Dziękuję za odpowiedź. Licznik mam blisko bramki, więc jeżeli jest taka możliwość to wolałbym połączyć go bezpośrednio po kablu, a nie używać do tego osobnego urządzenia i WiFi.
Co do Ais USB Bridge to próbowałem go użyć, ale nie wykrywał podłączonego konwertera (mam taki
oparty na CH340). Do bramki podłączony mam HUB USB z wpiętym Conbee II, Arduino Mega (MySensors Serial Gateway) i donglem od pilota. Ais USB Bridge łączył się z portem od Arduino. Nie dało się nic zmienić w aplikacji. Może coś robię źle?
Żeby podłączyć ESP8266 do licznika będzie potrzebny jakiś konwerter? Bo z tego screena, którego załączyłeś wygląda to tak, jakby się podłączało bezpośrednio.
Z mojego zrzutu, to tak na szybko wgrałem od AIS tasmota-sensors.bin dla sprawdzenia czy obsługa tego licznika jest w tej standardowej binarce i nie trzeba dodatkowo nic kompilować…
To przy komunikacji z mikro-kontrolerami przy komunikacji USART (synchroniczna).
@Sebastian może podpowie, czy można podłączyć tego typu konwerter RS485/USB z CH340 do DEV3? W sumie sterownik do tak popularnego układu powinien chyba być na bramce…
EDIT:
Jeśli sterownika nie ma w jądrze, to może dostarczyć i obsłużyć go aplikacja…
Może taka?