Mam problem polegający na tym, że przełączniki zigbee przestały wyłączać światło na ściemniaczach zigbee. Wyłączanie jest możliwe nadal z poziomu panelu AIS ale ręcznie już nie albo z dużym opóźnieniem (kilkudziesięciu sekund). Losowo. Dodatkowo, nie zawsze mogę sterować innymi żarówkami podpiętymi do switchy (często, też losowo)
Konfiguracja wygląda tak:
mam wrażenie, że błędnie przedstawiły się switche jako routery (są to modele bez N, a jak gdzieś czytałem, takie nie mogą być routerami). Ktoś ma pomysł, co to może być i jak rozwiązać?
Switche:
Lonsonho QS-Zigbee-D02-TRIAC-L
Tomek.
Myślałem, że to jeszcze nie jest rozbudowana sieć Zamówiłem rano Conbee i czekam na dostawę, ale chciałbym jakoś móc włączać światło w pokojach.
Pytanie, jak zrobić z routera zwykłe urządzenie.
Ze strony Z2M zniknęły informacje czy urządzenie jest routerem, aby urządzenie było routerem musi być cały czas zasilane, musi mieć podłączony przewód neutralny.
Typ urządzenia jest raportowany w logach - Finding out the type of your device oraz można sprawdzić w GUI Z2M, dla przykładu ten sam moduł ale z N
jest routerem:
Jeśli te DIMMERy pracują w układzie bez N - to są zależne od stale podłączonego obciążenia - LED lub coś. Na nich musi odłożyć się spadek napięcia od 3V do kilkunastu V gwarantując im tym samym “stałe” zasilanie. Czasami polepsza sprawę “Kondensator do świetlówek energooszczędnych i żarówek LED - KS-1 Ospel - e-Ospele” taki kondensator. Przy mało stabilnym zasilaniu nie wiadomo jak zachowa się część nadawczo-odbiorcza zigbee - może działać komunikacja radiowa, ale już naciśnięcie przycisku powoduje takie obciążenie wewnętrznego zasilacza że układ głupieje. Ps. jak będziesz grzebać przy nich - chętnie zobaczę fotki PCB - cóż tam ciekawego mają.
Wygląda na to, że moje, choć bez N, też są routerami (tak są opisane). To co sie dzieje - po dokładniejszym sprawdzeniu - nie wygląda mi na problem z samym ściemniaczem (ten może być obsługiwany z konsoli AIS) a z obsługą przycisków: [Switch-P6Z-Salon]
device/0x8xxxxxxxxx) 0x8xxxxxxx (0x08A3) TuYa [TS0044]
Przyciski meldują się do ściemniaczy jako routerów i nie ma z nimi komunikacji