Witam wszystkich serdecznie.
Ponieważ jestem laikiemw tych sprawach chciałbym stworzyć ID z AIS Dev3, ale zupełnie nie wiem od czego mam zacząć, z czym to ugryźć. Chce na początku zbudować odpowiednią sieć domową - jak większość, 1 odizolowana dla gości, 2 do urządzeń IoT, 3 telewizory telefony pcty.
Trochę poszukalem i widze, że większość z Was buduje system internetu z UniFi(?), która zresztą wielkość poleca, więc zacznę kompletować sprzęt. Tylko u mnie instalacja wygląda tak:
Na piętrze mam modem światłowodu + iptv, z którego wychodzą RJ45 na tv, dekoder, konsole + leci jeden na poddasze, do kolejnego routera, do którego są podpięte 2PC+ wychodzi jeden RJ45 na parter, gdzie znów są podłączony TV, Dekoder.
Idąc takiem tokiem rozumowania bym potrzebował router:
- piętro = Router UniFi - DSG? - Switch Flex mini lub więcej, bo aktualnie i tak brakuje mi portów, a dojdzie AIS
- poddasze = Switch Flex mini - jakiś AP?
- parter Switch Flex - AP?
Dodatkowo gdybym chciał pozbyć się modemu operatora, dochodzi kolejny AP na piętro?
Łącznie:
1x router
3x Switch
3x AP?
Czy coś potrzebuje jeszcze żeby mi to działało jak należy? Na jakie sprzęty szczególnie polecicie? Ewentualnie czy mogę wykorzystać 3routery, np archery i ogarnę to?
Oraz będę potrzebował pomocy z konfiguracją tego wszystkiego, bo nie rozumiem tych VLANow TAGow, może mi się uda jak wejdę w ustawienia, ale chcę to zrobić porządnie, a sam pewnie spapram
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!