Czesc, mam potrzebe dosc nietypowej konfiguracji. Chce aby bramka AIS byla podpieta rownoczesnie do dwoch routerow. Do jednego podpinam sie po kablu, do drugiego po ethernecie.
Co zauwazylem - jesli najpierw podebne kabel, to bramka nie jest w stanie podlaczyc sie do sieci WiFi. W momencie gdy odebne kabel, polaczenie do sieci WiFi nastepuje blyskawicznie. Pozniej oczywiscie moge podpiac kabel ethernetowy i obydwa interfejsy dzialaja poprawnie. Aczkolwiek jest to dosc irytujace.
Z pewnych powodow mam dwie sieci o roznych SSID i roznej adresacji. Jolka ogolnie radzi sobie w tej sytuacji poza samym etapem podlaczania sie do sieci WiFi, gdy mam wpiety kabel. Jest to mega upierdliwe, bo gdy resetuje Jolke, musze podchodzic do bramki, wypinac kabel ethernetowy i po podpieciu sie do WiFi znow go podpinac.
@jolka, jak to wyglada z Waszej strony? Spotkaliscie sie z powyzszym problemem, jest to cos co mozna naprawic czy tez moze, jak mawial klasyk, “It’s not a bug, it’s a feature”?
Nie obsługujemy 2 interfejsów sieciowych jednocześnie… to może generować zbyt wiele błędów… pod jakim IP miał by być broker MQTT, serwery FTP, SSH, HA w sieci. Jak się łączyć z bramką z aplikacji mobilnej itd…
Jeżeli jest tu jakiś błąd to taki, że udaje Ci się (nie wiem na jak długo) jednocześnie mieć dwa interfejsy sieciowe na bramce i połączenia (z WiFi i Ethernet).
To co robimy to bramka IoT a nie router bezprzewodowy
LOL Moze mam jakas dziwne bramke ale jedyne co sie zgadza z Waszym postem to wyswietlany adres IP Faktycznie, jesli odepne kabel, to wyswietla sie IP z interfejsu wlan0. Jesli podepne kabel, wyswietla sie IP z interfejsu eth0.
Odnosnie calej reszty, moje doswiadczenia sa zupelnie inne
podpiecie WiFi nie powoduje rozlaczenia kabla, podpiecie kabla nie powoduje rozlaczenia WiFi. Moj komentarz jest poparty rezultatem polecen ifconfig oraz ping a nie wyswietlanym adresem IP (screenshot ponizej)
nie zauwazylem problemow ze stabilnoscia. Jedyny problem jaki mam to problem opisany przeze mnie w oryginalnym poscie
MQTT, ssh, ftp oraz HA (czy tez frontend AIS) dzialaja na obydwu interfejsach
mobilna apka AIS i HA tez dzialaja z obydwoma adresami IP
Przyznam sie szczerze, nie rozumiem czemu obsluga dwoch interfejsow mialoby stanowic problem i generowac zbyt wiele bledow. Jest to normalna funkcjonalnosc na wielu urzadzeniach z rownoczesna obsluga WiFi oraz LAN.
Ponizej screenshot pokazujacy ze obydwa interfejsy sa aktywne i pingowalne w sieci (moj laptop tez jest podpiety do obydwu sieci)
Rozumiem zatem ze moj przypadek to jest nieudany feature z Waszej strony? Wiec moze po prostu usuniemy moj post, ja juz nie bede wiecej wracal do tego tematu, ale chcialbym zebyscie nie “naprawiali” tej funkcjonalnosci
Spoko, nie ma co usuwać postów ani nie zamierzamy tego działania usuwać/poprawiać.
W dokumentacji piszemy, że trzeba się podłączyć do WiFi lub Ethernet.
Ale oczywiście opcja WiFi i równocześnie Ethernet nie jest nigdzie udokumentowana i wspierana
To jesli juz chcemy podkreslic spojnik, nalezaloby uzyc wyrazenia albo-albo (alternatywa rozlaczna XOR) zamiast slowa lub (ktore jest suma logiczna OR / alternatywa nierozlaczna). Ale to juz taki polonistyczny off-topic
A najlepiej byloby napisac wprost ze rownoczesne polaczenie WiFi oraz Ethernet nie jest wspierane.
Tak i nie Na obydwu routerach mam internet ale mam jedno lacze internetowe. Po prostu obydwa routery sa podpiete do routera, ktory dostalem od kablowki.
No tylko po co podłączać urządzenie z którym łączą się urządzenia na różnych adresacjach IP… to tylko stwarza problemy… Jolka nie ma być routerem tylko bramką…
Rownoczesne wykorzystanie dwoch interfejsow sieciowych nie jest niczym niespotykanym, jest obslugiwane przez Linuxa i jego pochodne (i nie tylko).
Mozemy zakonczyc ten temat? Wmawianie iz uzywam Jolki jako routera lub tez pisanie o rzekomych problemach, ktorych nie mam, nie wnosi wartosci merytorycznej do tej dyskusji.
Temat wyjasniony z zaloga AIS i tyle. EOT z mojej strony, nie chce zeby ten watek stal sie flajmem
Wiem ze nie jestem konsekwentny to mial byc EOT Chcialem tylko poinformowac ze po ktorejs z ostatnich aktualizacji ukryty feature przestal dzialac. Nie ma mozliwosci aby bramka byla rownoczesnie podpieta do dwoch interfejsow sieciowych W praktyce sytuacja wyglada nastepujaco
wciaz nie ma mozliwosc zalogowania sie do sieci wifi gdy jest wlozony kabel - musze go fizycznie wypiac, aby wifi zatrybilo
w momencie kiedy juz jestem podpiety po wifi i podepne kabel, wifi sie automatem rozlacza
Rozumiem ze tak ma byc, wiec moj post ma tylko i wylacznie cel informacyjny