Co ma robić AIS w z Twoim przypadku?
Może po prostu użyj tylko wspólnego MQTT brokera.
Edit: Sorki nie doczytałem. Polecenia głosowe i odtwarzanie ogarniesz. Encje które na HA są z innych integracji musisz udostępnić po mqtt, nie wiem tylko czy wszystkie typy można tak udostępnić.
Ok, a moje drugie pytanie:
Czy zadziała połączenie między ASI a HA poprzez Remote Home-Assistant
Edit: Chyba jednak nie ma szans.
Spróbuj po mqtt, ale zapewne będę miał pytania co do konfiguracji.
Edit: po dodaniu do mosquitto.conf
connection most-do-HA
address 10.0.0.7:1883
remote_clientid bramka-ais-dom-1
remote_username homeassistant
remote_password hasło
topic # in 0
topic # out 0
dodał się przełącznik xiaomi aquara do AIS które mam w HA , ale stan jest jako niedostępny, bateria itd. też, jak przełączam to status w AIS również się nie zmienia, co muszę jeszcze dodać?
Dodałem MQTT Eventstream i MQTT Statestream, ale nie pokazuje mi w drugiej instancji HA encji z Satela i ESPHome. Na brokerze są stany, ale jako encje nie pokazują się? Czy dla każdego muszę ręcznie tworzyć encję z platform: MQTT itd?
Ok, więc tak, informacja z HA jest wysyłana o moich czujnikach do MQTT i dalej do AIS, natomiast AIS nie dodaje nowych urządzeń bo nie dostaje informacji konfiguracyjnej z HA.
Ze względu że mój podstawowy system oświetlenia jest dodawany poprzez node-red - MQTT do HA i AIS
(tworzę nowe urządzenia i encje) postanowiłem wysłać z node-red poprzez MQTT informację o utworzeniu czujników.
Po wysłaniu informacji config urządzenie jest dodawane do AIS i już dalej pobiera sobie dane np: o temperaturze z HA poprzez MQTT
Sory, nie mam ostatnio czasu na zabawy konfiguracyjne.
Co do mojego poprzedniego wpisu to niestety nie działa to taj jakbym chciał, podczas tworzenia encji czujnika z node-red poprzez mqtt czujnik tworzy się z AIS ale również tworzy się w HA chociaż już tam jest, nic nie daje podanie takiego samego entity_id, i tak nowy czujnik jest tworzony.
U mnie działa jeden mqtt na HA gdzie podłączona jest bramka AIS, może tworząc dwa mqtt i wysyłając plecenie tworzenia czujnika tylko do AIS było by ok.
Ja zrobiłem taki mostek z DEV3 do DEV1 i na DEV1 mam własnie takie same objawy.
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją.
Wpis w mosquitto.conf # Most do AIS dom DEV1 connection dev1-bridge address 172.16.144.6:1883 remote_clientid bramka-ais-dom-dev3 topic # in 0 topic # out 0
Pewnie jak zwykle czegoś nie doczytałem ale może @jolka podpowiesz?
Wydaje mi się, że problem jest właśnie w tych mostach (może kwestia tych topicow i innych podobnych konfiguracji). Mam identyczne objawy - “przełączniki zmieniają stan ale zaraz wracają na OFF”.
Dlaczego tak myślę - po moich testach:
nie udało mi się z z sukcesem połączyć za pomocą mostów czegokolwiek,
w przypadku Supli - lokalna Supla i w .env parametry do połączenia z MQTT na bramce AIS - działa bezbłędnie już parę dni (100% działania).
w przypadku integracji AIS do Supli publicznej - zrobiłem w configuration.yaml wg tego poradnika >>> - działa bezbłędnie również (100$% działania).
chcę na bramce_2 odczytywać stan off/on z czujnik otwarcia, który na bramce_1 obsługiwany jest poprzez zgbee2mqtt
Zrobiłem most z bramki_1 do bramki_2 a w nim topic zigbee2mqtt/# out 0 i na obydwu bramkach stany są poprawnie i identycznie odczytywane, co widać w programie MQTT Explorer
Ale na bramce_2 nie mam encji tego czujnika i nie widać go w urządzeniach. Co jeszcze powinienem dodać do konfiguracji?
Nie chcę wszystkiego globalnie puszczać za pomocą topic # out - tylko selektywnie to co jest mi potrzebne.
Czy próbował ktoś może budowania mostu między bramkami, które są w różnych lokalizacjach w Internecie? Chodzi mi o to czy istnieje możliwość zbudowania mostu pomiędzy dwoma bramkami, które nie są w tej samej sieci lokalnej? Jeśli się nie da to taka funkcjonalność też by się przydała. Mam dwie bramki w różnych lokalizacjach jedną w domu, a drugą w pracy i przydało by się, aby zbudować między nimi most. Takie połączenie musiało by opierać się o tunel albo jakieś inne rozwiązanie. Macie jakieś pomysły?
Panowie i Panie odkopię temat, gdyż moja dev1 zaczyna trącić myszką, a posiadam inny pracujący 24/7 komputer, który mógłby wspomóc dev1 zasobami to nasuwa mi się pytanie o ten słynny most
Czy mógłbym wykorzystać drugi komputer z postawionym tam HA najlepiej w wirtualce na windowsie i korzystać z jego mocy np. przy integracjach typu frigate, a jednocześnie korzystać z możliwości AIS dzięki bramce dev1?
W takim połączeniu słabo to widzę. Chyba, że ta maszyna to wypasiony komp z mnóstwem zasobów, do tego Coral TPU pod Frigate i nie żal prądu idącego w ok. 60 / 90 W.
Ten Windows to konieczność?
Coral jest niezbędny do zaawansowanej analityki, a mi wystarczy opcja wykrywania ruchu itp.
Komputera od czasu do czasu użyje, a że inne sprzęty na WIndowsie to jest to dla mnie wygodne po prostu.
Obecnie pracuje na tym tylko plex + jakieś dyski z backupem zdjęć, ale nie jako nas i klient torrent.
Czasami się przydaje też do jakiegoś grubszego kopiowania, bo ma po prostu więcej portów usb, niż mój laptop.
Średnio prądu ciągnie to 25-35W, ale jeżeli nawet nie uda się go wykorzystać, to i tak będzie pracował, więc na prądzie nie zaoszczędzę