Witam,
Na początku miałem podłączona bramkę DEV3 przez LAN i wszystko grało, aktualnie nastąpiła chwilowa zmiana routera od dostawcy internetu i mam niedobór LANów, więc jestem zmuszony podłączyć bramkę przez WiFi - w późniejszym czasie i tak miałem to w planie z racji zmiany docelowego miejsca.
Odkąd odłączyłem LAN i wpisałem hasło WIFi zaczęły się schodki. Na początku wcale nie mogłem połączyć się z Wi-Fi, więc przywróciłem ustawienia fabryczne, działało z tydzień. Od paru godzin mam problem, ponieważ samoczynnie wyłącza WiFi i przy próbie ponownego włączenia nie zdąży znaleźć sieci i przełącznik wraca na lewą stronę “off”. Czy to w ustawieniach androida, czy z ustawień wifi aplikacji.
Czy przyjmujesz założenie, że winna może być Twoje sieć a nie bramka? Proponuję na początek ustawić na sztywno adres IP w Androidzie, tak aby pominąć przyznawanie go przez Twój serwer DHCP.
Ustawiałem wcześniej na sztywno, ale i tak dostawała z DHCP. Jak odlacze dekoder i posępne LAN pod bramkę wszystko jest ok.
WiFi w bramce wcale się nie uruchamia, a podczas próby wejścia w ustawienia wifi/android łapie strasznego laga. Po wejściu w sieć zmieniam przełącznik WiFi na ON - bramka zaczyna szukać sieci (nie wyświetla żadnych dostępnych) i przełącznik WiFi zmienia pozycję na OFF. I tak w kółko. Kabel LAN w tym czasie wyjęty.
Tego nie rozumiem, jak to możliwe? Jeśli ustawisz na sztywno adres IP w Andku i na swoim routerze (czy gdzie tam masz serwer DHCP) przypiszesz przydzielenie tego adresu na sztywno do bramki po MAC, to musi się połączyć. Jeśli e opcje nie działają, to może masz w pobliży na tyle duże zakłócenia radiowe, że zwyczajnie połączenie jest zrywane. Tym bardziej, że wspominasz powyżej:
Kolejną kwestią jest fakt, że
Może ten nowy router ma coś w swoich ustawieniach co nie pozwala na połączenie bramki.
Wszystko wskazuje na to, że problem leży w konfiguracji Twojej sieci a nie bramce.
P.S.
Na Twoim miejscu już bym czekał na paczkę ze switch za tych parę PLN.
Działało na tym routerze tydzień. Nie mam dostępu do routera - Vectra blokuje dostęp przez osoby 3 (na szczęście zdążyłem odstąpić od umowy).
Ustawiłem raz jeszcze sztywne IP, podłączyłem LAN i załapał moje IP.
Switch będzie, bo stworzę nowa sieć w domu, ale to nie zmienia faktu, że coś nie działa prawidłowo.
Czy bramka nie powinna wyświetlić chociaż sieci? Może chciałbym dać jej dostęp np z telefonu chwilowy, a nie mam jak.