Dziękuję za odpowiedź. Licznik mam blisko bramki, więc jeżeli jest taka możliwość to wolałbym połączyć go bezpośrednio po kablu, a nie używać do tego osobnego urządzenia i WiFi.
Co do Ais USB Bridge to próbowałem go użyć, ale nie wykrywał podłączonego konwertera (mam taki
oparty na CH340). Do bramki podłączony mam HUB USB z wpiętym Conbee II, Arduino Mega (MySensors Serial Gateway) i donglem od pilota. Ais USB Bridge łączył się z portem od Arduino. Nie dało się nic zmienić w aplikacji. Może coś robię źle?
Żeby podłączyć ESP8266 do licznika będzie potrzebny jakiś konwerter? Bo z tego screena, którego załączyłeś wygląda to tak, jakby się podłączało bezpośrednio.
Z mojego zrzutu, to tak na szybko wgrałem od AIS tasmota-sensors.bin dla sprawdzenia czy obsługa tego licznika jest w tej standardowej binarce i nie trzeba dodatkowo nic kompilować…
To przy komunikacji z mikro-kontrolerami przy komunikacji USART (synchroniczna).
@Sebastian może podpowie, czy można podłączyć tego typu konwerter RS485/USB z CH340 do DEV3? W sumie sterownik do tak popularnego układu powinien chyba być na bramce…
EDIT:
Jeśli sterownika nie ma w jądrze, to może dostarczyć i obsłużyć go aplikacja…
Może taka?
Uruchomiłeś u siebie tę apkę Usb Serial Port IoT Gateway?
U mnie się crashuje po około minucie od kliknięcia start.
Z kolei ta druga nie ma wyboru urządzenia. Chce mi się podłączyć do Conbee
Konwerter CH340. Walczę żeby go podłączyć przewodowo, bo nie chcę kolejnego urządzenia wifi, które będzie spełniało rolę wyłącznie pośrednika między licznikiem a bramką dev3. Zwłaszcza, że odległość to kilkadziesiąt centymetrów.
Sprawdziłem przeróżne aplikacje jakie znalazłem w internetach, żadna nie pozwala na rozpoznanie CH340. Wszystkie inne układy jakie mam na warsztacie, typu CP2102, FT232R są prawidłowo rozpoznawane. Nie ma sterownika w jądrze Androida na bramce. Nie mam kompetencji aby kompilować nowe jądro z tym sterownikiem czy tworzyć aplikację dla niego.