shenzhen bilian electronic CO L
Zablokowane wireless MAC filtr tutaj się dodaje urządzenia do zablokowania router działa już poprawnie.
Dziękuję ale wyłączanie urządzeń nie ma sensu mam 4x tasmota , telewizor podłączony tylko jako wake on lan, pc i 2 telefony.
Użyłem aplikacji Asus router do skanowania i wyłączenia.
Myślałem że mi takie coś się nie przytrafi ale kiedyś kolega mówił że zgasł mu telefon przez chwilę i zaraz po tym fakcie miał trochę opróżnione konto bankowe.
Skoro na 100% to nie Twoje urządzenie to poważna sprawa, a Twoje rozwiązanie czyli niezmienianie hasła i zablokowanie tylko tego urządzenia nie jest rozwiązaniem.
Przy 8 urządzeniach zmiana haseł to kilka minut, a juz na pewno zastanowiłbym sie mocno nad zmianą routera.
Mam kamerę po wi fi ale opisane że kamera.Po zablokowaniu tego kamera działa.Moze ktoś chińczyk używał jakiegoś oprogramowania do podglądu z tej kamery
Może ustalmy szczegóły - zmieniłeś oczywiście hasło do WiFi (klucz sieci)?
(bo wcześniej wspominałeś też o niemożliwości logowania do GUI routera)
I tylko to? tzn.nie zmieniłeś równocześnie SSID na inny?
Jakkolwiek - jeśli po zmianie klucza WiFi urządzenie nadal się łączy, to nie ma cudów - albo jest podpięte kablem, albo to jest komputer czy telefon z którego robiłeś zmiany ustawień tego routera i w nim też zmieniłeś klucz sieci.
Wydaje się, że nie ma szans na “włamanie instant”, ale powinieneś bezwzględnie wyłączyć WPS na routerze (bo jego klucz mógł nie ulec zmianie mimo zmiany jawnego hasła).
A jeśli to niemożliwe to zmień też SSID. (i wywal router w kubeł jeśli nie istnieje dla niego jakieś alternatywne firmware np. openwrt)
Ale przecież to nie musi być kamera - karta sieciowa z MAC-adresem zarejestrowanym na tego producenta może być w czymkolwiek
Jak zmieniłem hasło to żadne urządzenie nie było podłączone do routera oprócz mojego PC oraz tego urządzenia dziwnego.
Jak router był obciążony na 100% to nie szło się zalogować
Teraz już nie wiem co pomogło restart do ustawień fabrycznych czy zmiana klucza czy blokada tego urzadzenia
Do routera.Po restarcie routera logowalem się szybko i jak “to” łączyło się z siecią to zużycie było 100% i wywalało mnie że strony routera
Zmiana SSID pomogla
Tak odpowiadasz po jednym słowie, jaki model, screen interfejsu listy dhcp no cokolwiek więcej.
Chyba że uważasz problem za rozwiązany, a my Ci zawracamy głowę ?
@szopen przy okazji sie zapytam, bo może będziesz potrafił mi podpowiedzieć
Mam regułę, że wszytsko spoza LAN nie ma odstępu do LAN
Czyli co jakiś facebook chce nawiązać połączenie?
Nie rozumiem, jak to niby działa, gdzie dodatkowo przed mikrotikiem stoi funbox z ustawieniami firewalla defoultowymi
Aktualnie na liście mam swoje tylko urzadzenia więc nie widzę sensu tutaj wklejać
A router mam RT AC 57U v3
Zeskanuje jak będę miał więcej czasu narazie jestem bez PC