Mesh, router, AP - wymiana doswiadczeń z WiFi

Siema wszystkim. Wiem ze w pierwszym poscie obiecalem test Fritz!Box, jakos mi sie zapomnialo - sorki.
Z kilku przetestowanych rozwiazan, Fritz jest dla mnie najlepszy aczkolwiek nie-idealny.

Konfiguracja
1x FritzBox 7530 (na 1. pietrze) + 2x Fritz!Repeater 1200 (parter oraz drugie pietro). Polaczenie bezprzewodowe. Calosc kosztowala mnie 1000zl na allegro, w oficjalnym sklepie Frtiz.

Zalety

• bezproblemowa instalacja (w ramach testow usuwalem wezly mesha i dodawalem jeszcze raz - za kazdym razem instalacja byla bezproblemowa)
  • wszystkie laptopy/tablety/telefony ma dostep do netu od razu po zalogowaniu sie, brak komunikatow typu "podlaczy do sieci, brak internetu’
  • brak bialych plam, dobry zasieg w calym domu
  • rownoczesne odtwarzanie netflixa na 2 telewizorach, tiktok/youtube na komorce oraz videkonferencja na skype - bez zadnych problemow, nic sie nie przycina
  • prosty interfejs webowy, latwosc konfiguracji (zmiana nazwy, zmiana adresu IP, ustawienie adresu IP na sztywno)
  • dzialajacy od strzala lokalny DNS - wreszcie nie musze pamietac adresow IP urzadzen :slight_smile:
  • port USB, mozna podpiac dysk zewnetrzny
  • apka na telefon jest spoko - prosta i funkcjonalna. Przy czym konfiguracje (typu zmiana nazw, przypisanie IP na stale) oczywiscie lepiej sie robi przez panel www - ale wlasnie czegos takiego szukalem :slight_smile:
  • prawie (*) wszystkie urzadzenia dzialaja stabilnie, nie traca zasiegu
  • prosty / przejrzysty mechanizm kontroli rodzicielskiej i blokowania adresow/urzadzen
  • zasieg poziomy jest OK
  • fajny patent - zarowno panel www jak i aplikacja, wyrozniaja urzadzenia w sieci, ktore maja interfejs uzytkownika na porcie 80
  • 4 porty ethernet, 1 sluzy jako WAN, wiec 3 do dyspozycji jako porty LAN. Oczywiscie mozna podpiac huba zeby podpiac wiecej urzadzen po LANie :slight_smile:
  • jesli ktos lubi statystyki, to bramka jest wykrywana przez HA, zatem Jolka moze generowac wykresy transferu
  • jesli ktos ma VoIP, bramka FritzBox dziala tez jako bramka VoIP. Wg instrukcji mozna wtedy nawet zmieniac konfiguracje sieci poprzez telefon - nie testowalem, nie wiem czy kazdy telefon czy np tylo telefony zgodne ze standardem DECT. Nie wiem, nie sprawdzalem, podaje tylko jako ciekawostke

Wady

• (*) najpowazniejsza wada - moje kamerki (Xiaomi, Digoo, Wyze, Neos) nie bardzo lubia Fritza. Jako jedyne urzadzenia znikaly mi z sieci WiFi. Xiaomi/Digoo maja oryginalny firmware, Wyze/Neos zmodyfikowane, zeby wystawialy strumien rtsp. Poddalem sie, podpialem je do routera Xiaomi i wszystko ladnie smiga (poza tym, ze Jolka ma lekkie problemy z rownoczesnym uzywaniem WiFi i LAN)
    Powyzsze problemy dotyczyly tylko kamerek. Inne urzadzenia, typu zarowki, tasmy ledowe, przelaczniki, dzialaja bez problemu
  • kontrola rodzicielska moglaby byc bardziej rozbudowana - np jest jest tylko jedna, globalna, lista adresow zablokowanych. Wiec nie ma np opcji aby blokowac rozne strony w zaleznosci od urzadzenia. Ale jak pisalem - konfiguracja jest mega prosta wiec cos za cos

Ciekawostka - pierwotnie mialem jeszcze dodatkowo 2 wzmacniacze Fritz!WLAN 310. Zauwazylem ze urzadzenia w ich poblizu byly mocno niestabilne. Odlaczylem te dodatkowe wzmacniacze, pozostalem tylko przy oryginalnym zestawie, sytuacja sie poprawila znaczaco.

1 polubienie